Фактор Наливайченко

Среда, 17 июня 2015, 12:48

Президент Петро Порошенко був небагатослівним.

Близько сьомої вечора понеділка 15 червня він з’явився на засіданні фракції БПП в конференц-залі парламенту із одним головним проханням – проголосувати за відставку голови Служби безпеки Валентина Наливайченка.

Про причини такого рішення Порошенко розповідав не багато, у подробиці не вдавався. Депутати почули від президента, що роботою Наливайченка він незадоволений і хоче його звільнити. Формальний привід – недостатня на думку президента боротьба Служби з корупцією, контрабандою, а також відсутність відчутних результатів розслідування резонансних злочинів.

Порошенко переконував, що це рішення попередньо було узгоджене із західними партнерами, які довгий час не розуміли намагання президента змінити керівника СБУ.

– Восени на нас чекають великі ризики і виклики. Наливайченко краще бути головою служби зовнішньої розвідки, – говорив Порошенко депутатам своєї фракції.

Проти звільнення Наливайченка на фракції виступили двоє – депутати, що потрапили до БПП за квотою УДАРу. Колишні колеги Наливайченка – Віктор Чумак і Єгор Фірсов. Обидва наполягали на тому, що Наливайченка потрібно заслухати під час засідання фракції.

– Ніхто не заважає вам зустрічатися з Наливайченком коли вам цього хочеться, ви ж з ним й так постійно зустрічаєтесь, – кинув президент Фірсову, який кілька разів намагався перебити Порошенка. Зі слів президента можна було зрозуміти, що він в курсі, з ким і наскільки часто зустрічається голова СБУ.

Імена можливих наступників Наливайченка депутати не почули, однак це має бути людина, максимально лояльна до Порошенка. За інформацією "Української правди" очолити відомство може або нинішній перший заступник Наливайченка Василь Грицак або заступник голови Адміністрації президента Андрій Таранов.

Останнього наприкінці березня Порошенко хотів призначити головою Дніпропетровської облдержадміністрації замість Ігоря Коломойського. Але тоді Таранов, якій в листопаді-грудні 2014 року працював начальником департамента в СБУ, відмовився від посади.

Вмовляння президента подіяли не на усіх депутатів фракції.

Пізно ввечері понеділка мер Києва і лідер партії УДАР Віталій Кличко у своєму Twitter повідомив, що депутати групи УДАР у фракції БПП не голосуватимуть за відставку Наливайченка, якщо її ініціюють в парламенті.

Це стало першим публічним проявом порушення єдності фракції Порошенка, що складається зі 144 депутатів.

– У нас у фракції 36 УДАРівців. Можуть не голосувати від 12 до 17 людей, не варто думати, що УДАР такий вже монолітний, - каже один із депутатів від БПП.

Однак, це не тільки прояв відстутності єдності президентської фракції. Це ознака, що Порошенко вже не може покластися на мера столиці. І це також означає, що на майбутніх виборах мера проти Кличка виступатиме не тільки Коломойський.

Депутати Кличка не вперше демонструють прихильність до Фірташа. Був щонайменше один раз, коли вони відкрито підтримали інтереси Фірташа у голосуванні за збільшення до 70% рентної ставки на видобуток газу для компаній, які видобувають газ в рамках договору про спільну діяльність.

Самого Наливайченка вже давно пов'язують із группою RosUkrEnergo. У березні 2009 року саме слідче управління СБУ, яке тоді очолював Наливайченко, порушило справу по факту розграбування керівниками "Нафтогазу України" та Кабміну Тимошенко частини із 11 млрд. кубометрів газу, який належав Фірташу.

Нардеп від БПП Сергій Лещенко в блозі на "Українській правді" опублікував докази того, як Наливайченко використовував свою посаду голови СБУ для зведення рахунків з комерційними конкурентами Фірташа.

Зокрема, мова йде про бізнесмена-громадянина США, якому рішенням СБУ був заборонений в’їзд до України. Прізвище цієї людини не розголошується, оскільки воно міститься в документах зі спеціальним грифом. Нагадаємо, що сам Фірташ під час суду у Відні зробив сенсаційне зізнання, що підтримував Кличка і партію УДАР, хоча сам Кличко це спростовує.

Він також натякнув на певні домовленості про підтримку з Порошенком.

Деякі з опитаних "Українською правдою" депутатів вважають, що відставка Наливайченка - це відповідь Порошенка Фірташу: надалі жодні домовленості між ними не діють. Після звинувачень у віденському суді президент начебто бажає довести, що особисто його не можна назвати "маріонеткою Фірташа".

Зустрічі із фракцією передувала розмова президента із главою СБУ минулої середи, 10 червня. Під час зустрічі Наливайченко отримав від Порошенка пропозицію очолити службу зовнішньої розвідки. Той погодився.

Ніщо не віщувало бурі. І президент, і голова СБУ планували розійтися без зайвих проблем. Порошенко діяв обережно – вишукував місце для заслання Наливайченка, бо не хотів прямої конфронтації з УДАРом.

Однак проти цього "полюбовного рішення" виступили люди, які підтримували кандидатуру Наливайченка на цю посаду, та ті, яким просто не подобається Порошенко.

За словами джерела УП, близького до президента, відразу після зустрічі з Порошенком Наливайченко мав розмову з близьким соратником і кумом Кличка Артуром Палатним, який переконував його не йти з СБУ.

- Після цього очевидно Наливайченко телефоном поговорив з Коломойським, який пообіцяв йому підтримку, а потім був ефір на 1+1, - розповідає джерело УП.

Було б помилкою вважати, що звільнення голови СБУ лежить в руслі деолігархізації. Хоча той же Фірташ сприйняв наступ на Наливайченка, як намагання позбавити його впливу. Насправді тут намає нічого іншого, крім бажання Порошенка встановити лояльних до себе людей на ключові посади, в тому числі – серед силовиків. Тим більше на посаду голови СБУ, яка за Конституцією належить до його сфери впливу.

Призначення Наливайченка, як і уряду, відбувалося за квотним принципом, це був довгий шлях інтриг та торгів.

Сьогодні Порошенко намагається виправити ситуацію, яку створив сам - коли Службою безпеки опікується людина, котру пов’язують з олігархами. Проте методи його призначень не змінюються – він і зараз робить це кулуарно. Це означає, що для того, щоб протягнути свою кандидатуру через парламент, йому знову доведеться домовлятися та щось пропонувати.

Союз Коломойського та Фірташа

Проти рішення про зміну Наливайченка спільним фронтом виступили Фірташ і Коломойський, які, звісно, переслідують власні інтереси.

Завдяки Коломойському, не збирається голосувати за відставку Наливайченка фракція Радикальної партії, про що на своєму Facebook повідомив Олег Ляшко. Останнім часом радикали швидко дрейфують в бік Коломойського, хоча ще минулого року канал 1+1, що належить олігарху, проводив нищівну медіа-кампанію проти Ляшка під час парламентських виборів.

Тепер все змінилося. Ляшко навіть виступав на мітингу після відставки Коломойського з поста голови Дніпропетровської ОДА та розпив горілку з колишнім заступником Коломойського Борисом Філатовим. Ніхто, мабуть, не здивується, якщо Ляшко допомагатиме Геннадію Корбану балотуватися у 205 окрузі, що в Чернігівській області. Це – багаторічна вотчина Ляшко, там він народився і виріс, а в одному з селищ на його честь навіть назвали вулицю.

Така поведінка Ляшка може свідчити про одне – Наливайченко вступив в ситуативний союз не тільки з Фірташем, а і з Коломойським.

Тепер Наливайченко дає інтерв’ю в ефірі телеканалу 1+1, а Корбан в своєму Facebook пише, що група депутатів "УКРОП" не підтримуватиме відставку Наливайченка.

Тож на голоси депутатів Коломойського годі і сподіватися. У вівторок не була готова голосувати і "Самопоміч".

– Ми точно не будемо голосувати. Як ми можемо голосувати, якщо ми не говорили з людиною? – обурювався вдень голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Ввечері "Сомопоміч" таки провела годинну зустріч з Наливайченком. Про деякі подробиці зустрічі у своєму Facebook написав Семен Семенченко.

"Бесіда супроводжувалась великою кількістю крилатих фраз, ідіом і натяків. Найбільш запам'яталася фраза, що генпрокуратура виступає як злочинне угруповання. Не викликає сумнівів, але без офіційного позначення особистості ватажка, картина явно має незакінчений вигляд. Не викликає сумнівів також, що не всі банди існуючі в державі були на зустрічі згадані".

Семенченко додав, що рішення фракції поки не прийнято, але "воно однозначно буде базуватися виключно на розумінні реального стану справ у Україні".

Його соратник по фракції Єгор Соболєв пише про зустрич так: "Вчора голова СБУ під час зустрічі з фракцією "Самопоміч" запевнив, що поділяє думку про те, що ГПУ в нинішньому вигляді – це організоване злочинне угрупування. Величезне запитання: чому голова СБУ дійшов до оприлюднення цієї думки лише зараз, але ще більше питання, що ми зробимо з цією думкою".

У "Батьківщині" також не визначилися.

– А що, є подання? – зробив здивований вигляд Сергій Соболєв у відповідь на питання УП про те, чи голосуватиме його фракція. До того ж у фракції Тимошенко хочуть "зрозуміти" причини необхідності голосувати за відставку Наливайченка, тобто продовжуватимуть політичні торги.

Очевидно, що не вдасться добрати голоси за рахунок депутатських груп "Воля народу" Ігоря Єремеєва, "Відродження", яка тяжіє до Коломойського, а також "Опозиційного блоку" Фірташа-Льовочкіна.

Тож наразі Порошенко може розраховувати на частину голосів фракції "Народний фронт". В понеділок фракція Яценюка збиралася у будівлі Кабміну. Згадали там і питання відставки Наливайченка.

– Ми торкалися цього питання лише частково. Оскільки подання про відставку немає, але напевне наша фракція підтримає президента, навіщо розхитувати, – обережно говорить один із нардепів від НФ.

Проте, на сьогодні відомо, що в "НФ" проти відставки голови СБУ планує голосувати близько 18 осіб. Це так звана "група Парубія" – їх поєднує з Наливайченком спільне минуле на Євромайдані. В цій групі активну позицію по захисту нинішнього голови СБУ зайняв колишній його заступник Андрій Левус. 

Наразі голосів за відставку Наливайченка немає. Немає і подання. За словами першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка, воно може бути внесене або в середу або у четвер, хоча між собою депутати говорять про ухвалене рішення "дотиснути" голову СБУ, щоб він пішов з посади добровільно.

– Йому запропоновані кілька варіантів призначень, наприклад, очолити службу зовнішньої розвідки. Також обговорювалася посада віце-прем’єра з питань євроінтеграції, – сказав в кулуарах близький до президента Ігор Кононенко.

Остання пропозиція викликала обурення в європейських дипломатів. Як пише Лещенко, вони сприйняли можливість такого призначення як "формальність та почесне заслання". І в цьому випадку не важливо, чи йде мова про Наливайченка, мова йде про принцип.  

Початок бурі

Ранком неділі Наливайченко зробив неочікувану заяву – начебто базу нафтобазу БРСМ-Нафта, що кілька днів горіла під Васильковим, "кришував" і "отримував злочинні доходи" один із колишніх заступників генерального прокурора.

Пізніше виявилося, що мова йде про Анатолія Даниленка, близького друга та колишнього заступника Яреми, який неодноразово фігурував в матеріалах журналістських розслідувань. Щодо нього СБУ також відкрила кримінальне провадження.

Увагу на заяви голови СБУ звернули і в Генпрокуратурі.

Там почали перевірку, в рамках якої Наливайченко мав би з’явитися на допит в ГПУ.

Саме допит викликав неабияке незадоволення з боку СБУ. У неділю речник голови СБУ Маркіян Лубківський пост, повний образи, в якому зазначив, що Наливайченко не полетить до Вашингтону з доповіддю про російську агресію в Україні, бо одержав відмову АП і має йти на допит в ГПУ. Цю тезу потім різними словами повторювали в мережах близькі до Коломойського блогери.

Шановні друзі,Змушений повідомити, що анонсована і очікувана презентація Головою Служби Безпеки України Валентином Нал...

Posted by Markian Lubkivskyi on 13 Июнь 2015 г.

У середу об 11 ранку Наливайченко прийшов до головного слідчого управління ГПУ на вулиці Борисоглібській і озвучив журналістам ще кілька фактів щодо Анатолія Даниленка. Наливайченко вимагав від ГПУ дозволу на затримання колишнього заступника прокурора.

"Завтра я буду тут у той самий час із спецпідрозділом "Альфа", – пригрозив Наливайченко, додавши, що зробить так, аби отримати дозвіл на затримання Даниленка і його доставку на допит.

Вже кілька днів, як Наливайченко та його відомство посідає перше місце у головних новинах. Спостерігачі навіть стали шуткувати, що треба було пригрозити Наливайченку відставкою раніше, аби добитися від нього результативної роботи.

Днями він несподівано, без погодження з головою відділу "К" Юрієм Артюховим, який курує напрямок боротьби з корупцією, звільнив всіх його заступників в регіонах. Плюс оголосив про проведення публічного конкурсу на ці посади за участі громадських активістів, частина з яких вже виступили на захист Наливайченка та проявили свою ангажованість.

За півгодини до допиту його відомство  повідомило про передачу Генпрокуратурі доказів для оголошення підозри голові Конституційного суду України Юрію Бауліну.

Чому Наливайченко розвів таку активність?

– Зрозумів, що під ним захиталося крісло. Це як Ярема, пам’ятаєте, коли почали збирати підписи за його відставку, він за останній тиждень зробив більше, ніж за півроку роботи? - каже один із депутатів від БПП.

До речі, під час засідання фракції нардеп Павло Різаненко запропонував Порошенку посадити заступника глави СБУ Артюхова, якого Пашинський звинуватив у кришуванні контрабанди, а також Даниленка та Чеботаря.

– Просто звільняти – неправильно. Наступники бачать, що можна півроку грабувати. Ну і подумаєш, звільнили. Можна переїхати в Ніццу або на ПалмБіч, – обурювався Різаненко.

Порошенко підтримав точку зору, що корупціонерів потрібно саджати. Проте досі ніхто не сидить.

***

Ще у вівторок Наливайченко роздумував. Проте зараз стало відомо, що він погодився піти з посади голови СБУ та відмовився від будь-яких посад, вирішивши піти в суспільно-політичну діяльність. Проте, до четверга, коли, як планується, буде внесено подання про його відставку, ще є час для торгів.

Марія Жартовська, Оксана Коваленко, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде