Серпентарий единомышленников: Как Порошенко, Тимошенко и Яценюк пытаются переиграть друг друга

Пятница, 20 ноября 2015, 09:16

Відставка прем’єра, переформатування уряду та перевибори парламенту вже навесні 2016-го. Такі сценарії розглядали основні політичні гравці після 11 грудня, коли Кабмін Яценюка мав втратити імунітет від відставки.

Проте незмінність позиції західних партнерів та результати місцевих виборів в Україні змусили їх значно підкорегувати плани. Арсенія Яценюка, скоріше за все, залишать, зміни в уряді проведуть лише часткові, а дострокові вибори народних депутатів, якщо і відбудуться, то лише восени 2016-го року.

 Фактор Арсенія

У понеділок 16 листопада президент та прем’єр разом відкрили у Києві міжнародну антикорупційну конференцію. На публіку це мало б продемонструвати їхню єдність.

Натомість підкреслило – Порошенко та Яценюк мають суттєві розбіжності у поглядах. Цього разу Арсеній Петрович свідомо чи ні нагадав Петру Олексійовичу про різні підходи до приватизації.

У своєму виступі прем’єр хизувався, що "за останніх 20 місяців в Україні не проведено жодної тіньової приватизації" і "уряд зупинив приватизацію одного з найбільших державних об'єктів – Одеського припортового заводу".

 Декілька журналістських матеріалів, що були опубліковані останнім часом, свідчать – на питанні ОПЗ розходяться фінансові інтереси соратників президента та прем’єра. Зокрема з листопада газ на підприємство по давальницькій схемі постачатиме австрійська компанія Antra, яку пов’язують із найближчим соратником Яценюка Миколою Мартиненком.

Того ж вечора одна з наближених до Порошенка осіб обурювалася у розмові з автором статті: що цей Яценюк собі думає.

Схоже, останнім часом Порошенко та Яценюк мають суттєві розбіжності у поглядах. Фото прес-служби ВР

Людина з Банкової нагадала, що президент вимагає провести приватизацію державних підприємств якнайшвидше. Але аргументи, що країні потрібні гроші, бо немає на що жити, прем’єра не переконують.

Команда президента і рада б позбутися Яценюка. Проте соратники Порошенка запевняють: це неможливо і цього найближчим часом не станеться. І все – через позицію США. У Вашингтоні категорично називають два прізвища, з якими готові працювати в Україні: Порошенко – президент, Яценюк – прем’єр.

Намагання української сторони у розмовах з американцями навести аргументи, що неправильно тримати "для Заходу" прем’єра, рейтинг якого в Україні коливається біля нульової позначки, поки що не спрацьовують.

Чим же так цінний Яценюк для США?

На це питання відповідає один з депутатів фракції БПП: американці вважають, що Яценюк стримує Порошенка від руйнівних дій як в політичному, так і в економічному плані, що у владі, таким чином, є баланс. Для західних партнерів дуже важливо не допустити узурпації влади, як це сталося за часів президентства Януковича.

А от чи довгою буде підтримка Вашингтоном чинного прем’єра? Один з членів парламентського антикорупційного комітету запевняє автора: у американців змінилося ставлення до Яценюка. Сталося це через скандали, пов’язані із найближчим оточенням голови уряду та повільністю реформ.

Чи так це насправді може стати відомо у грудні – до Києва прилітає віце-президент США Джо Байден. На Банковій запевняють, що цей візит готується вже кілька місяців. А те, що він запланований якраз напередодні того, як уряд Яценюка втратить імунітет від відставки, називають простим збігом обставин. Проте підтверджують, що кадрові питання обговорюватимуть.

Напередодні цієї зустрічі та наближення 11 грудня Арсенію Яценюку додають головної болі дві обставини.

Перша – публічні звинувачення на його адресу та на адресу його оточення в корупції.

На згаданій Міжнародній антикорупційній конференції голова профільного парламентського комітету Єгор Соболєв заявив: Яценюк і Порошенко є уособленням корупції в Україні, і ми маємо думати, як це змінити.

За кілька днів до цього "символом української корупції" Яценюка назвав і Сергій Лещенко.

Депутат БПП: потрібно Арсенія Петровича мітлою гнати з Кабінету Міністрів, тому що Яценюк – це символ української корупції

Подібні закиди на адресу Яценюка міністр юстиції та політичний соратник прем’єра Павло Петренко називає "політичними маніпуляціями, які оприлюднюються з наближенням грудня, а мета цього – розвалити коаліцію, і змусити прем’єра самому піти у відставку.

 Чи є підстави звинувачувати Яценюка у корупції? Зокрема один із урядовців стверджує: прем’єр оточив себе людьми, які паразитують на державних підприємствах. Серед них, зокрема, міністр називає Миколу Мартиненка. Останнім часом у ЗМІ було опубліковано розслідування, з яких випливає, що Мартиненко має стосунок до роботи австрійських компаній - посередників на декількох держпідприємствах.

Друга обставина – це страхи Яценюка навколо розмов про пошуки заміни йому.

Влітку Порошенко цікавився можливістю заміни Яценюка на іншого представника "Народного фронту" – Олександра Турчинова.

Співрозмовник в оточенні Турчинова стверджує, що всередині "Народного фронту" пропозицію представників президента обговорювали. Після цього стало зрозуміло, що можливості реалізувати сценарій "Турчинов – прем’єр" немає.

"Яценюк категорично проти цього, а Турчинов не готовий йти проти Сєні. Бо навіть якщо Турчинова і всадять у прем’єрське крісло, то надалі підтримка ініціатив у Раді буде ще меншою, ніж сьогодні має Яценюк. Сєня образиться і почне вставляти палки в колеса через своїх депутатів у фракції", – каже людина Турчинова.

А от в "молодших партнерах" по коаліції кандидатуру Турчинова сприймають цілком реально.

Депутат від "Самопомочі" називає Турчинова єдиним реальним кандидатом в прем’єри, якого має БПП, а розмови про неможливість переїзду Секретаря РНБО з Банкової на Грушевського – лише димова завіса.

"Чи може Турчинов піти проти Яценюка? Звичайно може, він же проти Тимошенко пішов. Та й у фракції "Народного фронту" є достатньо депутатів з досвідом зради свого політичного лідера", – каже депутат із "Самопомочі".

Людина, яка добре знає Юлію Тимошенко, переконана, що навіть вона може погодитися проголосувати за призначення Турчинова. "Їй все одно, кого критикувати на посаді керівника уряду. А з такими прем’єрами, як Яценюк та Турчинов, це ще і особисте задоволення, помста за "кидок" 2014-го року".

Тимошенко може погодитися проголосувати за призначення Турчинова 

Підтримують в Адміністрації президента розмови і про можливість заміни Яценюка на Саакашвілі.

Для самого Арсенія Петровича екс-президент Грузії є серйозним подразником.

Протистояння "двох реформаторів" триває у медійній площині. Український прем’єр в інтерв’ю висловлює сумніви в успішності грузинських реформ, на що голова Одеської облдержадміністрації через Facebook вказує, що в Грузії навіть в умовах військового конфлікту економіка розвивалася краще, ніж нині в Україні.

На боці Яценюка грає медіа імперія Коломойського. На телеканалі 1+1 готується чергова хвиля інформаційної атаки на Саакашвілі. От тільки ефект від роботи важкої медіа-артилерії на Саакашвілі поки не працює. Він досі залишається лідером серед політиків, яких позитивно сприймають українці.

Історію з можливою зміною прем’єра підсумовує один з депутатів БПП: ми можемо знайти голоси за відставку Яценюка, але не впевнені в підтримці цих дій західними партнерами, та наявністю достатньої кількості депутатів для призначення будь якого іншого прем’єра, який би влаштовував Порошенка.

Уряд камікадзе. Версія 2.0

Влітку Арсеній Яценюк обіцяв, що у вересні зробить кадрові висновки з діяльності міністрів.

Не склалось.

Тепер зміни в уряді планують на грудень.

Спочатку в один з днів 7-10 грудня уряд проведе публічний звіт у стінах Кабінету міністрів. На нього запросять журналістів, західних партнерів, громадських активістів. І кожен міністр звітуватиме про свою діяльність.

Далі – 11 грудня уряд має відзвітувати під куполом Ради. Слово матиме прем’єр. Можливо, саме у цей день він і запропонує ротації міністрів.

Джерело у "Народному фронті" розповідає, що Банкова намагається нав’язати Яценюку уряд, який буде максимально підконтрольний Адміністрації президента. Натомість, наближена до Порошенка особа переконує, що ведуться переговори президента та прем’єра щодо посад 8 міністрів:

  • Міністра екології (вакантне місце);
  • Міністра охорони здоров’я (Олександр Квіташвілі);
  • Міністр енергетики (Володимир Демчишин);
  • Міністр освіти і науки (Сергій Квіт),
  • Міністр культури (В’ячеслав Кириленко);
  • Міністр інфраструктури (Андрій Пивоварський);
  • Міністр економічного розвитку (Айварас Абромавичус);
  • Міністр Кабінету міністрів (Ганна Онищенко).

Також має нарешті з’явитися і перший віце-прем’єр-міністр.

У "Народному фронті" переконують, що на цю посаду Банкова просуває давнього друга Порошенка, одного з керівників фракції БПП Ігоря Кононенка. Проте в Адміністрації президента далеко не всім подобається можливість появи Кононенка в уряді.

В оточенні президента вважають: "це нашкодить репутації самого Порошенка. Та й у Раді Кононенка нема ким замінити. Він збирає голоси депутатів для необхідних голосувань.

Не на користь Кононенка вказує і те, що першого віце-прем’єра хочуть зробити відповідальним за євроінтеграцію. Навряд чи сприймуть європейські партнери.

Натомість джерела і в Народному фронті, і в оточенні президента говорять про зміни у кар’єрі іншого соратника Порошенка – Юрія Стеця.

Міністр інформаційної політики ще наприкінці жовтня заявив, що 3 грудня прозвітує і оголосить про відставку.

У депутата з фракції БПП можливість відставки кума Порошенка викликає посмішку. Він запевняє, що голосів за це у парламенті не назбирається. А історія з відставкою – лише привід для самопіару.

Різні джерела вказують на бажання Стеця піти на підвищення – стати гуманітарним віце-прем’єром. У цьому випадку він може розширити свій вплив одразу на п’ять міністерств: інформаційної політики, культури, молоді та спорту, освіти і науки, охорони здоров’я.

Залишається відкритим питання щодо подальшої долі міністра молоді та спорту Ігоря Жданова та міністра аграрної політики Олексія Павленка. Усе залежить від позиції відповідно "Батьківщини" та "Самопомочі", які делегували цих міністрів в уряд.

За словами депутата з "Батьківщини", Тимошенко проти представництва партії в уряді. На підтвердження цього депутат розповідає історію.

У жовтні Яценюк озвучив ініціативу запровадити в уряді посаду міністра у справах учасників АТО. Молоді депутати "Батьківщини" запропонували висунути від фракції на цю посаду одного з волонтерів, який не має політичної прив’язки до жодної партії. На це отримали категоричну відмову від керівництва фракції.

В "Самопомочі" кажуть, що ще не обговорювали чи делегувати когось в оновлений уряд. Натомість діяльністю свого представника – міністра аграрної політики задоволені. Оксана Сироїд взагалі називає Олексія Павленка чи не найефективнішим урядовцем.

– Безвідповідальна практика хотіти когось змінити. Я хочу почути звіт прем’єра та міністрів, але не в залі, а на засіданні Ради коаліції, щоб мати відверту дискусію, щоб мати можливість почути застереження щодо усіх, – каже Сироїд.

Продовжується дискусія всередині "Самопомочі" і щодо доцільності подальшої участі в коаліції.

На одному з останніх засідань фракції Єгор Соболєв запропонував формулу: якщо "Самопоміч" не готова йти в опозицію, то потрібно вимагати зміни уряду, який має очолити нейтральний технократ.

У БПП переконанні, що "Самопоміч" буде коливатися, але все таки залишиться у коаліції.

Чи зможуть в умовах недовіри та неповаги один до одного чотири коаліційні фракції домовитися про назрілі і перезрілі зміни в уряді?

Соратники президента переконують, що зможуть.

- Переформатування уряду задовольнить політиків, і коаліція збережеться. Більше того, це вже буде працююча коаліція, – каже Березенко.

Через те, як коаліція працювала останні декілька місяців, це твердження викликає багато сумнівів.

Яценюк, в свою чергу, натякнув, що готовий прийняти рішення Ради про відставку Кабміну, але тоді фракція "Народний фронт" вийде з коаліції.

"Як ви гадаєте, чи може залишитися в коаліції партія, лідера якої зрадили партнери по коаліції із президентської фракції?", - запитав він під час інтерв'ю журналуліста "Фокуса".

Після негативної відповіді журналіста, прем'єр додав: "Ось ви й відповіли на своє попереднє запитання".

Олексій Братущак, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде