Без Охендовского. Как Порошенко обновляет ЦИК под себя

Пятница, 20 мая 2016, 12:12
Без Охендовского. Как Порошенко обновляет ЦИК под себя

У президента Петра Порошенка вимальовується нова тенденція вирішення усіх політичних конфліктів. Спершу команда президента до останнього тягне, а потім в авральному режимі за кілька днів протискає усі необхідні для себе рішення.

Так було з формуванням Кабміну Володимира Гройсмана, коли його склад узгоджувався в останні дві ночі.

Так було і з призначенням Юрія Луценка генпрокурором, яке після двох місяців зволікань проводили в режимі бліцкригу.

Так само відбувається і з оновленням складу Центральної виборчої комісії, повноваження 12 з15 членів якої уже майже два роки як закінчились. Однак предметно за це питання в АП взялись лише кілька тижнів тому.

І вирішити його хочуть у притаманній для Порошенка манері. Президент не лише хоче мати власну квоту в ЦВК, позбавивши тим самим представництва у ній кількох фракцій парламенту, але й воліє отримати фактично одноосібний контроль над Центрвиборчкомом.

Вічні засідателі

Нинішній склад Центрвиборчкому був затверджений ще далекого 2007 року, коли президент Ющенко та прем'єр Янукович змушені були піддатись на шантаж Тимошенко і йти на дострокові вибори Ради.

Саме перед переможними для БЮТ і його лідерки виборами "помаранчеві" та "синьо-білі" сформували нову ЦВК, де повністю відобразився розклад тогочасних сил.

Головою ЦВК у 2007 став Володимир Шаповал, ставленик Ющенка, але більшість у комісії отримали регіонали.

Така ситуація проіснувала аж до липня 2013 року, коли ПР у Раді з боями відправила Шаповала на пенсію, а головою ЦВК став лояльний до Януковича Михайло Охендовський.

Після другого Майдану у квітні 2014 року нова влада відновила контроль над комісією, призначивши туди двох людей – Олега Діденка (за квотою "УДАРу") та Катерину Березюк (за квотою "Свободи"). Остання була помічницею Олега Махніцького, коли він був  народним депутатом, і за час роботи у ЦВК встигла навіть вийти за нього заміж.

Оскільки, згідно із законом, члени ЦВК призначаються на 7 років, то у червні 2014-го постало питання про зміну майже всього її складу.

Однак, надворі уже травень 2016-го, а Центрвиборчком досі не змінили. І це при тому, що там працюють люди із "легендарного" складу, який під керівництвом Сергія Ківалова у 2004-му оголошували Януковича президентом.

За час своєї роботи нинішній склад ЦВК встиг попрацювати і на "ваших", і на "наших".

Саме ця комісія проводила вибори президента, на яких переміг Янукович, і скандальні вибори в Раду у 2012 році, коли не змогла визначити результати у п'яти "проблемних" округах. Цей же склад ЦВК проводив і всі вибори після Революції Гідності, включно із президентськими, парламентськими і місцевими восени 2015-го, коли його повноваження уже більш як рік закінчилися.

Комісія під керівництвом Охендовського слухняно почистила списки партій після прийняття закону про "партійну диктатуру" і блискавично забрала мандати у депутатів Миколи Томенка та Єгора Фірсова.

Натомість на оголошення перевиборів в окрузі покійного Ігоря Єремеєва на Волині їй знадобилося 9 місяців.

Більше того, сам глава ЦВК Охендовський, який колись прийшов у ЦВК як ставленик Януковича, уже встиг навіть отримати орден від президента Порошенка.

В Раді така ситуація викликала шквал емоцій. Фракції "Самопомочі", "Батьківщини" і Радикальної партії вимагали від Порошенка внести пропозиції щодо зміни членів ЦВК ще тоді, коли входили у коаліцію.

Після свого переходу в "опозицію" Ляшко уже навіть встиг виграти суд проти Порошенка: Вищий адмінсуд визнав, що зволікання Порошенка щодо зміни складу ЦВК незаконні. Але змушувати президента визначатись швидше, суд відмовився.

У фракції БПП обіцяли закрити питання ЦВК одразу після місцевих виборів восени 2015-го, і навіть подали президенту свої пропозиції.

Однак Порошенко, в умовах можливих дострокових виборів, не квапився змінювати зрозумілу для нього ЦВК. Коли ж політична криза успішно вирішилась заміною в кріслі прем'єра Яценюка Гройсманом і призначенням Юрія Луценка генпрокурором, у президента вирішили, що Охендовського можна уже і відпустити.

Поновлений на посаді заступника голови фракції БПП Ігор Кононенко 12 травня заявив, що питання ЦВК розглянуть до 20 травня.

Широкий вибір для президента

Співрозмовники в оточенні президента розповідають, що питанням формування нового складу ЦВК в АП займався перший заступник Ложкіна Віталій Ковальчук. Однак жодних коментарів із цього приводу президентська команда на багаточисельні запитання УП не дала.

І, як з’ясувалось, Банкова не комунікувала не лише зі ЗМІ.

 
Охендовський, який колись прийшов у ЦВК як ставленик Януковича, уже встиг навіть отримати орден від президента Порошенка

Співрозмовники УП одразу у кількох фракціях Ради в один голос заявили, що жодних консультацій з приводу формування ЦВК команда Порошенка з ними не проводила.

"Ми подали свого кандидата, але ніяких перемовин із АП після того не було", – сказала УП депутатка від "Самопомочі" Тетяна Острікова. – "У них тепер нова мода – робити усе за кілька годин, як із призначенням генпрокурора".

У фракції Тимошенко підтвердили, що офіційно подали президенту свою кандидатуру, але про наслідки цього подання не знають.

"Ми подання зробили. Але поки не знаємо, чи включили нашого кандидата. Нам пообіцяли показати список ще у вівторок, 17 травня", – розповів УП співрозмовники у "Батьківщині".

Однак ні у вівторок, ні в наступні дні список депутатам ніхто не показав.

У Ляшка також не чули про якісь переговори. У коментарі УП заступник глави фракції РПЛ Андрій Лозовий заявив, що ніяких консультацій до останнього часу не було.

"Якщо у Порошенка є якийсь розум, то він призначить хоч по одному представнику від усіх парламентських фракцій у ЦВК. Так завжди було. Цього навіть Янукович не змінював", – додав він.

Загалом, усі фракції подали президенту на розгляд аж 24 кандидатури на 12 посад в ЦВК. При цьому, за даними "Опори", президентська фракція внесла йому аж 15 кандидатів, "Народний фронт" – 3, інші фракції і групи – по одному.

Заступник Тимошенко по фракції Сергій Соболєв в розмові з УП випромінював впевненість, що Порошенко включить їхнього кандидата у список ЦВК.

"Хай спробує не включити. Це офіційне подання від парламентської фракції. Консультацій може і не бути, він може вважати подання від фракцій як формальну консультацію. Але включити кандидатів повинен", – сказав Соболєв.

Однак у президента думають інакше.

Президентська хватка

У Петра Порошенка знайшлося кілька вимог, які суттєво сплутали усі прогнози.

Перш за все, президент категорично виступив проти того, щоб у новій ЦВК були люди із нинішнього складу.

"Від президента прийшов сигнал, що він виступає проти того, аби члени чинної ЦВК перейшли у новий склад", – розповів УП співрозмовник із "Народного фронту".

Таку ж позицію озвучили і депутати із президентської фракції.

"Президент дав пропозицію, що якщо оновлювати ЦВК, то оновлювати повністю. Щоб потім не було звинувачень, що ЦВК ще раз очолив Охендовський, його просто там не буде", – пояснив УП позицію президента один із впливових депутатів.

На підтвердження цих слів у четвер, 19 травня, фракція НФ знайшла заміну своєму кандидату Андрію Магері. Якщо президент точно не захоче бачити його в новій ЦВК, то "Народний фронт" може запропонувати Романа Гребу, який зараз працює заступником міністра у Міносвіти. Греба свого часу працював в секретаріаті Кабміну часів Яценюка і засвітився у скандалі, коли людей прем’єра звинуватили у фальшуванні при формуванні комісії, яка обирала членів НАЗК.

 
В 2004-му Андрій Магера не підписав протокол з офіційними результатами виборів президента, згідно з яким переможцем був визнаний кандидат Віктор Янукович, як "не відповідає волевиявленню українського народу"
uacrisis.org

Крім "Народного фронту" виникли складнощі у "Батьківщини", яка подала лише кандидатуру Усенко-Чорної, та "Опоблоку", який обмежився поданням одного Охендовського.

На запитання УП, чи буде фракція Тимошенко змінювати свого кандидата через позицію президента, Сергій Соболєв заявив: "Чого це? Ми не зобов’язані нічого змінювати".

Однак інший співрозмовник у "Батьківщині" висловив переконання, що кандидатуру Усенко-Чорної можуть і замінити.

"Ми від початку виступали за повне оновлення ЦВК. Тому цілком можливо, що ми і знайдемо якусь іншу кандидатуру. Але рішення ще не приймалось", – розповів депутат із команди Тимошенко.

Не буде наполягати на своєму кандидаті і "Опоблок". Глава цієї фракції Юрій Бойко в коментарі УП сказав: "Ми чекаємо подання президента. Якщо він не захоче Охендовського, то ми уже подали і нових кандидатів".

Другою умовою Порошенка, яку легко в Раді вирішити, мабуть, не вдасться, стало його бажання мати власну квоту у ЦВК.

У законі про Центрвиборчком написано, що його склад призначається Радою за поданням президента. У той же час при складанні такого подання президент "бере до уваги" пропозиції фракцій і груп. Зобов’язання врахувати пропозицій усіх фракцій у законі немає.

Новоспечений депутат Валерій Карпунцов, якого вважають головним юристом "УДАРу", запевнив УП, що якщо Порошенко не врахує пропозицію якоїсь із партій, то в цьому не буде жодного порушення закону.

І Банкова вирішила цим скористатись. За даними УП, від кількох поінформованих з ходом перемовин депутатів БПП, Порошенко хоче отримати чотири місця в ЦВК для людей, яких запропонує сам.

Ще три місця президент віддає своїй фракції. Двома місцями в майбутньому складі ЦВК команда президента готова поділитись із партнерами по коаліції "Народним фронтом".

Трьох кандидатів, які залишаться, Порошенко хоче обрати із пропозицій решти груп і фракцій.

На запитання УП, чи ці три місця дістануться колишнім партнерам по коаліції "Самопомочі", "Батьківщині" і Радикальній партії, співрозмовник УП із президентської фракції загадково посміхнувшись відповів: "Ну, у нас багато у парламенті фракцій і груп".

Якщо президентові вдасться реалізувати такий сценарій, то він, фактично, сконцентрує у своїх руках контроль над ЦВК.

Згідно з законом, рішення у комісії приймаються більшістю голосів від її складу, тобто восьми членів у ЦВК досить для прийняття будь-якого рішення. Один член комісії, призначений за квотою "УДАРу" у 2014-му, у президентської команди уже є. Ще сім вона хоче отримати тепер.

Для проведення засідання ЦВК необхідно, щоб на ньому були присутні дві треті від її складу – тобто 10 членів.

Якщо Порошенку вдасться сконцентрувати вісім голосів у ЦВК, а НФ – два, то партнери по коаліції зможуть забезпечити її роботу за будь-яких політичних розкладів.

Однак виглядає, що поки президентові не вдалося протиснути такий варіант оновлення ЦВК. Ще у понеділок, 16 травня, новопризначений лідер фракції БПП Ігор Гринів обіцяв, що президент внесе подання щодо ЦВК до кінця цього тижня.

А уже у четвер співрозмовники УП у президентській фракції переконували, що вносити подання зараз, перед непленарним тижнем, "немає ніякого сенсу". Торги тривають.

Роман Романюк, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде