Сделать правильный выбор

50 просмотров
Вторник, 29 декабря 2009, 16:35
Юрий Сидоренко
для УП

Нещодавно у Румунії відзначали 20-річчя антикомуністичної революції, яку згодом назвали "путч". Подія і для нас важлива, бо багато схожого.

З виступів учасників тодішніх румунських змін - істориків, спостерігачів - можна зробити висновок, що румунська комуністична номенклатура, боячись відповідати перед народом, стративши Чаушеску і віддавши на громадський суд його сім'ю, очолила повстання, тобто путч.

Перефарбувавшись у соціал-демократів, румунські комуністи продовжували керувати країною. Правда, на сьогоднішній день у Румунії відбулися зміни і вона є членом НАТО та Європейського Союзу.

А що сталося з нашою, українською, комуністичною номенклатурою? Якось, народний депутат Володимир Стретович сказав, що "в Україні уже 20 років по колу, замінюючи один одного на різних посадах, керують одні і ті самі чиновники".

Петро Симоненко та його соратники, називають політиків демократів колишніми комуністами. Пригадується, як на початку 90-тих років минулого століття перед дисидентами, які очолили українську націонал-демократію, стояла дилема, як відібрати у комуністів владу - еволюційно чи революційно - чи то поступовим наповненням українськими патріотами існуючу владу, чи то перемогти на виборах більшістю голосів.

Поки націонал-патріоти дискутували, комуністична номенклатура розколювала правоцентристські, націонал-демократичні партії НРУ, УРП та інші, і зміцнювала свою владу.

В результаті протистояння між українськими патріотами-демократами та комуністичною номенклатурою стався такий собі компроміс - вам, патріотам, синьо-жовтий прапор, герб тризуб, гімн "Ще не вмерла Україна", а нам, номенклатурникам, - влада.

По Україні ходить така легенда, що буцімто тоді ж на початку дев'яностих, тодішні керівники держави зібралися у вузькому колі щоб обговорити і прийняти рішення - а якою ж має бути Україна. Чи то соціалістичною, чи капіталістичною, економіка має бути планова чи ринкова і таке інше.

Вирішили, що має бути капіталістична, бо соціалістичне уже було не в моді, а капіталістичний Захід був ситий. Економіка, звісно, ринкова, а якщо ринкова, то виникало запитання: а звідки взяти гроші?

Було два шляхи: залучення іноземних інвестицій, так як це зробили країни Прибалтики. Або накопичення власного капіталу. Зрозуміло, що другий варіант для нашої безбожної комуністичної номенклатури виявився більш прийнятним, бо це ж вони можуть стати тепер капіталістами.

Але, щоб стати капіталістом, треба десь узяти перший мільйон. За словами одного із американських мільярдерів, перший мільйон завжди крадений. А де в Україні можна вкрасти? Та, мабуть, із державного бюджету. А хто міг вкрасти? Напевно ті, що були при владі. А при владі була комуністична номенклатура. Коло замкнулося.

А ще і в самій, на той час, громадсько-політичній організації Народний Рух України за перебудову, крім українських патріотів, дисидентів, було багато комуністів-патріотів.

Останніх ділю на дві категорії: ті, які щиро перейнялися державотворчою ідеєю, живуть чесно і не претендують на особливі ролі, правда, багато з них стали хорошими сучасними менеджерами, як політичними, так і в підприємництві.

Інші ті, що, як правило, у вишиванках стають під синьо жовтий прапор, тримають руку на серці і співають, або роблять вигляд що співають "Ще не вмерла ...", але, в душі, внутрішньо залишилися вірними комуністами.

Це видно по їхніх статках, та очолюваних колись сильних, а нині опущених ними партіях. Партії стали для них способом торгівлі для власної кишені. Їхнє ставлення до простих людей залишилося суто комуністичним.

На мітингах, виступах, поважних зібраннях "рвуть сорочку", "б'ють себе в груди", що дбають про народ, а на справді діляться з ним за принципом Попандополи - "це тобі, а це мені, а це знову мені, і ще раз мені ...". Мають простих людей за ніщо.

Як же ж розрізнити простому громадянину, виборцю, де справжній патріот, а де комуністичний номенклатурник, який перефарбується у будь-який колір, але зубами триматиметься за владу.

Напевно, видумувати велосипед не варто - варто провести люстрацію. Офіційно провести люстрацію не вдасться, бо номенклатура в Україні скоріше замордує власний народ, пустить його по світу, але влади не віддасть, бо влада стала їхнім бізнесом і жирним життям. І тут мають бути свої підходи.

На початку 20 століття в Галичині створювалося багато громадських організацій, в тому числі, ОУН. Молоді активісти ходили по селах і говорили, що австрійська чи польська держава це добре, але своя українська набагато краще. Мовляв, "у своїй хаті, своя правда і воля...", "у своїй хаті жити по своєму, не коритися нікому...".

І така позиція свідомих українців призвела до того, що під час другої світової війни, коли дві надпотужні держави її розв'язали, українці створили свою народну армію УПА, (армія прерогатива держави, а УПА створив народ), яка захищала людей спочатку від нацистів, а потім від комуністів.

У наш час, поки що не потрібно створювати народних армій, і навряд чи це дасть позитивний результат, адже СССР розлетілася не в результаті воєнних дій. А те що робилося на початку 20 століття в Галичині сьогодні ми називаємо розвитком громадянського суспільства.

Саме громадянське суспільство може провести люстрацію. Правда у нас залишився лише шлях еволюції, бо революція уже була (помаранчева), в результаті якої маємо демократичного президента Ющенка, завдяки йому свободу слова і ... все, партномеклатура залишилася, те про що говорив Стретович.

Невдовзі будуть президентські вибори, варто прийти і обов'язково проголосувати, щоб моїм бюлетенем ніхто не махлював. Беручи бюлетень, перед тим обов'язково добре подумати за кого проголосувати, хоча б у загальних рисах, не піддаватись емоціям, прислухатись до інтуїції - номенклатурник чи ні, крав чи не крав.

Олігарх (і їхні прислужники), чи порядна людина. Що він пропонує: євроатлантичну інтеграцію, назад в Росію, чи не те, не інше.

Держава для нього цінність, чи спосіб заробляння грошей і таке інше.

Влітку мають відбутися вибори до органів місцевого самоврядування, те саме - обов'язково прийти проголосувати, обов'язково перед тим добре подумати... і так далі. Потім мають бути вибори до Верховної Ради, і знову те саме.

Провести в Україні люстрацію можна тільки через вибори і роз'яснення, яке мають взяти на себе громадянське суспільство, громадські організації, люди, які на даний час більш поінформовані, більш патріотичні, більш віддані справі зміни країну на сучасну, модерну і успішну.

Ті мільйони людей, які поїхали за кордон шукати щастя чи заробити копійку з думкою що за той час, коли вони там будуть, в Україні усе зміниться і вони приїдуть на все готове, помиляються.

Не зміниться, точніше зміниться, але треба буде дуже довго чекати, можна і не дочекатися. Краще приїхати додому в Україну і витіснити з влади комуністичну номенклатуру. Взяти участь у виборах, допомогти стати на ноги середньому класу, почати свій бізнес, допомогти здолати корупцію і так далі.

При потребі вийти на Майдан і домогтися свого. Це набагато краще аніж заробляти за кордоном, висилати гроші родичам в Україну, бо ж частина тих грошей потрапляє через хитрі маніпуляції до рук комуністичної номенклатури...

Давайте будемо оптимістами - візьмемо найкраще із нашого ж українського досвіду, допоможемо один одому розібратися хто є хто в українській політиці, хто заслуговує на те, щоб йому доручити владу. Змінимо ситуацію. Самі проведемо люстрацію в Україні.

Юрій Сидоренко, менеджер по роботі з діаспорою УВКР, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)