Возвращение к самии себе

29 просмотров
Четверг, 31 декабря 2009, 14:12
Данута Костура
для УП

Часто люди кажуть, що не знають за кого голосувати. На запитання - то чому б не за Ющенка - можна почути контрзапитання: а що він для мене хорошого зробив? Побудував пам'ятник Голодомору? Краще би ці гроші віддав бідним.

Співчуваю такій людині і розумію, що за цим криється і розгубленість, і розчарування,і елементарне нерозуміння речей.

Вони несвідомо повторюють штампи, нав'язані спеціально навченими людьми.

Згадується одна така "фахова" жінка (назвала себе історичкою), яка "вводила" ці штампи в життя.

Коростенська електричка. Втомлені люди вертаються з роботи, з базарів, де продавали городину. Тісно. Душно. Багатьом, яким ще їхати і їхати, не пощастило з місцем. Тому стоять.

І тут чується довірливо-співчутливий голос сидячої: "От, народ мучиться, а Ющенко пам'ятники ставить Голодомору, Мазепі, Шухевичу. Краще віддав би ці гроші бідним".

Деякі люди починають хитати головами у знак згоди - справді, їм і так важко, а особливо, тут, у поїзді. А тут ще ці пам'ятники. - "А зараз що, не голодомор?", - продовжує історичка.

Не витримую цього блюзнірства - вступаю в діалог. Починається словесна перепалка, в якій вона згадує щасливі часи, коли могла вдосталь поїздити по курортах, тощо.

Та все ж розуміє, що тут її номер не проходить і вже не криючись, з неприхованою люттю і злобою вимовляє: "Ненавиджу Ющенка. Всі біди від нього". Невдовзі виходить.

Цього разу не вийшло. А скільки вийшло? У різний спосіб. І не тільки у неї.

А от дещо інший приклад дворічної давності. Теж електричка. Жінка, побачивши у мене в руках газету із статтею про Голодомор (проходили поминальні дні), почала розказувати про свою сім'ю з Харківщини, яка пережила голод. А потім про батька свого чоловіка, якого репресували через те, що просто був добрим господарем.

Невдовзі він помер, сина змусили відмовитися від тата. З часом той досяг кар'єрних висот. Та все не давав йому спокою камінець у душі, який ніс все життя.

Зараз, напевно, йому легше. Бо має змогу прийти до Меморіалу і поставити свічечку. Разом із багатьма іншими, які плачуть,читаючи Книги Пам'яті. Кожна область, яка пережила Голод, має свою Книгу. До деяких - черги. Люди шукають свої села, прізвища рідних.

Цьому чоловікові повезло. Але скільки йому подібних залишили цей світ з подібним камінцем, так і не виплакавши свого болю. Хтозна, може колись історичка з електрички схаменеться. І піде до пам'ятника-свічки і до худенької дівчинка з колосками у руках.

Цій дівчинці вклоняються всі високі гості, які приїздять в Україну. І ставлячи квіти чи запалюючи свічку, замислюються над трагедією нашого народу. Який знайшов у собі сили затаврувати зло. І почав піднімати на належну висоту своїх героїв.

Звичайно, пройде час і народ зрозуміє всю велич того, що відбувається зараз. Зрозуміє, що йде повернення до своєї мови, культури, історії. Бо ми не можемо йти дальше без цієї правди.

Нам би хоча б 5 років, щоб вичавити із себе боязнь, генетично закладену після Голодомору, щоб перестати стидатися рідної мови, щоб закріпити цей рух до самих себе.

Нам би хоча 5 років, щоб ми змогли сприйняти і закріпити модель, де б царював закон, а не "цар" чи "цариця".

Маємо президента, за якого не соромно перед світом. Бо він сповідує "український патріотизм, який не виправдовується, а гідно самостверджується" (Євген Сверстюк).

Завдяки Віктору Ющенку багато хто вже зрозумів глибину поняття людська і національна гідність. Інші тільки підходять до цього розуміння. І може саме від них залежить якою дорогою підемо. Допоможімо їм прийняти правильне рішення.

Данута Костура, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)