Ю-ЩЕН-КО!

46 просмотров
Четверг, 14 января 2010, 10:18
Александр Сугоняко
Олександр Сугоняко, президент Ассоциации украинских банков, для УП

"Перший закон історії - боятися будь-якої неправди, а потім - не боятися будь-якої правди".
Марк Туллій Цицерон

Він незрозумілий. Дивний. Вирізняється з усіх у вищому владному ареалі. Його дії, саме як президента, часто виглядають чудернацькими. Так, він запровадив "клонування" глав обладміністрацій, генпрокурорів, коли по дві людини одночасно були на одній посаді.

У нього нема належних команди, політичної сили (партії, громадського об`єднання). Вони, складається враження, йому й не потрібні. Як і ЗМІ.

Він, будучи президентом України, водночас наче мешканець Марсу. В цьому дещо схожий на Кучму. Час від часу він звідти прилітає і знаходить, що, наприклад, МВС України - це корупційне міністерство, що воно не бореться з корупцією, потім інформує про своє "відкриття" суспільство, яке про це давно знає, чи робить "відкриття" про Лозінського - і повертається на Марс.

Відгородженість від грішного українського сьогодення і його проблем чомусь особливо йому притаманна. Він щось робить корисне і масштабне для України, але що? "Хто його знає", - чухає потилицю учасник Майдану.

Хто він?

Як колишній кандидат у президенти і як президент, Віктор Ющенко у своїй діяльності спирається на декілька основних постулатів державотворення:

Україна - це незалежна, самостійна, соборна держава.

Голодомор - велика трагедія Українського народу і людства, яку українці зобов'язані осмислити і усвідомити. І людство - так само.

Мазепа, Петлюра,Бандера, УНР, ОУН і УПА... - позитивні суб'єкти української історії.

Для України життєво важливі українська мова, національна культура, традиції, історія.

В Україні має бути створена Помісна Православна Церква...

Це прості, основоположні речі. Але в Україні їх послідовно і чітко дотримується, серед очільників держави, лише один Ющенко. Дотримується не президентським ділом, а президентським словом.

Чому не ділом?

У зовнішній політиці він прийняв як догми, на віру, без критичного осмислення низку стереотипів вчорашньої доби:

Російська імперія, в тому числі у радянській її формі і сьогоднішній - ворог української державності та ідентичності.

ЄС і США є друзі України та її держави.

Україні треба відірватися від Росії і з'єднатися з ЄС.

Вступ до СОТ, НАТО на будь-яких умовах - є благом для України.

Лібералізм, демократія та іноземні інвестиції зроблять Україну успішною державою...

Він послідовно всі роки президентства в тій чи іншій формі педалює ці постулати і стереотипи. Причому його зовсім не хвилює, як це педалювання відбивається на сьогоднішніх українських реаліях.

Свою функцію, схоже, він бачить у тому, щоб ці теми озвучувати у країні та за її межами. А що від того мовлення в дійсності відбувається - не його сфера відповідальності.

Тому, слухаючи правильні слова про українську культуру, освіту, виховання молоді, в реаліях маємо практичну відсутність української книги і книгарні, кіно, розпад системи освіти, розтління молоді.

Він "підняв" планку української культури, визначивши в якості її "взірців" "народних артистів України" Михайла Поплавського і Вєрку Сердючку, присвоївши їм ці звання. Чому правильна риторика не перетворюється у правильну дію?

Для чого це демонстративне його відмежування від того, що відбувається в реальному сьогоденні українського народу? Сьогоднішнє життя - це не його тема? Не тема президента країни?

Ми чуємо правильні слова про героїв УПА, які досі не мають статусу ветеранів визвольної боротьби. Про тих, що були репресовані комуністами і досі належним чином не пошановані державою... Це мусить здійснити хтось, але не Ющенко. Його функція - про це сказати? І все? Чому?

Вбивство через голодну смерть мільйонів українців, Христова Церква в Україні - торкання цих тем вимагає іншого, духовного рівня розгляду, тому в цьому політичному есеї їх не торкатимуся.

Складається враження, що названі зовнішньополітичні стереотипи для Віктора Андрійовича є, як кам`яна стіна. Він інтелектуально заховався за неї від проблем країни і світу. І знову ж активно ці стереотипи педалює. Хоча всі вони сьогодні потребують глибокого критичного осмислення. Всі, крім першого: Російська імперія і її залишок - вороги української ідентичності і державності.

Це історичний факт. Є ще один факт - головний наш ворог сидить не поза нами, а у нас самих. І сила подолати його теж знаходиться у нас. І сила створити тотожну собі Україну теж в нас, а не в ЄС, США чи РФ. Ці очевидні висновки Ющенка не обходять. Ця тема не його. Президент Ющенко у зв`язках з зовнішніми політичними реаліями і силами. Він там.

Метою цієї статті не є аналіз цих стереотипів. Її мета - спробувати зрозуміти місію Ющенка-президента. ЇЇ наявність у мене не викликає сумніву. І це при тому, що він не запропонував країні мети, не дав суспільству ідеї національного об'єднавчого масштабу.

Метою української нації не може бути вступ до ЄС і НАТО. Це може бути, у кращому випадку, засобом досягнення мети. Хоча це в нову добу навіть не засіб для України. Як, до речі, і повернення в орбіту впливу Росії, до чого кличуть його опоненти.

Не маючи адекватної сьогоденним реаліям візії майбутнього країни, він - не лідер народу, нації і держави. А хто?

Не пропонуючи країні мети, Ющенко внаслідок цього, не створив політичної партії, на яку міг би спиратися. Не міг створити він і відповідного рівня незалежного гурту однодумців . Такий гурт, або, як нині кажуть "команда", створюється під справу просування до суспільної мети.

Оскільки її не було визначено, то замість команди у нього прилипали до його владної постаті з власною примітивною метою: використати владу для особистого чи кланового збагачення. Або зі спецслужб інших держав. Або і те, і інше. А країна залишається без власної путі. Залишається безпутною.

Звідси висновок: Ющенко - не лідер нації, держави.

А чи може бути лідер того, чого немає? Української повнофункціональної нації ще немає. Вона включає в себе національну творчу меншину, як функціональну єдність, як провід для народу, як суб'єкт самоусвідомлення і прояснення місії українства на своїй землі і у світі.

Нація включає в себе і свою владу. До такої нації Україна тільки просувається. Разом з цим будуть поставати і лідери, і творча верства, і українська влада.

Ми хотіли, щоб Ющенко все це робив сам? Признаймося, думали, що таке чудо може бути?

Віктор Ющенко йшов у президенти з гаслом про моральну політику. Гасло згасло. Політика стала ще більш аморальною, хоча Ющенко не зрадив названим вище своїм постулатам і стереотипам. Але не виконав своїх політичних обіцянок виборцям. Бо поганий політик? А чи політик?

Ще одне гасло його минулої виборчої кампанії: "Не словом, а ділом!". Сьогодні воно звучить як абсурд, як знущання. Ківалов - орденоносець... Де обіцяні робочі місця? Слово було. А де діло? Чому нема?

То що ж робив і робить Ющенко?

Місія Ющенка

Мені відомо - Ющенко йти у владу, взагалі у політику, не хотів. Вона не була для нього жадана і, судячи з всього, не є такою зараз. Днями в ефірі одного з ТВ каналів на запитання, чи залишиться він у політиці після президентства, він ясно сказав: "Ні". І щиро додав: "Я ненавиджу політику".

Влада його внутрішньо мало змінила. Зате фізично і морально дуже побила. Тож йому є за що її ненавидіти, принаймні за це.

Президент країни, політик ненавидить політику?! Якщо бджоляр ненавидить бджолярство, якщо актор ненавидить сцену, якщо вчитель ненавидить викладацьку роботу, то бідні ті бджоли, глядачі, учні. А бджолярі, актори, вчителі - погані.

А політик? Теж поганий. Ющенко геть поганий політик у такій політиці, яку справді варто ненавидіти. ЇЇ треба замінити. Але на те треба бути покликаним. І все ж, а чи є поганим поганий політик у поганій політиці? Як людина, він може мати навіть високі чесноти.

Очевидно, що українську політику, яку ненавидить не тільки Ющенко, але й ми, треба ліквідувати. Трансформувати її в хорошу неможливо. Треба творити нову політику.

Для чого ж усе таки Віктор Ющенко йшов у велику політику? З якою власною місією? Не для власного ж збагачення! Він не став центром української корупції, не став олігархом. Він не хапав чужу власність, хоча близькі йому, мабуть, таки приймали від прилипал.

Мова про те, що ті самі статки, а може й більші, він міг би мати, продовжуючи банківську діяльність. Очевидним є те, що не гроші і не сама влада були його метою у владі. Тоді що?

Не було його місією змінити на краще сьогоднішнє життя українців. Для цього треба бути дуже хорошим політиком нового часу, точніше - державним діячем світового масштабу. Він ним не є.

Людина на такій посаді проходить страшне випробування. І посада дається людині не випадково. На посаді вона має самореалізуватися. Не виключаю, що чужа воля пхала його на цю посаду. Але особистість, а Ющенко - особистість - не могла не мати хай глибинно схованої власної мети національного масштабу.

Ризикувати життям без такої цілі - безум, щось вкрай нереалістичне. А Ющенко - банкір, а не фантазер.

Він, як президент країни, очевидно, не має матеріалізованих позитивних результатів національного масштабу ні у внутрішній, ні у зовнішній політиці. Отже, як такий, не реалізувався. А чи мав намір?

Спроби симпатиків Ющенка піднести до рівня національних успіхів педалювання ним правильних тем є констатацією факту педалювання. Але чи цього не замало для посади такого рівня?

Разом з тим Віктор Ющенко, знизивши дивною політичною іншістю свій рейтинг до 4%, почувається абсолютно нормально. Ці катастрофічні для політика реалії його не бентежать. Він спокійний. Він впевнений. У нього є гідність. Хоча політично він все "продув" - і не тільки рейтинг, але й партію, фракцію.

Але не особистісну "партію".

На чому його спокій тримається? - Він вірить у Бога і знає, що Україна матиме щасливу долю. У ньому є щось таке, що показує: він виконує і успішно (!) свою місію. Він її знає. Він знає свою відповідальність. Більше того, він упевнений в тому, що успішно звершить свою місію. Яку?

Ющенко не є поганий політик. Він не політик. Він, образно кажучи, не бик, він - риба. Велика. Українці хотіли, щоб він орав і сіяв, а він плаває. А орати риба не може, і не буде. І смішні надії на це. Та й чи є де орати і сіяти?

Він відганяв хижих риб, щоб вони не з'їли ембріон майбутнього українського суспільства і влади, той прото-український провід, потенційні члени якого, хай роз'єднані, але зростають в час його президентства.

Ющенко не дозволив Януковичу в 2004 році бути президентом країни і заплатив за це власним здоров'ям. За нашої, народної, підтримки і нашого бажання змінити владу.

Він не дозволив Тимошенко узурпувати владу в 2005 році і те саме Януковичу в 2007. Вже без нашої допомоги. Сам. Оце і є його діло. Справа національного масштабу!

Він дозволив українському "ембріону" зростати, хай в цій каламутній, але свободі. Нічого, лотос білий, хоча виростає з чорного мулу.

Ющенко в моменти небезпеки для національного "зародку" демонстрував силу. Не політичну, а особистісну. Він не новий український політик. Він предтеча нової української політики, яка є справою народу і його проводу.

Його поведінка на посаді президента країни схожа на поведінку бабки-повитухи під час пологів, схваток. Всі навкруги стурбовані, хвилюються: і породілля, і майбутній батько, і родичі. А повитуха спокійна: "В Україні пологи пройдуть нормально" - показує Ющенко своєю поведінкою.

Він це знає. "Ззовні не зашкодять пологам, бо я є, - говорить своєю поведінкою Ющенко. - А що там в утробі - турбота інших, але теж знаю, що все в порядку"....

Наближаються чергові "схватки", вони ж чергові "вибори". Україна вагітна новою владою. "Народження" Януковича, Тимошенко в якості "нової" української влади є патологією. Це не плід. Це чужі зозулині "пташенята" в українському гнізді.

Чужі за духом.

Ющенко теж не є кандидат у президенти. І не був. І не лише через рейтинг, а через іншу свою суспільну функцію. Серед кандидатів у президенти уособлення нової української влади ще не засвітилися. То навіщо Україні і українцям вибори зараз - черговий раз міняти зло на лихо?

Вони потрібні персонам, які особисто прагнуть влади для себе. Влади, яка в їх руках може стати інструментом нищення майбутнього країни. Україні за таких умов потрібно збереження статус-кво.

Прихід до влади популістів (чи Януковича, чи Тимошенко) - це гостра політ-економічна деструкція в умовах глибокого економічного колапсу в країні і вкрай низькому рівні довіри до них у суспільстві.

В цих умовах висока інфляція стає неминучою. А вона - найкращий інструмент для перерозподілу власності. Але не тільки. І влади. Через хаос і бунт, що є бідою для країни. В умовах всеосяжної кризи суспільства, при слабкості влади, за практично повної відсутності довіри до неї, спроба "всістися на багнети" виглядає, м'яко кажучи, легковажністю.

Такий розвиток подій - це, образно кажучи, пологи за умов зараження крові, чи сепсису. Загроза для всіх в Україні. Це правда. Для Януковича та Тимошенко - теж. І олігархів. Але найбільша загроза - для найбідніших

В цих умовах Ющенко має знову багато клопоту, приступаючи до виконання своїх основних обов'язків повитухи: не допустити задушення плоду в утробі, не допустити узурпації влади тимошенко-януковичами. І я щиро бажаю йому в цьому успіху.

А моральним, тверезо мислячим громадянам, творчій верстві пора в добро-дії наближувати справжні вибори, вибори добра, а не лиха - собі, родині, країні. А ці зупинити.

Сьогодні вже з Божою допомогою прояснюється та ідеальна Україна, її ідея - вимога, яка спонукає країну ставати на свою Путь за нової, альтернативної влади, що згодом замінить ту, яка всім нам так остогидла. Спокійно. Впевнено. Природно. Мирно. Через Майдан. Бо не в ньому люди розчарувалися, а в людях на його трибуні.

Олександр Сугоняко, народний депутат України XII скликання, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)