Антигречка. Как не наступить на старые грабли

52 просмотра
Пятница, 24 февраля 2012, 11:55
Александр Сугоняко
Олександр Сугоняко, президент Ассоциации украинских банков, для УП

Українці живуть чи не найгірше від усіх у Європі. Чим же вони в рази гірші за поляків, литовців, чехів, угорців, чи німців?

Може, не здатні до комп’ютерного програмування (згадайте світлої пам’яті Віктора Глушкова), до нових авіа- чи космічних технологій?

Може геть погані в співах, чи, говорячи ширше, культурі, або у спорті? Але ж ні!

І літаки робити можемо, і космічні апарати створювати, і співаків маємо знаменитих, і втерти носа боксерам всього світу можемо, і наші програмісти скрізь відомі. Як науковці, робітники та інженери, письменники, спортсмени, домогосподарки, програмісти – ми начебто не гірші.

Але є вид людської діяльності, в якому ми з вами мабуть-що таки найгірші в Європі. Це – діяльність людей як громадян власної країни, необ‘єднаність у досягненні спільних цілей.

В цьому програємо громадянам названих і багатьох неназваних країн. Ми справді геть погані громадяни своєї країни.

Ну дійсно, в якій ще країні Європи за кілограм горезвісної гречки чи іншої подачки від кандидата в депутати громадянин (а чи громадянин?) продає право розпоряджатися приблизно однією тридцятип’ятимільйонною частиною своєї України – надр, земель, лісів, бюджету, економіки решти багатств – якимось пройдисвітам?

Не можна своє право управляти країною віддавати шахраям. Аморальним вчинком є продаж своєї громадянської совісті. З цими простими істинами ми ще не зжилися.

Суспільно-політичною змовою є по суті торг з бандитом: ти мені – "гречку", я тобі – голос. Результати такої примітивної змови: 1) допуск до влади в країні не найкращих, а найгірших; 2) нагромадження кількості безсовісних, які продали свою совість громадянина України.

Якесь жахливе поєднання зажерливих політиків і безсовісних громадян.

При цьому утворюється зворотній зв’язок, який запускає механізм смерті суспільства, своєрідний вир зла, куди затягується все: економіка, політика, освіта і медицина та інше, жахливі результати чого ми всі бачимо.

Такий депутат, чи такої ж якості партія, оці продавці гречки за чиїсь душі згодом з отих, і не тільки своїх, виборців здеруть сім шкур, а також з їхніх дітей і з цілої країни.

Згадайте хоча би приклад Києва! А потім кажуть нам: "Ви нас обрали, і тож не жалійтеся. Який народ – така і влада". Іншими словами, бачили очі, що купували – їжте, хоч повилазьте.

Не повинна совісна людина мати спільну справу з безсовісною, бо остання обдурить. Тому є темними політики, які, заперечуючи цю істину, кажуть: "Беріть гречку у них, а голосуйте за нас". І вмотивовують свою позицію так: "Цю гречку вони у вас, дорогі виборці, вкрали, тому беріть, вона ваша".

Це безсоромне потурання злодійству в загальносуспільному і державному масштабі, хіба ж це не так? А таке пропонували наші опозиціонери!

Відповідальний громадянин тієї ж Польщі чи Литви на таке сказав би: "Якщо вкрали у нас, то вони мають бути у в'язниці, а не кандидувати в депутати, купуючи наші голоси краденим". Ще й запитали б таких радників: "А ви що, їх покриваєте?".

У нас же в Україні не тільки чимало виборців, але й лідери такої опозиції, існуюча влада тим паче, плутаються в простих речах, не здатні відрізнити погане від доброго. І демонструють єдність в цій своїй духовній непросвітленості, об'єднуються в аморальності.

Ця тема існує з давніх часів. Пам’ятаєте: політикос, ідіоте? Справжніх політиків можуть обрати справжні виборці, а не ті, що гречку беруть від пройд.

І вони один одному потрібні: достойним громадянам – гідні, достойні державні діячі. А торгівцям гречкою потрібні йолопи, бо вони одного аморального поля ягоди.

Для цих торгашів "гречкою" чим більше йолопів, тим краще. До речі, "ідіоте" – це ті, хто поза суспільством. По нашому – йолопи.

Тому ці вісім місяців, що залишаються до виборів, доцільно було б усьому суспільству, нам з вами, шановні читачі, попрацювати над тим, щоб стати кращими виборцями, щоб зменшити число тих, що продають свою громадянську совість за "гречку", показати їм шкідливість таких дій для них і України.

Досягнути того, щоб збільшити в суспільстві чисельність політикос, тобто активних, свідомих громадян, а зменшити – тих, які явно програють у порівнянні з польськими, чеськими та багатьма іншими громадянами.

Дієвим було б творення належного інформування суспільства про недопустимість і шкідливість продажу свого голосу, про політиків, які роздають "гречку", а дехто – готівку, дехто щось школам дарує, дехто дороги начебто ремонтує, передплату на потрібні собі журнали "безкоштовно" оформляє і тому подібне, і сформуємо моральне ставлення до подібних махінаторів, шляхом роз’яснення наслідків такої "діяльності" для суспільства.

Якщо задіяти наявні мережі громадських об’єднань, творчий потенціал молоді, людей культури: письменників, поетів, музикантів, гумористів, долучити Інтернет – результат, думаю, може перевершити найоптимістичніші очікування.

Тим більше, що ця робота може об’єднати суспільство саме в частині плідної громадянської діяльності, яка вкрай потрібна країні, особливо та, що об'єднує в добрих справах, тобто у добро-дії, яка народжує довіру між учасниками таких справ.

Це робота може активізувати громадянську діяльність суспільства з метою його громадянського оздоровлення. Хто скаже, що цього роботи не потрібно? Хто проти: президент? ПР? БЮТ? "Удар"?.. Хочу думати, що ніхто. Нумо ж усі разом це розпочнемо!

Таким чином: ЩО? – Організація і здійснення громадянської кампанії "Антигречка".

Навіщо? – Щоб у процесі її реалізації всім нам стати кращими громадянами своєї країни, дорости до рівня, а може й вище, наших західних сусідів також і в цьому вимірі людської діяльності і, таким чином, піднести "планку" для українських політиків, яка у нас явно занижена.

ЯК це успішніше організувати, за допомогою ЯКИХ технологій? ЯКІ ресурси для цього потрібні і де їх можна залучити? Дієві відповіді на ці питання – поле для нашої спільної, творчої, гідної громадян добро-дії?

З цією нашою роботою, думаю, суспільство, дасть Бог, буде потихеньку оновлюватися, ставати моральнішим. І розірве порочне коло зла, в якому перебуває.

Олександр Сугоняко, член Оргкомітету з проведення Національного круглого столу "Ініціативної групи 1 грудня", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)