Show must go on

30 просмотров
Вторник, 19 января 2010, 17:50
Александр Пиддубный
журналист, для УП

Частина виборців (які вміють користуватися Інтернетом та знають що таке різноманітні соціальні служби) потихеньку починають посипатися попелом - мовляв, результат першого туру - це жах.

Згадуючи старий анекдот, залишається лише додати - "після посипання, варто закутатись у простирадло і повільно повзти на цвинтар. - А чому повільно? - Щоб не створювати паніки".

Нинішнє життя швидкозмінне та багатоподієве. Перший тур ми вже пройшли і побачили чого найбільше хоче електорат - він хоче хліба, м'яса і грошей. Він хоче дешевих кредитів та ситого спокою з пивом перед телевізором, або з шашликом на березі загидженої водойми.

Наступні три тижні до другого туру виборів в Україні будуть тижнями випаленої землі. Ані Тимошенко, ані Янукович цього разу не поступляться один одному - занадто високі ставки.

Спочатку буде слово: перемовини із кандидатами другого та третього ешелонів, брудний піар, війни компроматів, інтенсивні таємні переговори із суддями та членами виборчкомів.

Потім буде діло: ближче до розв'язки Тимошенко раптово знаходитиме бюджетні гроші на різні потреби, а Янукович розкриватиме такі "корупційні урядові схеми".

Врешті, настане день голосування - під безпрецедентно прискіпливим оком обох таборів до кожного голосу та кожного порушення. Кожна дільниця стане ареною змагань шпигунів та СМЕРШу, диверсантів та контррозвідників.

Штаби працюватимуть в цілодобовому режимі, але ця робота різнитиметься - штаб Януковича працюватиме над збільшенням розриву із Тимошенко, штаб Тимошенко працюватиме над мінімізацією розриву.

Штаб Януковича влаштує різниця від 7%, щоб унеможливити оскарження результатів виборів та легітимізувати свою перемогу у очах міжнародного товариства. Штаб Тимошенко задовольнить відставання від Януковича максимум на 3%, щоб оскаржити цю різницю в різноманітних судах і заявляти на весь світ про фальсифікації.

Другий тур продемонструє, що насправді шукачам перемоги важливий не так електорат, який їх обирає, як важелі його утримування, нарощування, а відтак, системи нападу і захисту у вирішальних судових боях.

Грубо кажучи, в другому турі у смертельній битві зійдуться велетенські, складні та багаторівневі механізми між якими опиниться Україна. В разі незначної різниці між Януковичем та Тимошенко (можливо до 5%), механізми здатні увійти в такий (в т.ч. судовий) клінч, що помаранчева революція видасться дитячою забавкою.

Судові "розбірки" можуть тривати чи не місяцями. На цьому фоні економіка України повільно скочуватиметься в прірву. Спроби помирити кандидатів будуть марними.

Врешті, після низки виснажливих круглих столів, сторони сядуть за стіл переговорів та домовляться про зміни до Конституції, про третій тур, а також одночасні парламентські та місцеві вибори. І не факт, що електорат вже обиратиме фаворитів - адже він так і не отримає обіцяного.

P.S.: А на завершення катарсис - сидітимуть Дід і Бабка, та й споглядатимуть розбите корито.

Олександр Піддубний, журналіст, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)