Чтобы суд не мешал коррупции в судопроизводстве

14 просмотров
Вторник, 20 апреля 2010, 11:34
Виталий Корж
народный депутат Украины, фракция БЮТ
 

Новій владі вже заважає відповідальна позиція Верховного Суду України. Тому терміново вживаються заходи щодо "законного" обмеження повноважень цього найвищого органу судочинства в державі.

Тож маленька репліка із цього приводу.

Хочу привернути увагу до дуже важливої проблеми нашої депутатської законодавчої діяльності та відповідальності перед українськими громадянами-виборцями.

Йдеться про намагання "нової влади" позбавити Верховний Суд його конституційного статусу, як найвищого судового органу держави.

Саме ці намагання й відповідні наміри відображено в проекті закону "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу", реєстраційний № 0893.

Автори законопроекту, всупереч конституційним приписам, пропонують кардинальну зміну системи судоустрою України. Зокрема, пропонується взагалі виключити ВСУ із системи перевірки рішень спеціалізованих господарських судів і відповідного реагування.

За Конституцією Верховний суд є вищим судовим органом по відношенню до Вищого господарського та Вищого адміністративного судів України. Таким чином, він уповноважений переглядати рішення цих судів, змінювати чи скасовувати їх у разі наявності для цього необхідних підстав - незаконності, необґрунтованості тощо - для забезпечення захисту прав і законних інтересів громадян та юридичних осіб.

Натомість, указаним законопроектом, запропоновано вивести ВСУ із системи перегляду рішень спеціалізованих судів. І тоді він перестає бути судовим органом у частині здійснення господарського судочинства.

Цілком очевидно, що нинішній "новій владі" вже заважає відповідальна позиція Верховного Суду, більшість працівників і керівництво якого стоїть на принципових позиціях дотримання законності.

Саме завдяки цій принциповій позиції ВСУ вдалося припинити відверту "прихватизацію" багатьох важливих об'єктів державної власності.

Нинішня практика розгляду справ у господарських судах переконливо свідчить, що майже 30 відсотків постанов і ухвал Вищого госпсуду скасовуються Вищим судом - саме із причин незаконності й необґрунтованості цих ухвал.

Лише впродовж двох з половиною місяців цього 2010 року Верховний суд скасував 73 постанови й 19 ухвал Вищого госпсуду, прийнятих з явним порушенням юридичних норм.

Серед скасованих рішень - справа щодо протизаконної приватизації стратегічно важливого підприємства - завода "Арсенал". Останній неправомірним рішенням Вищого господарського суду був виведений із державної власності.

Серед інших рішень, прийнятих Вищим господарським судом з явним порушенням юридичних норм, Вищий Суд скасував протизаконні оборудки із земельними ділянками, що належать міноборони та державним підприємствам, оборудки з об'єктами природно-заповідного фонду тощо.

Зокрема, протизаконною постановою ВГС було виведено з державної власності 22 гектари лісу в масиві Биківня, та військове майно на десятки мільйонів гривень.

Дуже показовим є рішення Вищого госпсуду про визнання банкрутом готелю "Мир", який дає мільйонні прибутки.

Вдумайтесь, приводом для визнання банкрутом цього прибуткового готелю був борг у сумі аж півтори тисячі гривень за... заправку картриджів для принтера!

І таких випадків протизаконних рішень Вищого господарського суду, які "узаконюють" елементарний дерибан, впродовж року набираються сотні!

Не кажу вже про такі прикрі випадки, коли ВГС знову ухвалює рішення, раніше скасовані Верховним судом.

Як бачимо, дехто вже переходить від дерибану державної власності до дерибану судової системи.

Тим часом не лише в "тушкованій" коаліції, а й у рядах опозиції вже чути рішучі голоси, які вимагають зміни керівництва Верховного Суду. А отже, слідом за ЦВК, КС, ВАС і ВГС, і ВСУ також перетворити на "кишенькову" інстанцію, яка б не заважала нинішній владі.

Вважаю своїм обов'язком поінформувати Українців, що намагання проштовхнути зазначений закон, реєстраційний № 0893, чітко спрямовані на звільнення від відповідальності так званих професіоналів із питань прихватизації.

Віталій КОРЖ, народний депутат України (фракція БЮТ), спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)