Гражданский эгоизм

42 просмотра
Четверг, 22 апреля 2010, 11:32
Остап КрывдыкOstap Kryvdyk
руководитель направления "Украина и мир", Аналитический центр УКУ

Найбільший ресурс, який вимагає громадська активність - це час, котрий ми повинні забрати у наших дітей і близьких.

Нам хотілося б писати статті, пісні і комп'ютерні програми, продавати товари і надавати послуги, спокійно ростити своїх дітей і проводити час в колі друзів за рибалкою чи шашликами. Але що поробиш - люди, професія котрих - захищати наші інтереси повний робочий день, отримуючи за це гроші - виявилися некомпетентними, корумпованими, самозакоханими, і вкотре профукали все.

Російський флот в Севастополі - це якір Росії в Україні, це - неперерізана пуповина незалежної держави України, породженої вмираючим СРСР.

З ним Україна не стане частиною успішного світу, приречена на таку ж, як і в Росії, кримінальну владу, відсутність права, недовласність і бєспрєдєл, суперрозкоші сотні вибраних і убогість десятків мільйонів, а на додаток - "білорусизацію" культурного простору, візове відмурування, периферійне щодо Європи і Азії становище.

Смерть таксиста через президентський кортеж на Бориспільській трасі, недопуск преси на прес-конференцію Януковича і Путіна, продовження присутності ЧФ в Україні - ланки одного ланцюга, котрі дають чітку картину України по кремлівському зразку.

В 2042 році мені буде 63. За сьогоднішнього сценарію в такій державі пройде все моє життя.

Мене це не влаштовує - а вас?

Стратегія

Події "чорної середи" української історії вкотре ставлять питання наших стратегічних цілей. Основою для дії повинні бути такі пріоритети:

1. Збереження української держави - єдність і суверенність, територіальна цілісність і непорушність кордонів, громадський порядок і правопорядок.


2. Збереження українського народу - самобутності українського етносу і розвиток його культури, мирного співжиття різних національностей.

3. Запобігання насильству, котре руйнує довіру, провокує помсту, творячи тяжкозагойні рани і не даючи можливості діалогу.

Загрози

Забезпечення стратегічний пріоритетів України можливе тільки в єдності з європейським цивілізаційним простором.

Теперішні лідери ЄС, за окремими винятками, будують ефективну спільну економіку. Все інше для них - вторинне. Нас в цій економіці вони не бачать. Росія пропонує зручні економічні умови - і ЄС успішно зраджує свої гуманітарні пріоритети.

В додаток до цього геополітична сліпота Обами і нейтральність інших гравців створює унікальне вікно можливостей для Росії.

Наші вороги, в першу чергу - Кремль - зацікавлені в тому, щоб Україна не була суб'єктом, гравцем з власними інтересами. Тоді вони позбуваються небезпечного конкурента, потужного регіонального гравця на межі Європи і Азії.

Ми заважаємо на збройовому, зерновому, металургійному, авіаційному глобальному ринку. План-максимум - рейдерське поглинання нашої держави з збереженням вивіски, але підміною суті.

Очевидно, що найлегший варіант розібратися з нами - зіштовхнути лобами дві частини України, котрі мали б взаємно зруйнувати одна одну, а тоді інші зайшли б сюди ззовні і встановили б протекторат того чи іншого формату. І це питання до нас - чи допустимо ми це.

Тактично ефективна, бо цілісна, влада Януковича, в поєднанні з її стратегічною сліпотою, є прекрасним каналом для реалізації такого сценарію. Убога "опозиція", захоплена борнею за первородство, може допомогти їй в цьому - якщо не зміниться.

Формати і дії

Тільки парламентські партії здатні діяти на законодавчому рівні. Тому від них ми очікуємо чітких і злагоджених дій щодо недопущення ратифікації зрадницьких угод, згортання українського суверенітету, повного попрання Конституції.

Саме "опозиційні" партії повинні стати організаційним кістяком майбутніх протестів, надати їм організаційну і медійну основу. Інших партій і політиків на даний момент ми не маємо. Вони очолять ці протести, вони дадуть на це свої ресурси, адже на кону їхнє існування в політиці.

Ефективна кампанія на місцевих виборах, котра має стати основою для виграшу парламентських виборів-2012, повинна формувати їхню тактику.

Огида до теперішньої "опозиції", котра своєю пересвареністю і спробами загравати з Кремлем довела до сьогоднішнього стану, змушує нас створити сильний інструмент контролю за цією братією.

Такою силою може стати "громадянська оборона" - неієрархічна мережева спільнота, завданням якої є дотримання основних трьох пріоритетів. Така сила мала б об'єднати звичайних людей незалежно від їхньої партійності, і саме вона повинна була б підганяти партії.

Важливо не допустити приватизації такої сили партіями - водночас вона могла б дати партіям кадрову базу, виступити майданчиком для дискусії, для "обкатки" програм, і для початку ефективно спрацювати на місцевих виборах, гарантуючи їх чесність і демократичність.

Однією з матриць для такої "оборони" могла б стати система, аналогічна до естонського Кайтселійту, глибоко вкоріненої в місцеве життя, але з розумінням ролі маленької активної групи для цілої держави.

Громадянський егоїзм - розуміння того, що ефективна реалізація мене особисто можлива тільки в ефективній державі - мав би стати основою для об'єднання людей. Діяти можна дешево і сердито: 10 листівок друкуються на ксероксі за ціну пляшки пива, 1000 - на різографі за ціну 10 пляшок.

Контроль політиків - це пам'ять про їхні помилки і злодіяння, це вимога покаяння за набір негідних людей (поіменно!) в свої ряди, це чітке формулювання своїх вимог, це - організація якісної конкуренції між політиками за право реалізовувати ці вимоги.

Це - можливість висловлювати політикам недовіру.

Кожен з нас особисто повинен задуматися щодо того, скільки часу і зусиль він готовий потратити на захист незалежності України, на захист демократії і Конституції.

Ситуація схожа на 1990-й рік, коли історія може змінюватися в обидва боки, і тому треба мати терпіння і бути готовим до тривалої дії.

Конкретні дії підказує нам час.

Одна справа - коли ратифікація договору щодо ЧФ відбувається за відсутності громадської дії, інша - коли під Радою стоїть сотня тисяч людей.

Ми повинні там бути - не заради БЮТу чи якихось інших політиків, а заради нас самих. І ми там справді повинні бути в день ратифікації - настільки, наскільки зможемо, так, щоб навіть Литвин зрозумів неможливість гратися регламентом і порядком денним.

Насамкінець

Темп, з яким Янукович взявся за діло, провокує питання: а чи не закінчить він, як Аслан Абашидзе, посадкою в аеропорту Шереметьєво і почесною пенсією на Рубльовці? Ламання України через коліно - погана політика, і вина на ескалації ситуації повністю лежатиме на ньому.

Хотілося б вийти за рамки "помаранчево-білоголубого" протистояння. Мова йде про Конституцію, цілі абзаци якої викидають з неї, про торгівлю ресурсами майбутніх поколінь, про мир на нашій землі.

Криза є шансом народити нову еліту, можливістю на повний перезапуск держави, її правової і партійної системи, створити державний і громадянський егоїзм, котрий не мінятиме Україну на газ.

Остап Кривдик, політолог, активіст

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)