Аккредитация по-президентски: разбор полетов

26 просмотров
Среда, 21 июля 2010, 13:40
Юрий Шеляженко
для УП

Як зробити так, щоб в Україні з'явилися реальні незалежні ЗМІ? Це питання, якщо вірити прем'єр-міністрові Миколі Азарову, не на жарт турбує нинішню владу.

В цивілізованих країнах давно знайшли відповідь. Щоб ЗМІ були незалежними, треба не тільки на папері, але й на практиці ліквідувати дозування доступу до суспільно важливої інформації.

Закритість влади породжує екстремальні форми критики. Неперевірена інформація про владоможців поширюється зі швидкістю вірусної інфекції. Однак люди вважають це нормальним і споживають будь-які правдоподібні чутки. Таке споживання - форма розваги, а не суспільної свідомості.

Критика влади сприймається як байка. Всім цікаво слухати, що могутній чиновник нібито вкрав мільярди. Але мало хто почувається обкраденим і бачить привід хвилюватися, перевіряти чутки чи ще якось реагувати.

Якщо лише "пригодовані", контрольовані та передбачувані журналісти дізнаються важливі новини й спілкуються з ньюзмейкерами, а інших влада на поріг не пускає, незалежних ЗМІ не може бути в принципі. Бо журналісти самі не захочуть бути незалежними в умовах, коли успіх досягається виключно за допомогою лояльності.

Отож, ключове питання полягає в наступному: чи готова наша влада пустити на поріг незалежні ЗМІ?

Поки, на жаль, ні. Хоча в законах вже написано, що незалежні ЗМІ можна і треба пускати на поріг. Хоча деякі можновладці навіть соромляться визнати вголос своє очевидне і красномовне бажання здихатися вільної преси.

Ці два позитивні фактори дають шанс на покращення ситуації в майбутньому... за умови, якщо українські журналісти дослухаються крилатих слів Кобзаря "борітеся - поборете".

Мені дала привід для боротьби історія з акредитацією на прес-конференцію президента України Віктора Януковича 4 червня.

2 червня я відправив факсом в Адміністрацію офіційне подання щодо акредитації на "Зібрання з нагоди виголошення президентом України Віктором Януковичем послання до українського народу" 3 червня та прес-конференцію 4 червня.

Зранку 3 червня мені підтвердили, що я акредитований.

На "зібранні" вдалося плідно попрацювати. За результатами роботи опубліковані статті "Позитивний імпульс Віктора Януковича" та "Тігіпко: Послуги консультантів McKinsey не оплачуються з бюджету".

Наступного дня я підготував заковиристе питання до Януковича. Однак задати це питання не випало нагоди.

Працівники державної охорони не допустили мене на прес-конференцію, бо не знайшли мого прізвища та газети "Правдошукач" у списку акредитованих журналістів. Перевіряли тричі, потім ще й показали мені. Я бачив на власні очі, що зник зі списку.

Хочу від щирого серця подякувати колегам з "Телекритики", які оперативно відреагували на повідомлення про цей сумний факт: спитали керівника головного управління з питань комунікацій АП Олега Кошелєва, чому мене не пустили.

Відповідь була такою: "Він, очевидно, спізнився, але якби він мені зателефонував, я б його провів через службовий хід". Слід зазначити, що насправді я не спізнився. Бійці УДО шукали мене в списках за десять хвилин до прес-конференції.

Дізнавшись про версію Кошелєва, я остаточно вирішив використати цю ситуацію як тренажер із захисту професійних прав.

В той же день до Окружного адміністративного суду міста Києва було подано позов до адміністрації президента. Крім того, наступного дня я написав скаргу на ім'я Віктора Януковича.

Обидва закиди викликали парадоксальну реакцію.

Першим відзначився суд. 10 червня, простоявши півгодини під дверима судді Руслана Арсірія, я отримав назад свою позовну заяву і ухвалу про її повернення.

Мотивом повернення позову було те, що, мовляв, дії та бездіяльність Адміністрації президента - це те ж саме, що й дії самого президента. А тому позовну заяву нібито слід було подавати до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ).

Нема дурних! Зараз ВАСУ стверджує абсолютно протилежне! Але й тоді, коли ще не було такої однозначної позиції найвищої інстанції в системі адміністративних судів, я все одно був впевнений, що краще від пана Арсірія розумію тонкощі процедури. Тому повернув позовні матеріали назад до суду із апеляційною скаргою.

Всі ці матеріали більш ніж місяць "маринуються" в черзі на розгляд справ у Київському апеляційному адміністративному суді.

Тим часом, 11 червня мені зателефонував сам Олег Кошелєв. Я був приємно здивований. Пан Кошелєв сказав, що моє прізвище фігурувало в списках акредитованих журналістів. Мовляв, УДО щось плутає.

Одразу після цієї розмови я написав листа в УДО. Відповідь за підписом начальника Управління державної охорони України Ігоря Калініна не забарилася: він підтвердив, що у списках акредитованих журналістів мого прізвища не було. То де правда?

Я терпляче чекав відповіді Віктора Януковича на скаргу. Однак у передбачений законом про звернення громадян термін - один місяць - ніякої відповіді не надійшло.

Президент не виконав свого обов'язку розглядати скарги громадян та захищати їх права. І цього разу я вже отримав "залізну" підставу позиватись до самого президента. За компанію, заради експерименту, дописав у позов співвідповідачами Адміністрацію президента та УДО.

Як можна було передбачити, ВАСУ відкрив провадження за моїм позовом до президента України Віктора Януковича. А от спір з АП та УДО визнав не підсудним ВАСУ як судові першої інстанції. Тим самим в ухвалі ВАСУ підтверджуються доводи моєї апеляції на рішення судді Руслана Арсірія.

Безперечно, я потурбуюся, щоб в апеляційному суді прочитали цю чудову ухвалу.

Обидва процеси обіцяють продемонструвати, чи може журналіст захистити свої професійні права в суді та скільки часу на це має бути згаяно.

Юрій Шеляженко, редактор газети "Правдошукач", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)