Говорят люди

43 просмотра
Четверг, 26 августа 2010, 12:51
Тимур Нагалевский
политический обозреватель, специально для УП

Смішно чути, коли регіонали - нардепи, чинні урядовці, представники президентської адміністрації, - говорять про те, що "помаранчеву" сторінку в історії України перегорнуто. І що вони, мовляв, починають нову епоху в новітній вітчизняній історії.

Регіоналам навіть невтямки, що вони насправді продовжують писати "помаранчеву" сторінку. Бо та сторінка - не чиясь вигадка, а лише реакція суспільства на дії влади від 1999-го до 2004-го року.

Закручування гайок, намагання зосередити всю владу в руках президента і його оточення, всевладність податківців, міліції й СБУ, зникнення, побиття й убивства журналістів...

Усе це ми вже проходили.

Інколи здається, що влада, справді, не розуміє свого народу, його ментальності, не відчуває справжніх суспільних настроїв. А вони вже далеко не на її користь.

Більшість українців переконані, що Віктор Янукович керується в першу чергу власними, а не державними інтересами. Про це кажуть останні соцдослідження Центру Разумкова. Так само люди зрозуміли, що зниження ціни на газ в обмін на продовження базування в Україні російського флоту - це байка.

Рейтинги влади падають за всіма показниками.

І владі нічим крити. Покращення життя вже сьогодні не відбувається. Ба навіть навпаки - відбувається його погіршення.

Ось три реальні історії з життя, які показують, як прості люди ставляться до теперішньої влади. Я не є їхнім творцем, а тільки очевидцем, який їх переказує.

Історія перша

Вона доволі жорстока з етичної точки зору. Але це було насправді. Тож я її таки вирішив переказати.

10 квітня цього року. Літак із президентом Польщі Лехом Качинським розбивається під Смоленськом. Трагічна подія якраз припадає на провідну неділю в Україні - "гробки". Житомир. Розмова двох кумів на кладовищі.

- Ну чому нам не щастить? Чому наш туди не полетів разом з усім урядом? - риторично запитує один.

- Нічого, є надія, бо в Росію останнім часом вони літають дуже часто, - сміється йому у відповідь другий.

Історія друга

Вона мала місце в червні. Моїй мамі, яка має пенсію близько 750 гривень, приходить повідомлення з податкової про те, що її оштрафовано на 1500 гривень. Дві її місячні пенсії. Причина - колись була зареєстрована приватним підприємцем і не знялася з реєстрації.

Те, що її "ПП" давно не працює й не приносить жодного прибутку, нікого в податковій не обходить.

Тепер не тільки моя мама, а й усі родичі та сусіди знають, що її дві пенсії забрала влада, щоб наповнити дірявий бюджет, який до того ж розкрадається. Людям невтямки, що то такі в нас закони, що це ініціатива місцевих чиновників, а не президента й прем'єра.

- Щоб їх уже порозпирало, - кажуть вони владі.

Історія третя

Серпень. Нові Петрівці, село біля Межигір'я, де живе президент. Розповів місцевий житель:

- "Янику" вертолітний майданчик будують. Бульдозер розрив могил зо двадцять. Викликали якогось спеца. Виявилося, що то монахи поховані. Золота при них не було. У кожного під головою лише цеглина. Могилам десь по років триста-п'ятсот. Зібрали ті кістки, викликали попа з нашого села, і десь їх тихо перепоховали.

Чи знає Віктор Федорович, який запевняє всіх, що він є глибоко віруючою православною людиною, про те, що його вертолітний майданчик будується, чи вже побудований на колишньому монастирському цвинтарі Межигірського Спаса?

Можливо й ні, бо не доповіли.

А ось люди в Петрівцях знають, і переказують один одному. І їм про це розповів не ТВі, і не "5 канал", у яких забирають ліцензії.

*     *     *

Влада має усвідомити, що від людського ока в Україні нічого не сховаєш. Та й усім роти не позакриваєш.

Обдурити українця дуже складно. Практично неможливо. Навіть такій майстрині красного слова, як Ганна Герман. Усе ж-таки Україна - це не лише Донбас і Крим.

Так само безглуздо на наших людей тиснути.

Вони, звісно, можуть вдавати зовнішню лояльність і навіть показову покірність. Але в їхніх серцях зрітиме бунт, який усе одне, рано чи пізно, але хлине назовні.

Ряд подібних історій можна продовжувати. І всі вони свідчать про одне:

Влада не перегорнула "помаранчевої" сторінки нашої історії. Вона її активно продовжує писати.

Ну, не переконає влада мою маму, яка має пенсію 750 гривень, у тому, що міністр внутрішніх справ, якому підлеглі купили "Кадилак" за мільйон гривень, буде боротися з корупцією. Так само вона не повірить і президентові, який цьому міністрові кладе ще одну генеральську зірочку на погони. Адже "Кадилак" міністра - це 1333 маминих пенсії, яких вона ніколи не отримає за свого життя. Адже для цього у свої 56 років їй довелося б прожити додатково ще більше 111-ти років.

Тож доброго здоров'я всім нам.

А найголовніше - морально-духовного.

Саме його не вистачає владі. Інакше вона не поводила б себе так нахабно. А у відповідь не отримувала б таких жорстоких оцінок від простих українських людей...

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)