От рецессии к депрессии

166 просмотров
Пятница, 27 августа 2010, 11:35
Петр Масляк
для УП

Найвідоміший і нині найпопулярніший у світі економіст, Пол Кругман, у наші дні виступає на сторінках поважних світових видань як такий собі своєрідний пророк і вчитель. Він - перший в історії лауреат Нобелівської премії не з чистої економіки, а з економічної географії.

І це не є випадковим явищем.

На початку ХХІ століття саме ця доволі рідкісна і в нас, і в усьому світі спеціальність, яку в Україні називають "економічна і соціальна географія", дає світові основну масу найуспішніших геополітиків і геоекономістів, прогнозистів і футурологів.

Очевидною є й причина цього явища.

Саме на стику природи, економіки й людського чинника в ХХІ-му столітті знаходиться імпульс розвитку сучасної цивілізації.

У своїх публікаціях Пол Кругман пророкує наближення набагато складніших часів. Фактично - переростання нинішньої рецесії світової економіки в затяжну депресію. При цьому він, як істинний економіст-географ, у першу чергу звертає увагу на просторово-територіальні відміни в цьому явищі.

Дійсно, нині ми маємо своєрідні центри або ядра кризи. Звідти, ніби відпрацювавши певну успішну модель, кризові явища поширюються на інші країни, і особливо - на міждержавні інтеграційні об'єднання, до яких ці держави входять.

Рецепти, які пропонує для подолання світової кризи пан Круг ман, багато в чому є парадоксальними для класичної економічної науки й пануючих нині економічних теорій. Так, він пропонує не зменшувати державні витрати, як це намагаються робити більшість кризових країн, а навпаки - їх збільшувати.

Але повернемося, так би мовити, до наших баранів, тобто до України.

Поки на Заході обговорюють шляхи подолання рецесії, Україна вже однозначно втягується в депресивний стан. Якщо врахувати до цього ще й людський чинник, тобто абсолютно непрофесійне керування економікою повністю неграмотних людей, які своїми висловлювання й діями ганьблять Україну, і служать посміховиськом для всієї планети, - то справи, не знаю що там вони собі думають, надзвичайно серйозні.

Чим усе це може закінчитися для нинішньої влади, які трагічні події чекають на все наше суспільство через неминучу економічну неспроможність керівної й спрямовуючої верстви, не хочеться й говорити. Адже остання концептуально не знає що робити, і тому робить не те.

Додамо ще й той очевидний факт, що наше суспільство наскрізь прогниле в морально-психологічному сенсі, глибоко корумповане згори донизу й навпаки. Український істеблішмент знаходиться в повній залежності від концептуально збанкрутілого "російського шляху" розвитку суспільства.

Тому вже не драматичність, а трагічність ситуації - неспростовна.

Як колега Кругмана, можу запропонувати власне бачення сьогоднішньої ситуації, її причин і шляхів подолання депресії в Україні.

Як показують соціально-економічні факти, сьогодення криза вражає ті країни, які володіють обмеженим набором ресурсів власного розвитку, або ж нераціонально, неефективно чи злочинно використовують наявні ресурси.

Беремо три європейські країни, які підпадають хоча б під одне із цих визначень - Грецію, Португалію, Іспанію - і маємо кризу, яка неодмінно переросте в депресію.

Україна належить до тих не багатьох країн світу, які, за моїми підрахунками, мають понад 100 різних видів ресурсів соціально-економічного прогресу.

Я не знаю, який би рівень економічного розвитку мала Греція, де живе надзвичайно підприємлива нація, якби вони мали наші запаси залізної, марганцевої, уранової, мідної руди, нафти й газу на шельфі Чорного моря, алмазів на Українському кристалічному щиті, бурштину й топазів, смарагдів, золота й платини, найпотужніші на планеті поклади лікувальних грязей, мінеральних вод, горючих сланців тощо.

Але геополітично-божевільна орієнтація нинішньої влади України на Росію ніколи не дасть їх використати на повну потужність.

Адже всі вони, без винятку, є реальними конкурентами відповідній російській сировині. При тому вся українська сировина, як ресурс економічного розвитку, за моїми підрахунками, від 3 до 10 разів є конкурентоспроможнішою за російську.

Саме через географічний чинник. Тобто - просторову близькість до масового споживача й не екстремальні умови видобування.

Для мене очевидно, що нинішня влада, якщо вона хоче вижити, врешті-решт буде вимушена прибрати від влади чисельних дурнів, нездар, непрофесіоналів, некомпетентних людей, яким нині просто рясніють владні кабінети.

Нещодавно мене було викликано в якості експерта на нараду до одного міністерства. І я в її процесі дуже швидко зрозумів: нове керівництво просто взагалі не розуміє про що йдеться! Декілька експертів вели розмову між собою на власному професійному жаргоні, а керівництво лише переводило очі з одного з них на іншого, і в очах стояла справжня "чорна діра".

Ці політичні висуванці є чиїмось друзями, родичами й однопартійцями. Їхня кількість продовжуватиме зростати, аж поки вони не створять руйнівну для суспільства критичну масу. Адже майже всі вони конкретною справою, якою їм доручили керувати, ніколи не займалися.

Це - класичний шлях самознищення влади, який тисячі разів описаний у відповідній літературі. Читайте ж, панове, хоч що-небудь!

Якщо влада не одумається протягом наступних шести місяців - далі буде вже пізно.

Неграмотні люди, які керують державою, в принципі не здатні зрозуміти, що Україна й Росія є цілком об'єктивними конкурентами на одному й тому ж геополітичному полі.

Тому балачки про дружбу двох країн і націй є, кажучи науково, дурнею собачою.

Або Росія знищить Україну, або Україна знищить Росію. Третього не дано.

При цьому я, як і мій колега Кругман, говоритиму для багатьох усе ще парадоксальні речі. В України можливостей знищити Росію набагато більше ніж у Росії знищити Україну. Просто остання, на відміну від Росії, ніколи цього не робила системно й систематично.

Але об'єктивний хід розвитку цивілізації неминуче змусить нас виконати власну історичну місію.

Два роки тому я написав статтю, де все це передбачив і пророкував, що нової Помаранчевої революції більше не буде. Буде все набагато трагічніше, цитую самого себе: сотні осіб будуть страчені, тисячі потраплять до в'язниць, сотні тисяч утечуть із країни.

І взагалі, щоб щось зрозуміти в цьому світі, можу тільки ще раз запропонувати: читайте на сайті Українського центру мої футуристичні фантастичні романи "Три сни українця" і "День Незалежності".

Чи справдиться мій прогноз у повному обсязі - побачимо. Чекати вже недовго. Щиро ваш, економіст-географ, геополітик і футуролог.

Петро Масляк, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)