Бенефис Партии регионов на Хмельнитчине

27 просмотров
Среда, 27 октября 2010, 10:05
Виталий Тараненко
журналист, Хмельницкий, для УП
Для провладної Партії регіонів місцеві перегони є особливо важливими - біло-блакитним як кров з носа необхідно встановити повсюдно в Україні надійні "трампліни" для стрибків до майбутньої Верховної Ради.

А ще якнайшвидше одержати більшість у радах Західної України - це бажання навіть не приховує почесний лідер Партії регіонів і президент Віктор Янукович. Майбутнє губернаторів на заході прямо залежить від результатів виборів.

Реанімувати себе і партію

Хмельниччина у колоді карт Партії регіонів ніколи не мала привілейованого статусу. Втім, й аутсайдером себе не відчувала - щовиборів подільський електорат стабільно давав регіоналам від 15% до 20% підтримки.

На останніх президентських виборах кредит довіри дещо зріс. Зокрема, у другому турі за Віктора Януковича проголосували майже 25% виборців області, щоправда, за Юлію Тимошенко - близько 70%.

Стверджувати, що Партія регіонів на Хмельниччині поступово завойовує симпатиків, не доводиться. Взяти хоча б політичну ситуацію в обласній раді - із 90 місцевих "парламентарів" лише 8 прийшли від ПР. До прикладу, стільки ж представницьких місць мають в активі соціалісти. У Хмельницькій міській раді кількість слуг народу від ПР можна перерахувати на одній руці - їх лише троє.

Про непопулярність біло-блакитних на теренах області можна судити з того, що голова облдержадміністрації регіонал Василь Ядуха на виборах Кам'янець-Подільського міського голови підтримає кандидата від партії "Сильна Україна" Михайла Сімашкевича. Натомість у цьому місті не було висунуто жодного кандидата на посаду міського голови від Партії регіонів.

Втім, Віктор Янукович не дуже переймається електоральною діаграмою Хмельниччини. За 2005-2010 роки він відвідав область, якщо не зраджує пам'ять, не більше трьох разів.

Натомість його намісник, голова Хмельницької облдержадміністрації та керівник обласної організації ПР Василь Ядуха за 7 місяців зробив для Хмельниччини багато - закрутив гайки на усіх рівнях: починаючи від приватного бізнесу, закінчуючи облдержадміністрацією.

Стиль роботи цього високопосадовця зводиться до прославляння влади на кожному кроці (згадайте, сокровенне "ця влада від Бога") та боротьби з неугодними.

Очільник краю не лізе у кишеню за "компліментами" на адресу попередніх керівників, часто називаючи їх "бандою". На державному обласному телеканалі "Поділля-Центр" навіть створена програма "Акценти", в якій усі акценти для подільської аудиторії, даруйте за повторення, розставляє губернатор Василь Ядуха.

"Адмінресурс? Вам почулося"

Ядуха пообіцяв, що влада не застосовуватиме адмінресурс. "Ми за чіткі правила гри, без застосування адміністративного ресурсу на виборах. Ми за чесні та прозорі вибори", - обіцяв він.

За інформацією громадянської мережі ОПОРА, у Ярмолинецькому районі Хмельницької області райдержадміністрація проводить бесіди з керівниками бюджетних установ (з директорами шкіл, садочків, бібліотек, головними лікарями). Під час таких заходів їм недвозначно дають зрозуміти, що особисто вони та їхні працівники повинні проголосувати за кандидатів від Партії регіонів.

Не гребує замовити тепле слівце й голова Ярмолинецької райдержадміністрації Іван Кирилюк. Він під час своїх робочих візитів до сіл проводить непряму передвиборчу агітацію за партію влади.

"Зокрема, при газифікації так званої Михайлівської зони. Під час урочистих запалень природного газу, посадовець не втратив нагоди використати момент для політичної агітації", - повідомляють спостерігачі від ОПОРИ.

Варто зазначити, що підведення газу до більшості населених пунктів планувалося ще на весну. Чим зумовлено перенесення робіт з підключення газу на осінь, невідомо.

Пильна увага влади до Ярмолинецького району не випадкова. По-перше, це мала батьківщина голови ОДА Ядухи. По-друге, губернатор ітиме кандидатом по одномандатному мажоритарному округу Ярмолинець до обласної ради. Вочевидь, підопічні керманича краю намагаються вимостити для нього ідеальний плацдарм під вибори.

В інших районах області представники влади під соусом "ця влада працює" "у промислових масштабах" відкривають школи, дитячі садочки, газифікують населені пункти... Здача усіх робіт, чомусь, збіглася з виборами до місцевих рад.

Головний електорат: матері-героїні, держслужбовці, ветерани

Просто перед виборами влада щільно взялася за матерів-героїнь. Їм у терміновому порядку видають звання і гроші.

Складається враження, що цією акцією нова влада хоче переплюнути своїх попередників, які стаханівськими методами видавали державні акти на землю напередодні президентських виборів.

Як заявив губернатор, 811 жінок краю, які були удостоєні почесного звання "Мати-героїня" протягом 2008-2009 років одержали ці званні цього річ, разом з одноразовою виплатою 6690 гривень.

Він зауважив, що попередня влада тільки обіцяла й не могла віднайти кошти на почесні нагороди та грошові виплати. "Наразі ми заповнюємо прогалини 2008-2009 років", - наголосив голова ОДА.

На черзі понад тисячу щасливих багатодітних матерів, яких влада пообіцяла відзначити найближчим часом. Тому "галочки" у виборчих бюлетенях від матерів-героїнь за Партію регіонів гарантовані.

Від держслужбовців також чекають повної підтримки. Хоча керівництво облдержадміністрації специфічно повелося з окремими працівниками ОДА, відправивши їх улітку на два тижні у відпустку за власний рахунок. Але держслужбовці все одно голосуватимуть "за", міцно тримаючись за свої робочі місця.

Влада заграватиме й з ветеранами Другої світової війни. Таку можливість їм надала Верховна Рада, яка оголосила 2010-тий рік Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни. Високопосадовці ОДА вже встигли роздати кілька квартир ветеранам.

Віталій Тараненко, Хмельницький, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)