В языкознании знаете вы толк

55 просмотров
Четверг, 16 декабря 2010, 10:15
Кирилл Галушко
кандидат исторических наук

9 грудня 2010 року трапилася чергова епохальна подія у процесі перетворення міністра освіти і науки Дмитра Табачника на фольклорного героя, поруч з Котигорошком, Кирилом Кожум’якою і Змієм Гориничем.

Процес перетворення на героя, як свідчить фольклористика, доволі простий: треба дуже вразити (а краще декілька разів) максимальну кількість публіки, але в такий спосіб, щоб твоя звитяга виходила за межі реальних можливостей людини.

Тоді людина стає легендою.

Можна задатися питанням: ну що ж "нереального" у творчій антиукраїнській насназі міністра? Вона відлунює через ЗМІ та здійснюється через адміністративний ресурс цілком реальної держави…

А я б не погодився! Нереальна людина Дмитро Володимирович!

Якщо відверто, реальність сучасної української держави (разом із Міністерством освіти) у мене викликає деякий сумнів. Українці відбулися як нація, зокрема й в жанрі саботажу діяльності будь-якої державної влади, – хоч чужої, хоч своєї, а після 1991 року отримали для цього нескінченні можливості (як народ-суверен), які й з натхненням реалізовують.

Попри звитяжливу реформаторську активність цілої низки визначних міністрів освіти, ніхто не здатен передбачити в освітньому процесі геть нічого – від того, скільки років це триває, до того, чи щось значить середня освіта при переході до вищої.

Тому немає жодного значення, які цікаві ідеї просуває черговий міністр: громадськість з ентузіазмом проаплодує і забуде у наступну мить. А остаточно заплутавшись, як завжди, понесе гроші "для більшої ясності".

А будь-які реальні кроки завжди викликають опір нашої української ментальності і здавна виплекане бажання зробити усе навпаки. Тому я кажу: дайте міністру розвернутися! Підтримаємо його і дозволимо йому довести усі свої нежиттєздатні ідеї до абсурду!

Нехай кожен галицький школяр вчить на пам’ять про те, що галичани – не українці. Нехай кожен студент вишу (особливо Могилянки) читає на ніч посібник з історії Петра Толочка! Вимагати цього! Тоді будь-які новаторські ідеї міністра будуть приречені. Бо вони банально смішні.

Тепер міністр звернувся до царини філології та слововжитку, яка усіх іноді цікавить, а надто підвідомчих Табачникові хлопців-студентів, які з певних гендерних причин вкрай люблять відвідувати філологічні факультети.

Ні, я вірю, що неправильне вживання слів може дуже дорого людині коштувати. Ось мій прадід якось у 1938 році спіймав лектора-політінформатора на тому, що той не знає різниці між "анархізмом" і "монархізмом". І хутко отримав відбиті нирки і безкоштовний квиток на схід.

В кінці 40-вих прадід чомусь вподобав пісню: "Товарищ Сталин, вы большой ученый, в языкознанье знаете вы толк, а я – простой советский заключенный, и мне товарищ – серый брянский волк".

Але повернемося у посттоталітарну реальність.

9 грудня 2010 року у мене зникли останні сумніви, щодо багатообіцяючих перспектив нашого улюбленого міністра. Цього дня Дмитро Володимирович виголосив тезу, що немає різниці при вживанні "в" і "на" щодо "України".

Я розумію, що довга практика спілкування з українською владою та російськими колегами поступово розмиває різницю між "в" та "на", але треба хоч на мить подумати про те, як відреагує громадськість, яка й так вже перед новим роком перебуває у грайливому настрої!

І перше, що очікувано випало зі свідомості громадськості, це слово "Україна". Тепер широкі маси чоловіків п’ятничним вечором отримали можливість з подачі міністра освіти (інтелігентна людина!) з ентузіазмом занурюватися у цікаві нетрі філології: то як, хлопці, краще, "в" чи "на"?

І після цього хтось буде серйозно ставитися до "освітніх інновацій"? Нереальна людина Дмитро Володимирович!

Кирило Галушко, кандидат історичних наук, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)