Пазлы Януковича

20 просмотров
Среда, 26 января 2011, 15:42
Евгений Булавка
для УП

Після того, як Арсеній Яценюк та його партнери на противагу основній акції опозиції провели власний захід в День Злуки, і це у своєму телеінтерв`ю відзначила заступниця голови адміністрації президента Ганна Герман, в принципі, нічого говорити більше не треба — пазли склалися.

Ці політики можуть скільки завгодно заявляти про конструктив, про створення нового націонал-демократичного проекту, про небажання бути поруч з Тимошенко через її амбіції — факт полягає в тому, що вони діють в ключі, вигідному нинішній владі, і їхні кроки підхоплюють та інформаційно підтримують її, влади, спікери.

Команда Януковича прагне повністю опанувати українське політичне поле за прикладом Росії, де навіть опозиція утворюється після дозволу Кремля. Ну а купку "відморожених", що залишилися поза зоною контролю, щомісяця гамселять кийками на Тріумфальній площі в Москві.

Яценюк з моменту приходу Януковича до влади вів окрему від інших опозиційних сил лінію. Та й, власне, в опозицію він потрапив дивно — після того як, за його ж словами, не вдалося домовитися з новим президентом про посади. Тобто, про якесь ідеологічне підґрунтя опозиційної діяльності Яценюка не йдеться.

Загалом же, саме в сфері ідеологій Арсеній Петрович робить цікаві кульбіти. Згадаймо, що на президентські вибори він йшов як заправський євразієць дугінського зразку, а ось тепер перекваліфікувався в управдоми, пробачте, в нацдеми.

Та й Петро Порошенко, який був присутнім на акції Яценюка, теж відзначається широким колом політичних інтересів і зв`язків. Свого часу він входив до числа засновників Партії регіонів, потім очолював ліву "Солідарність", перебував на керівних посадах у переважно ліберальній "Нашій Україні", і ось тепер новий, націонал-демократичний етап в кар`єрі?

Щодо В`ячеслава Кириленка та Анатолія Матвієнка, то тут можна лише поспівчувати. Тимошенкофобія, як виявилося, річ заразна, і одного політика, майже Месію, ця хвороба з`їла. Та найгірше, що в підсумку через це поставлено під загрозу всю державу.

Не можна запідозрити, приміром, Тараса Стецьківа, Анатолія Гриценка, багатьох інших людей, в особливих симпатіях до лідера "Батьківщини", якщо вже в ній вся заковика. Але вони були біля Софії 22 січня, виступали на мітингу. Очевидно тому, що впевнені у своїх силах, не бояться загубитися у чужій тіні.

Складання Яценюком іграшкової української мапи ж, з іншого боку, дало владі можливість продемонструвати, що єдиної опозиції немає, заявити, що на Софійську площу прийшло мало людей і натомість показати "позитивні" кадри з Контрактової.

Немає сумнівів в тому, що влада шляхом інформаційного та адміністративного тиску намагається всадити нарешті Яценюка в головне опозиційне "крісло".

Але технології не всесильні, а українці не настільки примітивні. Та й про який позитив можна говорити на тлі мордобою в парламенті? Або, як новоявлені нацдеми можуть бути конструктивними до того, що виробляє у своєму відомстві Табачник?

В принципі, людей, які включилися у маніпулятивну гру, затіяну владою, можна називати як завгодно, тільки не опозицією.

Є час змагатися у політтехнологічній вправності, а є час, коли країну просто треба рятувати.

Ця азбучна істина відома з давніх-давен. "Хто взяв на себе приниження країни — стає государем, і хто прийняв на себе нещастя країни — стає володарем", – спеціально для Арсенія Яценюка написано в давньокитайському трактаті "Дао де цзін".

Мінливість політичних масок рано чи пізно набридає, і, зрештою, симпатії людей будуть з тими, хто показує їм своє справжнє обличчя.

Євген Булавка, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)