Пиррова победа

453 просмотра
Четверг, 24 марта 2011, 10:15
Николай Воробьев
Всеукраинский центр волонтеров-2012

Битва при Аускулі (нині Асколі-Сатріано, Італія) у 259 році до нашої ери, між армією Римської імперії під командуванням Публія Деція Муса та об'єднаними силами італійських племен, які очолив полководець Пір – дала історії крилатий вислів. Хоча внаслідок дводенної кривавої баталії війська Піра й перемогли римлян, однак незворотні втрати склали 6000 легіонерів проти 3500 італійців.

Після битви Пір у відчаї вигукнув: "Ще одна така перемога, і нам кінець!"

Уже за 450 днів на нас чекає "український Аускул".

Коли мова йде про масштабні події рівня європейського чемпіонату з футболу, не варто обмежуватись лише спортивними видовищами. Швидше за все, для країн, що приймають фінальну частину європейської першості – це є ... , і футбол. Замість трьох крапок можна вставити: "економіка", "туризм", "політика", "імідж", "інвестиції" тощо.

Іншими словами, спортивний форум є гарною нагодою заробити тим галузям, які й раніше отримувати прибутки.

Одним з основних "донорів" в даному випадку виступають інвестори, яких потрібно зацікавити вкладати в ту, або іншу країну. А під вивіскою "Євро-2012", або інших подібних заходів – шанси привабити інвесторів значно зростають.

З метою залучення іноземних коштів у світі влаштовуються різноманітні інвестиційні форуми, виставки, фестивалі. Одним із таких заходів стала щорічна Міжнародна туристична виставка ITB, яка проходила з 9 по 13 березня у Берліні.

Подія, без перебільшення світового масштабу, зібрала близько 11 тисяч учасників із понад 187 країн світу. Стенд площею 400 квадратних метрів, який представила Україна, як один із господарів Євро-2012, зайняв шосте місце з 60 претендентів у номінації "найкращий європейський експонат".

Погодьтесь, непоганий сигнал для бажаючих вкладати кошти у вітчизняний туризм. При цьому, за словами заступника голови Державної служби туризму й курортів України Дмитра Заруби, з бюджету на участь країни у виставці не виділили жодної копійки.

Проте маємо й інший бік медалі: бізнес обов'язково зверне увагу на це, приймаючи рішення щодо об'єкту/країни інвестування.

А статистика невблаганна.

Світовий банк дав Україні 145 сходинку, між Сирією та Гамбією, серед 183 країн за умовами ведення бізнесу. У тому ж рейтингу Грузія – 12, Росія – 123. Простота створення компанії – 128 місце. Отримання дозволу на будівництво – 179 місце, поруч із Таджикистаном. Згідно даних Всесвітнього економічного форуму, у глобальному рейтингу конкурентоспроможності ми посіли 89 місце зі 139 країн між Албанією та Гамбією. За показником дефіциту бюджету – 134 місце, аналогічний показник за рівнем незалежності судової влади. Конкурентоспроможність бізнесу – 100 сходинка.

Також потенційних інвесторів "приємно" здивує 134 місце зі 178, яке посідає наша держава за рівнем корупції. Тут ми на 20 сходинок випередили Росію. Бізнесменові, який працює в Україні, потрібно здійснити 147 видів різноманітних платежів та відрахувань. Для порівняння: Грузія – 18, Польща – 40. Навантаження на прибуток підприємця в нас складає 57,2 %, у Грузії – 15,3 %, у Польщі 42,5 % – статистика Федерації роботодавців України.

Список можна продовжити...

Цілком імовірно, що до останніх заяв президента УЄФА Мішеля Платіні про "фінансову нестабільність" України, спонукала саме ця статистика.

З іншого боку, невже під час прийняття рішення щодо господарів Євро-2012, у футбольній асоціації спирались на інші показники ?

Якщо пригадати 2007 рік, коли Україна та Польща вибороли право на проведення фінальної частини європейського чемпіонату з футболу, аналітики прогнозували співвідношення фінансування підготовки до ЧЄ-2012: 18 % – кошти держбюджету, решта 82 % – вливання від інвесторів.

Нині ситуація кардинально змінилась.

Інвестиційна активність коливається на рівні 14 %. В основному, за рахунок спонсорів головних інфраструктурних об'єктів у Харкові та Донецьку. Не важко здогадатись, на кого лягає решта видатків.

"Свято в борг" фінансується за рахунок кредитування МВФ та випуску короткострокових облігацій під державні гарантії.

Безумовно, проведення Євро – безпрецедентна можливість для країни заявити про себе на весь світ. У даному випадку, проведення чемпіонату має спонукати відповідальних за його організацію до системних реформ: сприяння підприємцям, жорсткі антикорупційні заходи, прозорість органів влади, ефективна законодавча база тощо.

В іншому випадку, вислів італійського полководця Піра, стане відлунням відчаю українських платників податків.

І якщо Президент УЄФА нервуватиме лише до фінального свистка арбітра, то для України після матчів Євро-2012 все тільки розпочнеться.

Миколай Воробйов, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)