Хохлятская изворотливость организаций предпринимателей

25 просмотров
Вторник, 19 апреля 2011, 15:05
Петр Каминь
общество "Малый Круг", для УП

Дивлюся за розгортанням подій в підприємництві після Майдану-2, і ніяк не можу зрозуміти логіки більшості подій. Логіки, яка часто просто лежить на поверхні і не вимагає доказової бази.

Однак сьогодні вирішив спробувати логічно довести хибність позиції всеукраїнського підприємницького руху. В чому хибність, скажете?

Відповім: у декількох доленосних для майбутнього не тільки підприємництва, а й взагалі для України питаннях. Які всі ми разом поки що програємо.

Помилкова позиція перша: керівництво спротивом діючій владі стосовно податкового законодавства здійснюють в Україні три основні організації (групи): ГО "Фортеця" на чолі з Оксаною Продан, Громадянський рух Спільна Справа на чолі з Олександром Данилюком, Асамблея ГО малого та середнього бізнесу.

Здавалося б, підприємництво – під надійною опікою, і жодна проблема не "прошмигне" повз таких надзвичайно активних і потужних об’єднань.

Та не все так добре, як здається. Адже в першу чергу всі три найбільші організації виступили найбільшими роз’єднувачами підприємницького руху.

Тобто єдина серйозна, активна та фінансово спроможна категорія людей виявилась керованою як мінімум з трьох різних центрів.

Чи є це корисним для досягнення будь-якого позитивного результату спротиву владі Януковича і Партії регіонів? Відповідь, як на мене, риторична.

Помилкова позиція друга: відсутність будь-яких рухів в напрямку створення власної політичної партії у всіх трьох всеукраїнських ГО підприємництва.

ГО "Фортеця" та Оксана Продан не приховують своєї належності до Юлії Тимошенко і намагатимуться привабити лідерів підприємницьких організацій участю у наступних виборах до Верховної Ради.

Частина підприємців готова знову повірити лідеру "Батьківщини", в її здатність змінити на краще підприємницьке податкове поле. І взагалі – бачать її здатною відродитися як "Фенікс з попелу".

Отже Оксана Продан не є прихильницею створення власної політичної партії підприємництва. Це зрозуміло і природно.

Громадянський рух Спільна Справа Данилюка. На перших акціях протесту осінню 2010 року пан Данилюк був разом з Оксаною Продан. Але на певному етапі переговорів з представниками влади стосовно пунктів Податкового кодексу вирішив змінити роль "другої особи" і самостійно очолити своїх прихильників.

Що спонукало його це зробити – питання відкрите. Однак виникає логічне запитання: кому це вигідно?

Очевидно, що партії влади, яка отримала можливість демонополізації впливу Тимошенко на підприємницький рух, домоглася ослаблення протестів, а також впливу на майбутній спротив підприємництва.

Тому й не звучить з вуст Олександра Данилюка жодного натяку на створення підприємництвом Партії середнього класу. Тому що у його (як автор припускає) гіпотетичних спонсорів "є така партія".

Це – Партія регіонів.

Асамблея ГО малого та середнього бізнесу дистанціюється від політичних партій, партійної символіки та будь-якої єдиної політичної думки, керуючись інтересами та намагаючись представляти інтереси саме підприємництва та бізнесу.

Кілька помітних акцій спротиву збільшенню плати до Пенсійного фонду, "Хмельницький підприємницький спротив", а також Всеукраїнський Автомайдан 21-25 березня – ось найголовніші дії Асамблеї.

Однак в більшості заяв лідерів Асамблеї (Супрунюк, Ковальов, Касьян, Жовніренко, Томасевич та інші) прослідковується досить дивна, як на мене, лінія: вони послідовно відмовляються від створення партії, яка прийняла б участь у наступних парламентських виборах.

Так, в тексті останньої ЗАЯВИ Координаційної ради Асамблеї громадських організацій малого та середнього бізнесу України 12-го квітня 2011 року звучать наступні тези:

"Ми оголошуємо про підтримку Асамблеєю акції "Вперед", ініційованої Радою підприємців України, в якості партнера із самостійними вимогами. Для нас важливим є прийняття оголошених акцією законопроектів у сфері функціонування бізнесу...".

"...вважаємо необхідним у відповідності з резолюцією та ультиматумом Автомайдану послідовно відстоювати свої позиції щодо глибинних системних змін у нашому суспільстві та відповідальності високопосадовців за завдані державі збитки".

"Ми вимагаємо покарати винних у розробці та прийнятті антинародних законопроектів, зокрема Податкового кодексу, незалежно від посади. Ми не бачимо змісту у співпраці з урядом, який демонстративно знущається над малим та середнім бізнесом, пенсіонерами, освітянами, іншими верствами населення".

"Водночас, ми не бачимо жодного політичного лідера чи чиновника у середовищі теперішньої владної верхівки, якому ми могли б довірити керівництво урядом чи парламентом в даний час...".

У мене виникає запитання до самої Асамблеї ГО МСБУ: якщо в країні немає жодного політичного лідера, якщо ви не бачите змісту у співпраці з діючим урядом – для чого городити весь цей тин?

Якщо керівництво не збирається революційним шляхом брати владу і змінювати напрямки розвитку суспільства (цього в діяльності Асамблеї не спостерігається) – то яку роль у виборах 2012 року вона готує підприємцям? Роль "противсіхів", які приведуть до влади знову ПР?

Роль спостерігачів за голосуванням пенсіонерів та комуністів "проти спекулянтів"?

Це ви називаєте послідовною політикою? Хто з координаційної ради Асамблеї візьме на себе відповідальність за такі дії і їх наслідки?

Виводити людей для вуличних акцій без всякої надії на успіх можна безкінечно?

Особливо спостерігаючи за катастрофічними темпами зубожіння народу і самих підприємців?

Така політика Координаційної ради Асамблеї грає на руку Януковичу і його команді. Якій залишилося в цій країні продати лише залишки землі.

І якби ми не вертілися-крутилися, не існує в природі іншого способу боротися за зміну політичної ситуації в країні крім повстання або виборів. В разі успіху повстання, партія відіграватиме роль каталізатора і втілювача в життя прогресивних реформ.

В разі виборів – це інструмент втілення реформ.

Отже без ПАРТІЇ не обійтися в будь-якому разі.

Як би нам всім не набридло це слово.

Петро Камінь, Товариство "Мале Коло", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)