"Моей любимой с Виана до Каштело"

170 просмотров
Четверг, 28 февраля 2013, 11:14
Петр Каминь
общество "Малый Круг", для УП

Читаю – перечитую ЇЇ листи … Листи коханої жінки – маленької колись дівчинки – яка покинула Україну з надією побачити Світ, відчути свою особливість і неповторність у ньому. Вони приємні і гострі одночасно – як гірське каміння на розпеченому сонці.

Я розумію логіку ЇЇ мислення, її думок і хвилювань … Однак і зараз – після повернення в Україну – відчуваю млосну тяжкість від розділеності навпіл її української, щирої та рідної мені душі …

Розділеності між Україною та Португалією …

" … До болі хочу пройтись такими знайомими, вузенькими вуличками,в улюбленому портовому ресторанчику – поласувати свіжою рибкою…

Ввечері в кафе на терасі випити запашної кави. Вийти в ночі на терасу свого будинку, і дивитись, як красиво освічені заходять в порт кораблі. Погріти свої ніжки в теплому пісочку.

Знали б Ви, яка там краса! З одного боку хвойний ліс, з іншого – океан. А ввечері вийшли б на мою терасу, і звідти любувались, як заходять в порт кораблі! Вони тоді так гарно освічені!

Я скучила за вузькими вуличками, запахом моря, риби, ранковим ароматом свіжовипеченого хліба, густої ароматної кави. За тим, що залишилось там, і що мені таке миле…

За привітними гомінкими, доброзичливими португальцями. За "щербатою мовою", за такими величними і надзвичайно красивими Церквами…

Ні! Туди я не повернусь! Але 12-ть років - це частина життя, яке я там залишила. І було б дивно, якби я цього не відчувала…

Я жива людина, в якої є серце. Воно помічає прекрасне, вживлює в себе, а потім, кровоточить, коли згадуєш цю красу, а торкнутись її уже не в змозі…

В 2004 в нашому місті був Міжнародний фольклорний фестиваль, в якому брало участь більше двадцяти колективів із різних країн.

Всі по-своєму були гарні. Але, коли дійшла черга до України, коли заграла скрипка, бандура, цимбали, коли наші дівчата, стрункі, як тополі, пішли в танок, а козаки підтанцьовували їм в гопачок – такий рев на площі піднявся, до закінчення виступу всі стояли! Хто плескав, хто підтанцьовував, бо на місці всидіти не міг ніхто – така весела й жагуча була атмосфера українського танцю…

Я плакала, вилізши на парканець… Плакала і щосили кричала: "ТО МОЄ! МОЄ! Я ЗВІДТИ!

Та що я – всі ми, емігранти тоді стали такими близькими! Всі почали плакати й обніматись.

Словами не зможу це все передати. Щоб це зрозуміти, потрібно було бути там і бачити.

До сьогодні я зберігаю дерев’яні полунички куплені там, в наших майстрів Українців, на фестивалі…"

…Я читав цей лист і розпач тихою змією заповнював мою душу… Як сталося так, що Ви – покинули Україну?  Чому мільйони таких як Ви – найкращих українців кинули свою рідну землю і поїхали в далекі світи? 

Мабуть тому, що мали велику незгоду з приреченням на убогість та безпросвіток, ставлення до себе, у незалежній уже, власній державі – як до рабів проклятого СРСР, розуміння безнадії та приреченості на сірість і буденність.

Поїхали без грошей і досвіду. Без знання мови і звичаїв. На свій шлях і ризик – як у останній бій за себе, близьких, своїх майбутніх дітей…

І показали себе світові! Вмінням навчатися і перевчатися. Бачити світ усіма його барвами, одночасно випромінюючи із себе неймовірну українську красу.

Стосовно українських жінок у Європі не лишилося жодних заперечень : вони справді є найкращими. У всьому.

Ви мабуть зрозуміли, що я ревную Вас. До Португалії, яка забрала Вашу душу. Вона навіть не з дітьми і батьками – вона на березі океану.

Не знаю, що з цим можна діяти?  Як мені відноситись до мільйонів людей, які покинули Україну?  Це мої брати і сестри – які люблять Україну здалеку.

Однак – люблять! Щиро і повноцінно, без остатку і до кінця. Як тільки вміє любити українська Душа.

Я жалію, що втратив для себе можливість жити з ними в одній країні, бачити Їх – неповторних і загадкових, з дитячими криками та бабусиними наріканнями у скверах і парках, у метро і на річці.

І відмовитись від Них – мені не сила. Адже вигнані, випхані в спину всіма, без всякого виключення, президентами, прем’єрами і урядами.

Які протягом двадцяти з гаком років дбали лише про власних жінок, дітей, коханок і матерів.

Ви – мої рідні сестри – приїхали у Європу зі  своїми, по-українському сільськими валізами. Але з Честю … І підкорили Європу!

Ті, хто вижив вас усіх у цю нелегку і небезпечну подорож – нині їздять туди ж  на престижних авто та власних літаках.

Але слово честь – не має до них жодного відношення…

Як і більшість інших епітетів, якими ми хотіли б описати справді український уряд.

…Знаю, Вона знову поїде в Португалію. В своє, вже таке рідне Віана до Каштело.

А я лишусь в своїй улюбленій країні, якій так послідовно не везе з елітою, з людьми які несуть не свою, а спільну УКРАЇНСЬКУ ЧЕСТЬ на власних плечах.

Боротимуся тут за ЇЇ повернення, за створення умов для здійсненні цієї, найзаповітнішої для мене Мрії. Працюватиму, боротимусь, мислитиму.

Адже зробити це мали ми, чоловіки – починаючи вже з 1991-го.

А поки-що …

Одним чудовим днем – поїду в турне на чорному "Мерседесі"  – і знайду ЇЇ в тому маленькому місті, яке стало притулком для такої рідної мені людини.

Буду вести себе як "крутий український мачо", якому все "до фені" на березі чужого океану…

Я надіюсь, що у мене вистачить сили волі приховати свою безсилу злість на всіх.

Президентів і прем’єрів.

І на себе…

Поможи мені Господи змінити це.

Петро Камінь – Товариство "Мале Коло" - для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)