Терехин на всю голову

44 просмотра
Вторник, 26 апреля 2011, 16:06
Виктор Слезко
журналист

Дискутувати на законодавчому полі з патріархом (за досвідом – не за віком) українського парламенту Сергієм Терьохіним часом годі навіть депутатам-фахівцям. Журналістові – й поготів.

На жаль, останнім часом і журналісти, і представники влади взяли за правило підміняти публіцистику лайкою. Зрозуміло, так найпростіше потрафити смакам певного прошарку суспільства. Та хіба немає інших способів довести свою правоту?

Ось і Сергій Терьохін, відписуючи "Дубову клепку в голову Азарова", забув, здається, стару, як світ, лему: хто доводить грубо – нічого не доводить. І це саме той випадок, коли підміна публічною лайкою публічної фахової дискусії породжує альтернативну реакцію. Прошу дуже.

Свою "клепку" відомий законодавець відразу почав з абстинентних рефлексій: "Пити погано". Що ж, часом зранку це перше, що спадає на думку.

Своє погане самопочуття народний депутат пояснив з присутнім йому гумором й дохідливими для певної аудиторії прикладами: "Рада змінила закон про коньяк. Відтепер українським коньяком вважається алкоголь, витриманий в алюмінієвій бочці з "дубовою клепкою". Не зрозуміли?

Просто раніше коньяком називався алкогольний напій, вироблений з винограду та витриманий по особливій технології не менш ніж 3 роки в дубовій діжці. З дубовою клепкою.

Тепер українським коньяком буде називатися будь-якій шмурдяк, що збродив в будь-якому алюмінієвому баняку, в якому присутня дубова клепка. Перекладаю для нинішньої української влади: "Теперь украинским коньяком будет называться любая бормотуха, сброженная в любой алюминиевой кастрюле, где присутствует дубовая затычка".

По-перше, "закон про коньяк" - це закон "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", прийнятий ВР в 1995 році. Минулого тижня депутати в нього внесли зміни.

По-друге, саме цей закон визначає терміни. За поки що діючою редакцією спирт коньячний - це "спирт, отриманий шляхом переробки коньячних виноматеріалів за спеціальною технологією для подальшої багаторічної витримки В КОНТАКТІ З ДЕРЕВИНОЮ ДУБА".

"3 РОКИ В ДУБОВІЙ ДІЖЦІ", - як стверджує Терьохін, - це хіба довідка з тлумачного словника, яка нічого спільного не має з діючим законодавством. Невже депутат ВР 2-го, 3-го, 4-го, 5-го й 6-го скликань не знав, що в прийнятому 16 років назад законі про, власне, дубову діжку – ані слова?

Законодавцем Сергій Терьохін вперше став в 1994 році. Себто, в тому числі й у нього в першу чергу треба запитувати: як сталось, що з 1995 року законодавча норма щодо "витримки в контакті з деревиною дуба" дозволяла нашим винокурам використовувати таку технологію "коньяковаріння": спирт заливають в будь-яку металеву ємність, засипають туди дубову тирсу, герметизують і гріють. Тижнів зо три, а не "не менш ніж 3 роки".

(Хто з таких виробників "підігрів" Терьохіна своїм продуктом?)

По-третє. Внесені Радою у вівторок зміни формулюються так: "Слова "в контакті з деревиною дуба" замінити словами "у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою".

Ця клепка і розбудила Терьохіна. Терьохін почав революційну агітацію.

Хоча, якби спочатку бодай поцікавився все тією ж термінологією, то дізнався б, що "клепка" й "заклепка" чи "чіп" - геть різні поняття. Клепка українською – це дерев’яна дощечка різної довжини, ширини й товщини (від 1000 х 100 х 20 до 1000 х 100 х 50 мм), з якої роблять бочки. http://winebarrel.com.ua/stave/.

І в нашій мові нестача бодай однієї клепки в голові означає не відсутність "затички" для отвору, як вважає Терьохін, а те ж, що і з бочкою – неможливість зібрати докупи всю "конструкцію" що в мізках, що в бодні.

З Терьохіним, певно, злий жарт зіграла співзвучність. Бо в російській "клепка" має омонім, що означає заклепку - деталь з’єднання у вигляді стержня (трубки) з закладною голівкою.

Тому спеціально для тієї частини законодавчої влади, яка вивчила українську лише для того, аби лобіювати свої інтереси, прикриваючись "патріотичною" вимовою: "Клёпка – это не затычка, не пробка и не прокладка. Это – доска, из которой делаются бочки". Verstehen Sie, Herr Teriohin?

По-четверте, коньяк, як привиділось Терьохіну, не "зброджується". Ні в алюмінієвому баняку, ні в дубовій бочці, ні в собачій мисці. В чиїйсь абстинентній голові - можливо, а взагалі-то цей алкогольний напій – витримується.

По-п’яте. Власне, про "баняк з дубовою затичкою", як зрозумів видатний парламентський лобіст сучасності законодавчу поправку "нержавіючі чи емальовані ємності з дубовою клепкою".

Це - сучасна технологія, давно відома, широковживана, - зокрема, й на батьківщині коньяку: спирти витримують в металевих емальованих резервуарах, завантажених (пане Терьохін, завантажених, а не закоркованих!) дубовою клепкою на кшталт штабелю дров.

Так давно чинять не тільки в коньячному виробництві. На батьківщині, наприклад, мадери для дозрівання шляхетного напою використовують або дубові бочки, або дубову клепку в металевих цистернах.

Згоден, для тонких гурманів-цінителів, як пан Терьохін - не comme il faut. Але хто скаже, що цей спосіб гірший, ніж спирт з тирсою – і на вогонь? Тим не менше, саме отой варварський рецепт поправка до закону і вилучає. Саме для того,треба розуміти, щоб унеможливити "шмурдяк із баняка".

Хоча згоден, зараз в сучасних технологіях, як і в законодавстві, сам біс ногу зламає. Сперечатись і накопичувати докази можна безкінечно. Докази – а не зверхній "стьоб", не кажучи вже про відверту лайку...

Зрештою, сам Терьохін зізнається, що може "валять Ваньку": "Я захищав українських виробників. Клеїв із себе дурня і доводив, що українське шампанське і французьке Champagne звучать по-різному…".

Що ж, прийшов "кислотний тріп" - душа палає і волає. Але засоби масової інформації тут до чого? Культурна ж людина, Булгакова читав. Пам’ятав би про старе мудре правило лікувати подібне подібним.

І ніхто потім не порадив би запхати дубову дощечку 1000 х 100 х 50. Куди? З огляду на веселі норови у фракції БЮТ, до якої має честь належати Терьохін, - трафунки можуть бути розмаїті.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)