А не согласиться ли с горничной?

20 просмотров
Пятница, 20 мая 2011, 14:28
Оксана Пелюшенко
для УП

Нам із вами таки невимовно пощастило! Уже вдруге за 13 років ми стаємо свідками події, яка в політичному житті планети викликає не менший резонанс, ніж, скажімо, позачергова поява комети Галлея серед астрономів. 

Перше таке "чудо" населення планети Земля мало щастя спостерігати в 1998 році. Головними зірками того шоу були 42-ий президент США Білл Клінтон та стажерка Білого Дому Моніка Левінські. 

Пройшло 13 років. І світ знову, затамувавши подих, спостерігає за варіацією на тему "Як зруйнувати собі політичну кар'єру, або Секс-скандал найвищого рангу". 

Від попередньої постановки сьогоднішня версія відрізняється багато чим: місце дії, декорації, образи-символи – ну як тут не згадати про синю сукню Моніки. І, звісно, головні герої. Тепер це екс-глава Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан та 32-річна покоївка готелю Sofitel у Нью-Йорку, ім'я якої не розголошується. 

Цьому скандалу від 14 травня, а саме тоді в нью-йоркському аеропорту Кеннеді затримали високопоставленого чиновника, присвячено головні шпальти практично всіх світових видань, від економічних і суспільно-політичних до таблоїдів. 

Аналітики, експерти, політики, економісти й просто всі бажаючі намагаються передбачити наслідки вкрай нерозважливої поведінки пана Стросс-Кана для МВФ, для виснажених кризою економік європейських країн, зокрема Греції, Ірландії, Португалії, Ісландії та Угорщини, та для світової економіки загалом. 

До того ж, звинувачення й арешт колишнього глави МВФ вплинули й на розклад політичних сил у Франції.

Домініка Стросс-Кана вважали вірогідним кандидатом від партії соціалістів на президентський пост на наступних виборах. Опитування громадської думки у Франції вказували на те, що він сильно випереджає в популярності нинішнього президента Ніколя Саркозі. Проте, скоріш за все, сісти в президентське крісло Стросс-Кану не доведеться... 

Хоча, нам від нинішніх проблем екс-глави МВФ, як то кажуть, ні холодно ні жарко. Але така ситуація якось підсвідомо наштовхує на думку про глобальну справедливість. 

Скажете, звучить безглуздо? Можливо. А можливо, і не зовсім. 

Відповідно до оприлюднених МВФ даних, станом на 6 січня 2011 року борг України перед цим фінансовим інститутом становив 14,12 мільярдів доларів. Цей показник робить Україну другим найбільшим позичальником МВФ після Румунії. Україна фактично забирає кожні 2 з 9 доларів, які позичають у фонду країни-боржники. 

Водночас, станом на 1 квітня 2011 року, згідно з даними Державної служби статистики, чисельність населення в Україні становить 45,724 мільйона. 

З наведених цифр методом нескладних математичних операцій з'ясовуємо, що кожен українець, незалежно від віку, стану здоров'я й рівня доходів – винен організації, яку ще зовсім недавно очолював пан Стросс-Кан, близько 309 доларів або приблизно 2.470 гривень. 

У майбутньому борги України перед МВФ зростатимуть.

Уже зараз влада намагається переконати представників цієї фінустанови виділити третій транш за програмою stand by. Як відомо, до кінця 2012 року, відповідно до домовленостей у рамках цієї програми, МВФ обіцяє виділити Україні понад 15,2 мільярдів доларів. Перші два транші, на загальну суму приблизно 3,5 мільярдів доларів фонд виділив у 2010 році. Планується, що до кінця 2011 року МВФ може підкинути Україні ще близько 6 мільярдів доларів. Процентна ставка, за якою здійснюється таке кредитування, становить 3,5% плюс ставка LIBOR. 

Водночас, слабо віриться в можливість раптового вітчизняного демографічного буму. Скоріше за все, населення України й далі скорочуватиметься. 

А це означає, що моя майбутня дитина невідомо за що буде винна дядечкам із МВФ уже більшу суму, ніж я. Скільки будуть винні внуки – взагалі подумати страшно. 

І це лише МВФ. 

А ще є ЄБРР, Світовий Банк та інші фінансові інститути, яким Україна теж немало заборгувала. Загалом, станом на березень 2011 року зовнішній борг України становить 36 мільярдів доларів, а внутрішній – 20 мільярдів доларів. 

Виходить, що нас просто здали в рабство.

Ми платимо податки, які йдуть на розрахунок із фондом, але борг перед МВФ чомусь не поспішає скорочуватися. А повертати його одного дня таки доведеться. Навряд чи Україна може зможе віддати кредити та відсотки по кредиту грішми.

То чим тоді?

Поступками у внутрішній політиці? Прийняттям "правильних" законів? Землею? 

І не варто забувати, що Україна – далеко не єдиний позичальник МВФ. Таких країн, які дедалі глибше провалюються в боргову яму, багато. Іншими словами, МВФ успішно застосовує стару перевірену тактику: підсади державу на кредитну голку й керуй нею, як захочеш. 

Стосовно України ця тактика вже починає діяти. МВФ висуває вимоги для отримання подальших траншів, які є неприйнятними для більшості населення країни. Це, зокрема, прийняття пенсійної реформи, яка передбачає підвищення пенсійного віку, та значне підняття цін на газ для населення. 

Ще одна вимога МВФ – скасування вимоги про обов'язковий викуп Нацбанком протягом 5 днів держоблігацій, внесених державою в націоналізовані банки в рамках їх капіталізації. 

От і виходить, що МВФ таки "має" кожного з нас окремо й державу в цілому. 

А тепер повернемося до думки про глобальну справедливість. 

Домініка Стросс-Кана звинувачують у спробі зґвалтування та в схилянні до сексуальних зносин. Французькі ЗМІ згадують, що це далеко не перший "некрасивий" вчинок цього поважного мосьє стосовно представниць прекрасної статі. Але це вперше, коли постраждала звернулася до правоохоронних органів і звинуватила чиновника такого високого рангу. 

Фактично, одна нікому не відома покоївка зруйнували подальшу політичну кар'єру Домініка Стросс-Кана й підкинула керівництву МВФ немало клопоту.

І це тоді, коли цілі країни – наша, на жаль, не виняток – покірно дозволяють себе "доїти". 

То може, приєднатися до заяв нью-йоркської покоївки?

Бо хіба не можна вважати злочином схиляння до економічного рабства? 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)