БЮТ блокирует принятие закона об общественных организациях

41 просмотр
Вторник, 28 июня 2011, 13:57
Виталий Кулик
директор Центра исследований проблем гражданского общества

Як стало відомо, представники фракції БЮТ-Батьківщина свідомо блокують розгляд у другому читанні проекту закону "Про громадські організації" на останній пленарній неділі перед літніми канікулами Верховної Ради.

Наслідуючи більшовицький принцип "чим гірше – тим краще", бютівці, які працюють у парламентському підкомітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, вважають, що прийняття цього закону "зіграє на користь президента Януковича". Таким чином, опозиція приносить громадянське суспільство в жертву своєї партійної боротьби із владою.

Історія питання

На сьогодні в нас діє закон "Про об'єднання громадян" від 1992 року, який регулює діяльність громадських організацій. Значна частина його положень не тільки не відбиває реальний стан у вітчизняному громадянському суспільстві, суперечить міжнародним зобов'язанням України перед Радою Європи, а й дискримінують громадянську ініціативу.

Експерти неодноразово вказували на суттєві недоліки чинного закону.

В 2008 році Європейський суд з прав людини ухвалив рішення, в якому визначив українське законодавство щодо громадських організацій таким, що порушує статтю 11 Конвенції про права людини, а саме – право на об'єднання. У жовтні 2010 року Рада Європи ухвалила резолюцію 1755 "Про функціонування демократичних інститутів в Україні", де закликала українську владу ухвалити новий закон "Про громадські організації".

У попередні роки парламент неодноразово намагався врегулювати ці питання. Але через політичне протистояння та політизацію проблеми розвитку громадянського суспільства, вони не були доведені до кінця.

Хотів би нагадати, що прийняттю нового закону чинився активний спротив як із боку окремих провладних політиків, так і в опозиційних колах.

Одні воліли б максимально звузити можливості для діяльності "третього сектора", бо інакше ніж іноземною "п'ятою колоною" громадські організації не називають; інші вважають, що прийняття демократичного закону зашкодить їм звинувачувати владу в авторитаризмі.

Суть проблеми

Лише після того, як Янукович заявив у якості пріоритету поглиблення участі громадянського суспільства в управлінні державою, представникам різних політичних сил у парламенті та громадянським організаціям вдалося вийти на консолідований компромісний законопроект №7262-1. Його внесли до парламенту представник президента у ВР Мірошниченко, Пінчук, фракція ПР, Подгорний та Шевченко, фракція БЮТ-Батьківщина, Литвин із Народної партії, Оробець із НУНС.

Законопроект, серед іншого, передбачає:

– усунення складних та нечітко прописаних реєстраційних процедур, обов'язкових територіальних статусів тощо. Ці заходи сприятимуть розвитку інституційної структури громадянського суспільства;

– дозвіл створювати громадські організації, які діятимуть в інтересах усього суспільства, а не лише їх членів. Завдяки цьому українські ГО зможуть долучитися до розв'язання дійсно актуальних суспільних проблем;

– дозвіл громадським організаціям вести господарську діяльність із подальшою витратою зароблених грошей на статутну діяльність. Таким чином буде зменшено залежність ГО від іноземного фінансування.

Важливо, що на першому етапі цей законопроект був результатом спільної роботи майже всіх фракцій парламенту. Це свідчить про щире бажання всіх політичних сил створити умови для розвитку громадянського суспільства.

17 травня законопроект, при активному сприянні АП, був проголосований у парламенті в першому читанні.

Головне управління конституційно-правової модернізації АП відразу запропонувало громадським організаціям спільними зусиллями, разом із парламентарями, доопрацювати законопроект і прийняти його до початку літніх канікул. Підтримку прийняття закону про громадські організації висловив і Віктор Янукович під час зустрічі з керівництвом Венеціанської комісії.

Більш того, сам законопроект у доопрацьованому вигляді зареєстрований уже в профільному парламентському комітеті, і є шанс, що він вчасно пройде необхідні парламентські процедури.

Нас сьогодні законопроект відповідає вимогам Європейської конвенції про права людини, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та рекомендації Комітету міністрів держав-членів Ради Європи "Про правовий статус неурядових організацій у Європі", СМ/Rec(2007)14.

У той же час, керівництво підкомітету з питань виборчого законодавства та об'єднань громадян, який є профільним для законопроекту №7262-1, намагається відкласти розгляд документу на осінь.

Справжньою мотивацією рішення голови підкомітету Подгорного є політична позиція БЮТ: не голосувати за ті законопроекти, які політично можуть бути зараховані "у плюс" нинішній владі. При цьому ігнорується суспільний інтерес, який концентровано міститься в законопроекті №7262-1.

21 червня 2011 року 60 впливових громадських організацій звернулися до ВР із закликом негайно прийняти закон. В їхньому зверненні зазначається, що громадськість застерігає депутатів від затягування розгляду законопроекту в другому читані та прийнятті в цілому. Важливо, що впродовж останніх 5 років у парламент декілька разів вносились проекти закону "Про громадські організації", однак уперше депутати змогли розглянути законопроект тільки в травні 2011 року.

У зв'язку із цим громадські організації України звертаються до міжнародних організацій та демократичних держав із проханням приділити увагу ухваленню нового закону "Про громадські організації", як одному з найважливіших індикаторів демократичного розвитку України".

Новий порядок денний реформ, які зараз реалізуються в державі, вимагає ефективної законодавчої бази функціонування громадянського суспільства. Влада, як ніколи, потребує підтримки та партнерських взаємин із громадськими організаціями. Ця парадигма лежить у площині децентралізації влади, переміщення повноважень від бюрократичних інститутів до самодіяльних об'єднань громадян, які об'єднуються для досягнення короткострокових чи довгострокових цілей.

Держава має надавати можливості для реалізації цих громадських інтересів – це її відповідальність.

І в цьому полягає європейський вибір України.

Тому невідкладно необхідно прийняти законопроект "Про громадські організації" № 7262-1. І партійні інтереси опозиції мають бути відкладені в бік.

Новий системоутворюючий закон, який регулюватиме діяльність інститутів громадянського суспільство – це не інтерес президента, правлячої партії чи окремої партії.

Це інтерес усього суспільства.

Якщо опозиція й далі буде жити за принципом "чим гірше тим краще", то вона остаточно втратить будь-яку політичну перспективу в Україні.

Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)