В защиту журналиста

37 просмотров
Вторник, 07 июня 2011, 11:03
Андрей Павловский
для УП

Про шокуючу "взаємодію" преси з правоохоронними органами дізнався майже випадково. Три місяці тому групу народних депутатів (серед яких Андрій Парубій, Леся Оробець, та автор цих рядків) запросили на круглий стіл, присвячений стосункам міліції з журналістами.

Особливо вразив випадок із однією журналісткою, коли у неї, з незрозуміло яких причин, вилучили усе журналістське "приладдя" – архіви, контакти, інформацію. Тобто людину практично позбавили права на професію!

Натомість діюче законодавство твердить – журналісти можуть не розкривати джерел своєї інформації. Однак міліція, слідчі, прокурори керуються Кримінально-процесуальним кодексом, який для них є основним Законом.

У тому кодексі нічого не сказано про захист журналістів, їх джерел інформації, неприпустимість вилучення професійного обладнання працівників ЗМІ.

Тож дійшли висновку – законодавство, що регламентує діяльність засобів масової інформації, треба змінювати.

Маємо додати професію журналіста до переліку професій, представників яких не можна допитувати як свідків з приводу того, що їм довірено або стало відомо при виконанні професійної діяльності (як от лікарів, адвокатів, священнослужителів тощо).

Також слід гарантувати захист конфіденційної інформації в офісах ЗМІ та помешканнях журналістів: хай дозвіл на обшуки таких приміщень дає не звичайний суддя, на якого легко "натиснути", а голова апеляційного суду!

Переконаний: без гарантій збереження таємниці джерел інформації не може бути свободи слова, гострої та актуальної журналістики.

Хто наважиться на відверту розмову про, приміром, зловживання посадовців, якщо боятиметься, що журналіста викличуть й допитуватимуть в міліції чи прокуратурі й "залізними коліщатами" витягатимуть з нього ім’я інформатора?

Якщо ж анонімне джерело перестане бути анонімним, де гарантія, що кримінальні авторитети чи нечисті на руку начальники не почнуть мститися йому за спілкування з пресою.

Разом із Андрієм Шевченком, Володимиром Ар'євим, (колишніми журналістами, а зараз депутатами), Олесем Донієм, Андрієм Парубієм, Олесею Оробець та іншими народними депутатами, загалом 11 людей, ми внесли до парламенту законопроект про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації.

Автори проекту сподіваються на підтримку з боку журналістів їхньої ініціативи. Сподіваємося, що завдяки увазі з боку преси, проект "не загубиться", і що під час голосування за нього ті, хто зазвичай голосує по відмашці, проголосують по совісті.

Андрій Павловський, народний депутат України, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)