Тухлое "покращення"

122 просмотра
Пятница, 22 марта 2013, 11:27
Андрей Павловский
для УП

Пам’ятаєте епізод з роману Булгакова "Майстер і Маргарита", де Воланд переконував буфетника: "Друга свіжість – дурниця! Свіжість буває тільки одна – перша, вона ж і остання. А якщо осетрина другої свіжості, то це означає, що вона тухла!".

Мені пригадався цей епізод, коли ми на засіданні Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці обговорювали виконання в Україні Європейської соціальної хартії (переглянутої).

Хартія – один з двох основних документів Ради Європи в галузі прав людини. Коли мені на повному серйозі кажуть, що Хартія "виконується Україною на 26%", так і хочеться вигукнути: люди добрі, що за тухлятину ви кажете!

Краще визнайте чесно, що Хартія не виконується. Майте совість покаятись за те, що ви не хочете повернути з офшорів в Україну вкрадені гроші та забезпечити європейський рівень соціального захисту простим українцям, трудящим, до яких ви ставитесь як до своїх кріпаків!

Середня заробітна плата в Україні є найнижчою серед країн, з якими вона межує. Ще й заборгованість із заробітної плати станом на початок лютого цього року складала більш ніж мільярд гривень.

Величина прожиткового мінімуму не враховує життєво необхідні витрати – на житло, освіту, оздоровлення, платні медичні послуги тощо.

На думку фахівців, норми, закладені в прожитковому мінімумі громадян України, суттєво нижчі за фізіологічні, а набір непродовольчих товарів взагалі не забезпечує багатьох потреб сучасної людини.

Може, одразу замінимо прожитковий мінімум на похоронний мінімум? Бо такі антисоціальні стандарти заганяють народ в могилу!

Янукович з Азаровим дуже хваляться "ростом ВВП" і вже створили міністерство податків та зборів, щоб знімати вершки з киплячої економіки.

Це "покращення" податкового тиску – мабуть, єдине "покращення", яке відчули на своїй кишені, і дуже боляче (!), українські громадяни.

Соціальні стандарти не "покращувалися" роками – з того часу, як Янукович і Ко задурили народ нереальними обіцянками у 2009 році.

До виборів вони наприймали законів з різними щедротами, а після виборів кожним законом про бюджет всі раніше прийняті соціальні гарантії скасовують і вертять тарифною сіткою та прожитковим мінімумом як циган сонцем.

До речі, опозиція внесла до парламенту чимало важливих законопроектів з питань соціального захисту.

Якщо спікер Рибак та Янукович, що тримає його на гачку, так вже хочуть, щоб парламент "зайнявся законотворчою роботою", може, вони посприяють включенню опозиційних законопроектів до порядку денного, щоб люди побачили щирість радіння "ригів" за "покращення"?

Нагадую, це проекти законів про внесення змін до деяких законів України.

Серед них: щодо підвищення розміру соціальних стандартів і гарантій та відновлення соціального захисту громадян (№ 1251), щодо принципів формування та порядку встановлення набору продовольчих, непродовольчих товарів та послуг, розрахунку та затвердження прожиткового мінімуму (№ 1071).

А також про запровадження мораторію на примусову реалізацію майна громадян за борги з житлово-комунальних послуг (№ 1083), щодо тривалості щорічної основної відпустки (№ 2452), щодо збільшення розміру пенсійного забезпечення педагогічних працівників та встановлення додаткових державних гарантій педагогічним та науково-педагогічним працівникам (№ 1124), тощо.

Якщо олігархи їздять на шопінг в Європу та скуповують там елітну нерухомість, якщо їхні діти живуть і вчаться в Європі, настав час повністю ратифікувати Європейську соціальну хартію (переглянуту), щоб і всі українці могли відчути в своєму житті хоч якийсь мінімум європейських стандартів соціального захисту. І не на 26%, а на всі 100%! "Другої свіжості" нам не треба!

Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендував КМУ підготувати та внести на розгляд до парламенту законодавчі пропозиції щодо схвалення Україною положень Європейської соціальної хартії (переглянутої) в повному обсязі, щодо ратифікації Європейського кодексу соціального забезпечення; відміни показника "рівень забезпечення прожиткового мінімуму" при визначенні права на соціальну допомогу; внесення змін до Податкового кодексу з ціллю припинення дискримінації в оподаткуванні трудових доходів.

Це колегіальне рішення комітету, яке у Азарова не зможуть проігнорувати при всьому бажанні. Подивимося, чи справді можновладці готові замість тухлої балаканини про "покращення" взятися до конкретних справ.

Андрій Павловський, народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)