500 дней Януковича, или Уже четвертая снизу

26 просмотров
Пятница, 15 июля 2011, 13:12
Андрей Пышный
глава правления АО "Ощадбанк"

На ці вихідні припадало 500 днів правлінню Віктора Януковича. Погодьтесь, ювілей!

Ніби з нагоди цієї видатної дати, впливовий журнал "Forbes" вперше згадав Україну у своєму рейтингу... Рейтингу найгірших економік світу.

Пам'ятаєте, у Віктора Януковича в його зверненні до народу була теза про те, що його мета – це Україна, яка за вісім років увійде до Великої двадцятки, тобто стане однією з 20 найрозвиненіших економік світу? Так от, якщо вірити "Forbes", ми вже у двадцятці. Навіть не у двадцятці, а в п'ятірці "лідерів"...

От тільки навряд чи її можна назвати Великою.

А тепер увага!

За даними "Forbes", Україну визнано четвертою найгіршою економікою світу. І це при тому, що ще минулого року України в цьому рейтингу не було зовсім. Але для української влади немає нічого неможливого. І Україна під керівництвом команди "професіоналів та господарників" вийшла в "лідери" з-поміж 177 країн світу, пропустивши "вперед" Мадагаскар, Вірменію та Гвінею.

Автори рейтингу враховували зростання валового внутрішнього продукту, рівень інфляції, ВВП на душу населення, а також співвідношення експорту та імпорту. Тобто практично все, що дає об'єктивну картину реального стану справ в економіці країні, а не "причесану" для Банкової статистику.

Цікаво, чи бачив Віктор Янукович, як оцінили його економічні здобутки в найавторитетнішому бізнес виданні світу? Бо в президентському партійному середовищі рейтинги "Forbes" є визначальними та показовими. Україна за цими рейтингами чи не найгірша економіка світу, що не заважає президентській команді нарощувати свої статки від 200 до 500% за рік правління їх лідера.

Не подобається "Forbes"? Будь-ласка, інші показові рейтинги, які відстежують напрям руху тих чи інших країн.

*     *     *

За даними ООН, Україна посідає 83 місце в рейтингу розвитку суспільства, втративши 7 позицій за рік. Кожні 4 з 5 українців живуть за межею бідності. При цьому протягом останнього року українці збідніли на 10%.

*     *     *

У загальносвітовому рейтингу якості життя International Living, Україна за рік впала з 68 на 73-е місце. Україна зайняла місце поруч у групі з такими державами, як Марокко (71), Намібія (72), Ботсвана (74), Тринідад і Тобаго (75) і революційний Туніс (77). Укладачі рейтингу вважають, що економічна ситуація в Україні за останній рік значно погіршилася. За економічним критерієм України потрапила в трійку найгірших країн.

*     *     *

Україна зайняла передостаннє, 100-е місце в "Рейтингу прогресу", складеному на основі результатів найвідоміших у світі рейтингів, присвячених тим чи іншим аспектам розвитку країн світу. Це рейтинги Світового банку, ООН та інших міжнародних аналітичних центрів по індексу конкурентоспроможності, умовам ведення бізнесу, розвитку людського потенціалу, економічної свободи, сприйняття корупції тощо. У результаті дослідження проаналізовано 101 країну по сумарним змінам позицій за всіма рейтингами за останні 5 років.

"Рейтинг прогресу" показує, у якому напрямку й з якою швидкістю рухалися національні економіки. Україна зайняла в цьому рейтингу передостаннє місце з індексом прогресу мінус 123.

*     *     *

Цікаво, що перше місце в рейтингу прогресу зайняла Грузія. Як виявилося, Грузія, з 2006 року по всіх ключових індексах піднялася. Основну роль у стрибку зіграв індекс умов ведення бізнесу, в якому Тбілісі за п'ять років перемістилося зі 112-го на 12-е місце.

Причина успіху Грузії криється в проведенні більше 10 реформ для поліпшення ділового клімату в країні. Так, приміром, за останні роки в Грузії було створено найефективнішу в країнах Східної Європи та Центральної Азії систему видачі дозволів на будівництво. Натомість Україна опустилася в усіх рейтингах, крім рейтингу за індексом конкурентоспроможності.

*     *     *

Найбільша втрата для Україні спостерігається за Індексом економічної свободизі 112 на 164 місце, і за Індексом сприйняття корупції – з 99 на 134 місце. Індекс економічної свободи в Україні – найнижчий у Європі.

*     *     *

Оприлюднений щорічний рейтинг конкурентоспроможності Інституту розвитку менеджменту швейцарської бізнес-школи (IMD) підтвердив цю ситуацію. Україна зберегла в ньому 57-у позицію серед 59 досліджуваних країн, випередивши лише Хорватію й Венесуелу.

*     *     *

За показником рівня корупції Україна посіла останнє місце, навіть нижче за Росію, яка розташувалася на одну позицію вище.

*     *     *

Тим часом, "Forbes" називає Україну країною з "перспективним фермерством та значними запасами мінеральних ресурсів" і зазначає, що вона здатна стати провідною європейською економікою.

Проте, за даними того ж "Forbes", Україна не розвивається через корупцію, погане державне управління й слабку судову систему, яка не забезпечує виконання законів.

А ось тут парадокс: ці "три кити" й топлять нашу державу, а разом із цим, і нас із вами. Зате ці ж самі три кити годують нинішню владу в Україні й дозволяють їй наживатися на країні.

Не дивно, що 8 з 10 найгірших економік світу перебувають на останніх позиціях за індексом корупційності "Transparency International".

*     *     *

А тим часом, президент перейшов від обіцянок "чікати" кишені корупціонерам – до погроз повідривати їм ноги й голови. Ще раніше він обіцяв "випалювати корупцію розпеченим залізом".

Але чомусь від того нікому не страшно. Адже видно, що нинішні можновладці вже півтора роки ходять із руками-ногами й без будь-яких ознак термічних опіків.

Які страшні погрози лунатимуть далі – невідомо. І, чесно кажучи, нецікаво. Бо, судячи з усього, їх всерйоз не сприймає ніхто, навіть той, хто виголошує.

Хоча можливо, я знову помиляюсь, секретний розрахунок президента та команди на те, що всесвіт круглий? І ми підкрадемося до "першої двадцятки", мов антиподи, "із тилу" – рухаючись у протилежний бік?

Андрій Пишний, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)