Внимание: полное погружение!

38 просмотров
Понедельник, 25 июля 2011, 10:27
Владимир Шкляр
народный депутат Украины IV та V созывов, для УП

Ця колонка вимагає невеликої преамбули. Як і більшість людей, я дуже далекий від того, аби зловтішатися над чиєюсь бідою. З одного боку, цього вимагає християнська етика, з іншого – зарікатися від в'язниці в нашій країні вкрай невдячна справа.

Тому арештованому Василеві Волзі я, безсумнівно, співчуваю. Чисто по-людськи.

Понад це – я співчував би йому навіть незрівнянно більше, якби йшлося про арешт через переконання чи, скажімо, бізнес. А до державних чиновників найвищого рівня правила демократичного суспільства звелять ставитися дещо суворіше.

Тому, окрім щирого співчуття, ситуація дозволяє робити деякі висновки, прогнози, узагальнення.

*   *   *

Депутатів – як народних, так і меншого штибу – прийнято розрізняти за найрізноманітнішими ознаками: партійністю, освітою, стажем, округом, за яким обирався.

А ще ми розрізняли їх за наявністю/відсутністю почуття гумору.

Коли до депутатської когорти від Соціалістичної партії потрапив Василь Волга, мій товариш, знаючи деякі особливості біографії Волги – зокрема, його службу в підводному флоті, вирішив розіграти новенького. Він тихенько підкрався ззаду до колишнього підводника і крикнув йому у вухо флотську команду: "Увага, повне занурення!" Майбутній керівник Держфінпослуг здивував оточуючих тим, що негайно почав виконувати команду, сповзаючи під стіл.

"Занурення" і "спливтя" – стали одними з головних дій у сучасній українській політиці.

Варто проаналізувати кар'єрне зростання/падіння будь-якого вітчизняного політика, і нескладно побачити – які саме чинники допомогли йому піднятися вгору, а які – пірнути в глибину темних вод. А якщо піднятися – то якою ціною, з яким ризиком і з якими можливими наслідками.

Останній гучний арешт в Україні – це найгеніальніша операція діючої влади, виконана за традиційним для неї сценарієм. Причому чи не перша подібна операція стосовно не колишнього, а діючого посадовця.

Посадивши Василя Волгу, Банкова нанесла потужного удару по лівому й умовно лівому політичному флангу. Ця позиція, зліва від центру, – найвужче місце для влади. Головним чином, через те що саме туди має шанси перетекти електорат Партії регіонів, невдоволений "поліпшенням життя вже сьогодні". А ще тому що саме на ньому найлегше грати, роздаючи нереальні обіцянки.

На правий фланг ці виборці не підуть – заважатимуть нав'язані ідеологічні "кілочки" у вигляді УПА, Бандери, мови тощо. До того ж серед правих сил стільки головнокомандувачів, що навіть якщо хтось і махне рукою на гасло "На Заході – наші вороги", то через роздрібленість рядів усе одне нічого путнього не вийде.

Інша річ – ситуація зліва.

Симпатики Росії, Чорноморського флоту можуть нести свої бюлетені не тільки в копилку регіоналів. Ті, кому треба, це розуміють. І варіант, що й наразі нести особливо нікому, не має нікого ввести в оману. Сьогодні немає – завтра буде.

Адже трохи "полівішати" за кілька місяців до дати голосування й водночас заявити про часткову опозиційність до ПР – справа не така вже й тривала, як могло би здатися на перший погляд. Згадаємо хоча б про створення Блоку лівих і лівоцентристських сил напередодні останніх президентських виборів у складі КПУ, Партії "Справедливість", СДПУ(о) і Союзу лівих сил.

І нехай Союз лівих сил, який очолював Волга, і в який, цілком імовірно, могли би цілити ініціатори скандального арешту – зовсім не та мішень, про яку варто було би говорити.

Яскравий і добре зрозумілий сигнал, окрім Волги, почули всі, хто би мав його почути.

Якщо, наприклад, у мисливців вищим пілотажем вважається поцілити дуплетом у дві мішені, то у випадку з Василем Волгою, мішеней набереться значно більше. І один-єдиний вистріл "завалив" одразу цілу купу явних і потенційних недругів нинішньої влади.

Значно поступливішими, треба сподіватися, невдовзі стануть комуністи. Хто ще там із потенційних корупціонерів працює у виконавчій владі за їхньою квотою?.. Тому всі натяки вічночервоних про їхнє нестримне бажання боротися з буржуазією, олігархами та озвучення інших ленінських гасел – мало би вже невдовзі зійти на нуль. А якщо треба, то знайдеться й цитата вождя про власників українських заводів як про вищий етап еволюції пролетаріату.

Якщо ж під час найближчих парламентських виборів "відкусити" трохи голосів у "регіонів" захоче, наприклад, Наталія Вітренко, чи інші політики – то їй також порекомендують вивчити ознаки корупції та можливі методи протидії їй.

На всяк випадок... Для її ж користі... А копію корисної методички скерують ще в офіс соціалістичної партії. Також на всякий випадок...

Існують, втім, й інші партії – не відверто ліві, а навіть досить центристські, але їхні очільники або помітні постаті, як і Василь Волга, працюють у владі. А подібне поєднання, як показали останні події, таїть у собі величезну небезпеку. Фактично це всі ті партії, парламентські й непарламентські, які демонструють лояльність до влади й співпрацюють із нею.

Тобто не є опозицією.

"Повне занурення" від вітчизняних силовиків демонструє ще й тенденцію: правила гри, прийняті в українському політикумі за сучасних реалій, треба виконувати чітко.

Перше з них – не висовуватися. І не дражнити собою й своїм обличчям тих, хто в гніві може бути категоричним.

Скажімо, Союз лівих сил дуже активно рекламував себе на сході та півдні України: з бігбордами, вітаннями мешканців міст з їх улюбленими святами – Днем російського флоту тощо. На перший погляд, викидання грошей на вітер – адже рейтинг у політсили, як кажуть, баражує на межі статистичної похибки. Але, з іншого боку, заявляючи про себе голосно, ти отримуєш право торгуватися й диктувати комусь свої умови. Принаймні, так могло вважатися...

Як виявилося, доволі хибна думка. Адже замість політики поступок можна з успіхом застосувати принцип "ресори від трактора "Білорусь": у нашому варіанті – слідчі в кабінеті й задокументований хабар на півмільйона. Ефект, як бачимо, виходить значно сильнішим.

Ще одне правило: дуже важко й небезпечно грати у велику гру, будучи чужим у великій команді переможців.

Василь Волга тільки номінально вважався одним із монолітної команди влади. І те, що він, будучи спочатку в таборі Олександра Мороза, а потім – кандидатом на посаду керівника "рідної" Соцпартії, симпатизував регіоналам, не переконало останніх.

Коли настав час пожертвувати великою фігурою, його кандидатура виявилася найоптимальнішою: не свій, а значить тоненьких вертикальних ниточок, що з'єднують його та його бізнес з іншими членами команди влади не існує. Це раз. Високопосадовець, публічна фігура й формально таки свій. Це два.

Це дозволить стверджувати, що "у нас притягають до відповідальності не тільки опозицію".

Час арешту також обрано вдало для влади: коли судять Тимошенко й Луценка.

Опозиційний "коктейль" одним різким ударом представником псевдо-своїх – для нейтралізації неприємного запаху за кордном та боротьби з помутнінням субстанції.

Втім, яскраво показуючи, що чужакові негарно так довго "пастися" на її полі, ПР, можливо, сама того не усвідомлюючи, подає месидж для всіх тих прихильників Юлії Тимошенко і її колег, які вливаються й вливатимуться надалі в лави регіоналів – така зміна орієнтації є потенційно небезпечною для вашої свободи!

...Ну а головне, це не півмільйона хабаря, які отримує далеко не найголовніший чиновник у державі, і навіть не достатньо очевидна вибірковість антикорупційних дій.

Головне – це повне занурення. Нашої країни і її політикуму – у правила гри, що їх розроблено владою.

Володимир Шкляр, народний депутат України 4 і 5 скликань, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)