Чиновничьи маневрирования с художественным "душком"

43 просмотра
Четверг, 28 июля 2011, 11:14
Виталий Тараненко
журналист, Хмельницкий, для УП

До години "X" залишилося менше місяця. У День Незалежності, 24 серпня має здійснитися найзаповітніша мрія губернатора Хмельниччини Василя Ядухи – відкриття на центральній площі обласного центру дев'ятиметрової монументальної композиції "Віра. Надія. Любов".

Скульптурна робота батька та сина Мазурів, узята під крило губернатора, перетворилася на піар-кампанію однієї особи, котра 2012 року по мажоритарному округу йтиме на виборах до ВР. Одіозності додає той факт, що мистецькими гуру, котрі визначали, як будувати й де ставити скульптури, виступають особи, котрі, здебільшого, займаються всім, але тільки не мистецтвом.

А всенародна толока зі збору коштів на монумент, організована керівництвом ОДА, показує всю велич та процвітання адміністративного тиску.

При справі – однопартієць

"Спільно, толокою ми зможемо зробити цю добру справу. Плануємо відкрити в банку рахунок для благодійної допомоги на зведення скульптури", – зазначив Ядуха на засіданні колегії облдержадміністрації. Однак гуманізм чиновника міліє на очах і створює підґрунтя для грошових маніпуляцій.

На офіційному сайті ОДА зазначається: "З метою прискорення збору необхідних коштів відкрито спеціальний рахунок, на який кожен зможе внести свою посильну частку у цю благородну справу". І наводиться ім'я одержувача "одноразового безповоротного благодійного внеску" – благодійний фонд "Щедрість".

Благодійна організація із символічною назвою, як виявилося, належить правій партійній руці Ядухи – заступнику голови Хмельницької обласної організації Партії регіонів Михайлу Войтюку. Цей факт підтверджує Головне управління юстиції в Хмельницькій області, яке зареєструвало фонд "Щедрість" 30 липня минулого року під номером свідоцтва 113.

Напрошується логічне запитання: чому з більше сотні обласних благодійних організацій переможцем стала маловідома "Щедрість"? Вочевидь, його поява на теренах області не випадкова. Адже він виник паралельно, коли до влади на Хмельниччині прийшли регіонали. А, отже, мета та ціль молодої, без досвіду організації, припускаємо, навряд чи зводитиметься тільки до благодійництва.

Тим паче, що на їхньому боці закон. Відповідно до 21-ї статті закону "Про благодійництво", "фінансова діяльність, спрямована на благодійництво, не розглядається як підприємницька або інша прибуткова діяльність". Окремі привілеї законотворець залишив для фінансових донорів благодійних організацій: "Фізичні та юридичні особи, які віддають частину своїх прибутків, заощаджень або майна на благодійну діяльність, користуються податковими та іншими пільгами відповідно до законодавства України".

Нам удалося поспілкуватися з керівником благодійного фонду "Щедрість" Михайлом Войтюком.

Михайло Дмитрович на початку бесіди неохоче говорив, мовляв, жереб на його організацію випав саме через привабливу назву, як він висловився, "по формі". У той же час не приховував задоволення: "Кожен благодійний фонд мав би за честь проводити фінансування такої ідеї".

Коли мова зайшла, хто ж таки пана Войтюка попросив узяти шефство над благодійними грошима, він намагався зійти зі слизької доріжки. "Мене запитали, чи не заперечую я робити таку справу – фінансувати цю скульптуру. Я погодився й сподіваюся виправдати довіру".

На ще одне уточнююче запитання про конкретні прізвища осіб, Михайло Дмитрович розколовся: "Тут немає ніякого секрету. Розмову зі мною вели відповідальні за цю справу: Лілія Бернадська – заступник голови ОДА – та Вадим Гаврішко донедавна гуманітарний заступник, а нині перший заступник голови ОДА. – Вони вдвох працюють навколо проекту".

З якого це дива представники виконавчої влади, а не облради чи міста перейняли функції завгоспа, розпорядника коштів та керівника?

Фонду вивернуть кишені?

На останній сесії облради, яка відбулася 18 травня, директор благодійного фонду "Щедрість" звернувся по допомогу колег-депутатів, попросивши створити тимчасову депутатську комісію для перевірки використання коштів зі спеціального рахунку фонду на зведення монументальної споруди "Віра. Надія. Любов". Добровільно "здатися" колегам по цеху, як пояснив він, змусили спекулятивні розмови на кшталт можливого розкрадання або нецільового використання благодійних грошей на скульптуру.

Як з'ясувалося згодом, голова Хмельницької облради Микола Дерикот таки створив тимчасову комісію. Відповідно до офіційного документа, комісія з перевірки благодійних коштів фонду "Щедрість" налічує 8 депутатів: троє – з Партії регіонів і по одному з "Сильної України", Народної партії, "Фронту змін", ВО "Свобода", ВО "Батьківщина".

Тобто зорова перевага за політсилами, які в раді складають кулак більшості. Однак якщо далі копнути, то троє номінантів займають посади у владній вертикалі. Так, голова цієї комісії Сергій Пенюшкевич очолює Головне фінуправління ОДА, регіонал Ігор Добжанський поєднує політику з керуванням Волочиською РДА. "Сильний українець" Микола Катеринчук обслуговує Головне управління промисловості та інфраструктури Хмельницької ОДА.

Ці особи, можна припусти, "не ритимуть" під свого колегу Войтюка.

Не повинно виникнути проблем із позицією "народника", Героя України Петра Іващука. Петро Володимирович чітко проілюстрував ставлення до монументу на останній сесії: "Я особисто не чув, як хтось когось змушував здавати гроші. Свою пожертву зробив, – його підприємство "Перлина Поділля" перерахувало 10 тисяч гривень – як і багато моїх знайомих. А те, що твориться пам'ятник, добре, ми ж повинні щось творити. Це ж не бюджетні кошти, не чиї кошти… І давайте не будемо піднімати цей бруд і його колотити".

Не ризикнув голова облради віддати віжки управління комісією в руки опозиції, тому що галасливі бютівці та свободівці й без того щосесії додають зайвого клопоту "спікеру" Хмельниччини.

З огляду на це, усі сподівання лежать на головному фінансисту Сергію Пенюшкевичу, котрий постарається розіграти партію для свого "короля". Його делегували на голову комісії ще й тому, що частими фінансовими донорами на монумент "Віра. Надія. Любов" є бюджетні організації.

А тут ой як не потрібна стороння увага!

Фінансові розбіжності

На кінцевому рубежі в команди губернатора Ядухи не в'яжеться дебет із кредитом.

Нагадаємо, що загальна вартість монумента становить 4,5 мільйонів гривень. З них 1,5 мільйони виділив обласний бюджет. Ще 1 мільйон гривень дала міська скарбниця Хмельницького. Решту – 2 мільйони гривень – влада планувала зібрати від всенародної толоки.

Та раптом Хмельницька міськрада під час внесення змін та доповнень до бюджету пішла на ведмежу послугу – дала ще 1,5 мільйони. Цікаво, що кошти виділили за статтею "на будівництво скульптурної композиції "Пісні землі Подільської". Це нібито друга назва монументу "Віра. Надія. Любов", але вона чомусь не фігурує в жодних документах. Не вдалося знайти згадки про "Пісні землі Подільської" і на сайті Хмельницької облдержадміністрації – там лише йдеться про "Віру. Надію. Любов".

Не віриться, що таке "випадкове" фінансове нестикування з легкістю пропустив повз себе фінансовий центр мерії.

При тому, що обласний центр ризикує залишитися без води. На Чернелівському водозаборі існує загроза виходу з дії глибинних водяних насосів високої потужності: з п'яти два вже вийшли з ладу й не підлягають ремонту.

У підсумку кошторис монумента становить майже 5,5 мільйонів гривень, з яких толокою вдалося зібрати понад 2 мільйони.

Директор благодійного фонду "Щедрість" Михайло Войтюк підкинув ідею, що варто дослухатися до думки громадськості, зокрема, тих, хто перерахував найбільше грошей. Мовляв, кошти, що не будуть використані на центральну скульптуру, слід повернути в райони для забудови інших пам'ятників.

Пропозиція "натхненника" благодійників є утопічною, оскільки призначення платежу на "Віру. Надію. Любов" звучить: "Одноразовий безповоротний благодійний внесок". Зрештою, "замилити" мільйон гривень можна, заздалегідь завищивши будівельні роботи.

Дещо підлили масла у вогонь журналісти "Інтера", які показали у своєму сюжеті дію адмінтиску на медиків щодо "добровільного" збору коштів.

Казуси благодійної пожертви

Зазвичай суми із чотирма нулями, призначені для зведення монумента, осідають на рахунках фонду "Щедрість" від промислових та аграрних підприємств області.

До прикладу, ТОВ "Синявські граніти" Старосинявського району розщедрилося на 10 тисяч гривень.

Зрозуміло, що прибуткова сфера діяльності дозволяє фірмі розкидатися направо наліво коштами. Проте репутацію дорогого спонсора "підмочила"... невиплата заробітної плати працівникам. За даними Головуправління праці та соціального захисту населення ОДА, на 1 червня на згаданому підприємстві нараховується 46,6 тисяч гривень зарплатних боргів. Ба більше, – за рішенням обласної комісії з питань погашення заборгованості, Головному управлінню ПФ доручено ініціювати перед облдержадміністрацією питання про призупинення дії дозволу на використання надр ТОВ "Синявські граніти".

Отакої!

"Бучний бенкет під час чуми" демонструє й рідне чадо першого заступника голови Хмельницької ОДА Вадима Гаврішка, Руслан. Структура, де він працює головним лікарем – Голозубинецька обласна протитуберкульозна лікарня – перерахувала фонду 3870 гривень. Це при тотальному безгрошів'ї в охороні здоров'я Хмельниччини нинішнього року!

Нагадаю, в обласному бюджеті-2011 прописано, що на забезпечення функціонування охорони здоров'я буде спрямовано 327,7 мільйонів гривень, що на 29,1 мільйонів менше ніж торік.

Тож, чи вдасться пану Ядусі з його "вірою, надією та любов'ю" прослизнути по мажоритарці до омріяної ВР? Чекати вже недовго.

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)