Глухой угол позиционирования

30 просмотров
Четверг, 18 августа 2011, 10:16
Алексей Красноперов
политолог

Судовий процес сам по собі, а головне арешт Юлії Тимошенко поставив Партію регіонів і "Батьківщину" у взаємний глухий кут політичного позиціонування.

Обидві політсили втратили шанс і можливість для маневру. Тепер вони вимушені діяти лише в чітко заданому і прогнозованому руслі публічної поведінки.

Одні – звинувачувати і викривати. Другі – захищатися, виправдовуватися і голосити про репресії. По суті, це взаємна реактивна позиція, коли сторони не пропонують нічого нового ані в політичному, ані в технологічному, ані в публічному сенсі, лише досить мляво реагуючи на взаємні випади.

І справа навіть не в тому, що суд і арешт перетворилися на майже єдиний серйозний інформаційний привід, топ-тему, яка "забиває" інформаційний простір, не залишаючи на шпальтах, в ефірах і в головах людей вільного простору для будь-якої іншої політичної інформації.

Справа в тому, що після арешту Тимошенко обом сторонам більше немає чого запропонувати, окрім дискусії на тему "саджати чи не саджати", або "справедливо чи несправедливо".

Для "Батьківщини" тема спочатку кримінальних справ, потім суду, а тепер і арешту взагалі є топовою, якщо не єдиною. Бютівський штаб за останні півтора роки не створив жодного суттєвого і довгограючого інформаційного приводу, який не стосувався б політичних репресій проти опозиції.

Всі приводи точаться винятково навколо репресій.

"Батьківщина" якось непомітно випала з дискусії про "реформи" і "модернізацію", так і не запропонувавши нічого крім критики відверто невдалих дій Януковича в соціально-економічній сфері.

Більше того, навіть критики "реформ" і в цілому дій влади зараз значно поменшало. Можна виправдати це тим, що всі сили нібито кинуто на "порятунок" Тимошенко.

Проте значно небезпечнішим для бютівського штабу є те, що вони, по суті, вже втратили темп. І коли політичні репресії закінчаться, вони навряд чи зможуть вийти на вибори з новою і цікавою електоральною програмою для виборців зразка 2006 і 2007 років.

Просто окрім боротьби вже немає що запропонувати, а енергія залишилася лише для чергового походу по старих граблях з ідеями, які вже не запалюють маси і не штовхають до виборчої урни. З ідеями, які залишилися нереалізованими і в які вже ніхто не вірить, окрім маргіналізованих бабусь під Печерським судом.

Тимошенко сама, як особистість, була "прапором" своєї політсили. А тепер, окрім "прапора" виборець прагне побачити хоч якісь більш-менш реалістичні пропозиції.

Проте не слід вважати, що Банкова може отримати суттєву електоральну, рейтингову і публічну вигоду від відсутності у "Батькіщини" нових ідей. Політичне "старіння" і "одряхління" головного опонента загрожує тим самим Партії регіонів.

Адже за відсутності альтернативного поля і центра тяжіння у вигляді БЮТу регіоналам не буде не лише з ким конкурувати і кому себе протиставляти, а й не буде про що говорити.

Не буде ідеї, меседжа, пропозиції, яку потрібно донести до виборця.

Це проявляється вже зараз. Тема арешту Тимошенко вже майже використана. Почнеться парламентська сесія, нові політичні події, і цей інформаційний привід стане нецікавим для більшості громадян.

А говорити і запропонувати ПР і її лідерам з Банкової і Грушевського буде нічого. Провал "реформ" очевидний вже не тільки для всього населення України, не тільки для керівництва країни, а й для людей, які придумали цю політтехнологію з розмовами про "реформи" і "модернізацію".

Реальних змін немає, а за їх повної відсутності пусті розмови не спрацьовують. Тим менше спрацьовуватимуть обіцянки щось зробити, змінити, підвищити і покращити. Адже ці обіцянки лунатимуть від людей, які повністю контролюють країну вже півтора роки. І за цей час нічого суттєво не змінили і не покращили.

Все меншу роль відіграють інформаційні приводи у стилі "розкол країни" і поляризація на кшталт судових рішень щодо звання героя для Бандери та "насадження" російської мови. На це звертають увагу і реагують так само менше, як менше приділяють увагу суду над Тимошенко. Словом, старі інформаційні приводи вичерпані, а нових не придумано.

Головне ж, Тимошенко – політичний симбіонт Януковича, який фактом своєї наявності у політичному просторі збирає електорат навколо фігури Януковича. Не буде потужного симбіонта – і електорат почне розпилюватися, голосуючи за інші, нові чи старі політсили.

Тому ПР і БЮТ опинилися в глухому куті взаємного позиціонування і не знають, як з нього виходити. А це нарешті відкриває шанс для принципової зміни політичних еліт в країні.

Олексій Краснопьоров, політолог, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)