ЧП сельского масштаба

32 просмотра
Пятница, 19 августа 2011, 12:54
Юрий Ноевый
политолог, для УП

Процес розростання союзу кримінального капіталізму та корумпованої бюрократії іде по Україні семимильними кроками. Конфлікт, про який піде далі мова, типовий. Однак це означає лише те, що до подібного не варто звикати, а варто з цим боротися. Як означає і те, що тим, хто бореться, треба допомагати.

У цьому сенсі я бачу завданням для опозиції створювати рух солідарності і взаємодопомоги громадян у боротьбі проти місцевих олігаршичків та кримінальної бюрократії.

Уявіть, до проблемної точки на карті України з’їжджаються активісти з різних регіонів для підтримки місцевих і діють там аж до перемоги. Корисно громадянам, а лячно антинародній владі!

Отак би і була подолана сходинка до української соціальної революції проти режиму внутрішньої окупації. Приклади спротиву таки є.

Ситуація у селі Шаповалівка Конотопського району, що на Сумщині критична, але не безнадійна.

Власне проблемою Шаповалівки є казнокради, кримінальний бізнес та їх пособники при владі і при погонах. А надія є у рішучості селян боротися за правду.

(До слова, під цим селом козаки гетьмана Виговського колись розбили московське військо).

Голова села Ірина Кириченко посприяла місцевому князьку Геннадію Борисову і його родичам в захопленні сільських земель. Під контролем Борисова опинилися навіть береги місцевої річки. Банда – а власне як це ще назвати? – заборонила приходити людям на рибалку під страхом застосування вогнепальної зброї.

Селяни після безрезультатних бюрократичних поневірянь вирішили провести референдум з питання дострокового припинення повноважень голови сільської ради Ірини Кириченко та місцевих депутатів, серед яких є і латифундист Геннадій Борисов.

Першу спробу провести збори із затвердження ініціативної групи з проведення референдуму селяни здійснили на початку серпня 2011. Але як тільки про збори стало відомо місцевій регіональній владі, в одного з активістів спротиву міліція знайшла незареєстровану кулю. Його затримали на тиждень. Після протесту місцевої "Свободи" міліція відпустила затриманого, зрозуміло, не вибачившись.

Друга спроба селян була результативна – збори таки відбулися 14 серпня 2011. На прохання активу села ВО "Свобода" надала юридичну та інформаційну підтримку, а головне забезпечила охорону зборів.

Яке скривлене обличчя було у пана Борисова, коли він на чолі колони з десяти своїх родичів і поплічників побачив хлопців з охорони. Не забарився і місцевий дяк Московського патріархату, який по селу зривав оголошення про збори та забороняв іти на них під страхом прокляття та анафеми. Селяни однаково прийшли.

Коли Борисов з поплічниками вирішив силою зірвати збори, свободівці зачинили перед ними двері і не пустили до зали, давши зрозуміти, що шансів у них немає. Після цього у залі чулися тільки короткі викрики голови сільради Кириченко. Хлопці Борисова сиділи тихо.

Збори пройшли успішно. Селяни підтримали ідею проведення референдуму про дострокове припинення повноважень сільського голови та депутатів, а також список членів ініціативної групи з його проведення.

Натомість стало відомо, що московський піп залучив до "подавлєнія мазєпінського бунту" якогось народного депутата від Партії регіонів, а той підключив Сумське СБУ...

У результаті тиску з одинадцяти людей відмовилися готувати референдум двоє. Одній з них сказали, що її чоловік недопрацює до пенсії.

Тепер завданням всіх небайдужих є допомога селянам перебороти страх і довести референдум до голосування і захистити результати голосування.

Бо останні будуть очевидними, адже на зборах селянам ані сільський голова, ані Борисов не надали жодного аргументу, який б спростовув слушність висунутих проти них звинувачень. Земля вкрадена, гроші вкрадені. Немає їм чим крити – тільки залякуванням.

Але страх – монета з двома сторонами і випасти може нещаслива для окупантів сторона.

Бо як сказав на зборах чоловік, якому в обличчя Борисов наставив рушницю: "Вас, жлобів, буде покарано так само, як козаки у нашому селі колись покарали отих..". Із зали: "Падлюк!". Зал: "Точно!".

Юрій Ноєвий, заступник Голови Київської "Свободи", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)