Януковича высмеяла его Енакиевская массовка

19 просмотров
Вторник, 13 декабря 2011, 11:35
Алексей БратущакOleksii Bratushchak
журналист УП

Матриця комфортного життя, яку створили для Януковича, дає збої в найнеочікуваніших місцях. Усе ламається, щойно Хазяїн стикається віч-на-віч із простими людьми.

Президентська світа, як тільки може, ізолює Януковича від непередбаченого та непідготовленого спілкування.

Прес-служба ретельно відбирає "правильних" журналістів, аби Лідер чув гарні запитання.

ДАІ створює "зелену дорогу" для кортежу, аби Тіло №1 чимшвидше пролетіло повз обурених автовласників.

Синоптики прогнозують "туман", аби державний діяч менше вислуховував європейських "партнерів".

Правоохоронці воюють із великою змовою власників зброї проти влади.

Парламентська фракція пояснює опозиції, як висловлювати свій протест, аби ВІН не образився. Охорона ж прикриває від усіх та всього...

Далі залишається лише одне – зробити Януковича невиїзним із Межигір'я. Бо щойно він опиняється за межами височенного паркану, як комфортне життя псується всіма, хто не хоче терпіти й мовчати.

Дійшло до того, що Янукович не може взяти й просто поїхати додому – у Єнакієве.

Для будь якої людини поїздка додому – це відпочинок, можливість відволіктися від буденного, зустрітися із близькими та друзями тощо...

А для одного з найвідоміших вихідців з Єнакієвого – це страх перед можливим терактом. Або страх перед зустріччю з невдоволеними та розчарованими людьми.

Ретельна перевірка журналістів, перекриття дороги Донецьк-Єнакієве, намагання уникнути вуличного спілкування із земляками – усе це супроводжувало останню поїздку Януковича на малу батьківщину.

Але всі заходи безпеки не вберегли від чергового конфузу.

Земляки не втрималися від сміху під час виступу Хазяїна. Сталося це на Єнакіївському металургійному заводі, який належить Рінату Ахметову.

Для створення красивої картинки для телебачення Янукович виступав на фоні працівників заводу. Президентський оператор відчув неладне вже на самому початку. Спочатку Януковича тримали на загальному плані, аби в кадр потрапляло якомога більше робітників. Коли ж на їхніх обличчях почали з'являтися посмішки оператор змінив крупність, щоб зменшити присутність працівників у кадрі. Але й після цього в офіційному пулі для телеканалів залишилися моменти, де можна розгледіти: промова Януковича вразила єнакіївців.

Януковича висміяли у Єнакієвому, відео: 

Головний реформатор країни виправдовувався, чому затіяні масштабні перетворення гальмуються:

Багато людей, фахівців не готові до реформ, я сказав би, по-перше – морально, по-друге – це професійний рівень. Нам треба готувати кадри, які б здатні були працювати в нових умовах, – з розумним виразом обличчя пояснював Реформатор.

Але в цей час на задньому фоні працівники відверто глузували. Може здогадувалися, чий моральний та "проффесійний" рівень не готовий до реформ.

Риторика Януковича про реформи в Єнакієвому того дня не давала спокою робітникам. Вони нахиляли голови, аби з-під касок не було помітно їхніх посмішок.

Реформи – це перш за все можливість модернізувати нашу країну... Але люди розуміють, що... – затягнув Лідер фірмову паузу, – буде позитив тільки тоді, коли буде напружена праця... – Напевно, знаючи про напружену працю президента, робітники знову приховували посмішки... – коли буде вкладатися інтилект, – хизувався власним інтелектом Янукович.

Чи не найбільше потішила робітників Єнакієвського металургійного промова президента про "загнивающий западный капитализм":

– Нам у ніякому разі не можна зупинятися. І коли мені зараз кажуть, що ви знаєте, мабуть, час ми вибрали не такий, не зручний. Тут і криза, тут нестабільність. Я скажу: якщо ми будемо чекати зручних часів, ми опинимось на місці тих держав, які сьогодні ми бачимо по телебаченню: Греція, ми бачимо Португалія, ми бачимо Італія. Так це тільки початок.

Тому ми повинні, по-перше, як мінімум зберегти те зростання економіки, яке є. Зростання економіки воно не робить на рівному місці. За цим стоять люди, за цим стоять колективи, це величезний труд управлінців, керівників багатьох галузей економіки.

Янукович, напевно, знав, що говорив. Переважна більшість працівників заводу та й взагалі жителів Єнакієвого лише по телебаченню бачили Грецію, Португалію та Італію.

А ті з них, кому пощастило побувати в цих країнах, могли на власні очі побачити, чим відрізняються Афіни, Порту та Рим від Єнакієвого. І порівняння було б не на користь батьківщини чинного президента...

Тож природно, що єнакіївці, та й багато інших українців насправді хотіли б, аби Україна опинилася на місці перерахованих європейських країн. Що не кажіть, а краще жити в Римі, ніж у Єнакієвому.

Або хоча б у Межигір'ї. Причому можна не сумніватися: на території колишньої державної резиденції Борцю з корупцією живеться не гірше, ніж європейським мільйонерам та мільярдерам.

Цього не скажуть в обличчя Януковичу міністри, чиновники, депутати. Погрози Хазяїна на кшталт "сокири над головою" або "голови повідрубую" вони сприймають дуже серйозно. Тож і вираз обличчя роблять над серйозним, коли слухають балачки про 21 реформу, стабільність та модернізацію.

І цим ще більше відривають президента від реальності.

Усе більше простих українців розуміють: як не намагаються з "проффесора" зліпити реформатора-інтелектуала – за образом залишається добре знайома людина з пустопорожніми промовами.

Якщо це зрозуміли вже в Єнакієвему, то в Януковича залишається останній бастіон – Межигір'я. Щоправда, і там знаходяться несвідомі працівники, які розповідають про комфортне життя Хазяїна. Ба більше – підкріплюють слова фотографіями.

Тож, аби Тіло №1 залишалося в комфорті, його треба не просто тримати за парканом Межигір'я. Необхідно звести до мінімуму присутність людей у межигірській матриці.

Страуси, коні та вертольоти – цього достатньо, аби в минулому знедолений хлопчина відчував – покращення життя вже відбулося.

Олексій Братущак, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)