Auf Wiedersehen, независимый суд

57 просмотров
Пятница, 16 декабря 2011, 12:26
Елена Перепадя
журналист, для УП

15 грудня, усі суди України були схожі на клумби, на декотрих з яких, з-поміж розкішних квітів, проглядалися і різнобарвні пакунки.

Разом зі святом Дня працівника суду по судах дефілювала корупція, адже відповідно до закону про протидію їй, прийняття суддями дарунків вартістю понад 502 гривень вважається корупційним правопорушенням.

Втім, судове свято з корупційним шлейфом залишилось у дні вчорашньому.

Й у тому ж вчорашньому дні, очевидно, залишилося щось, що хтось несміливо ще називав в Україні незалежним судом.

Раніше тільки результати опитувань громадян свідчили, що рівень довіри українців до судів є найнижчим серед усіх соціальних інститутів.

А нині уже і самі судді не приховують того, хто на них тисне і на кого вони орієнтуються у своїй правосудній роботі.

Так, згідно з даними соціологічного опитування 579 суддів, проведеного Радою суддів України та Центром суддівських студій влітку цього року, кожен п’ятий суддя відзначив, що стикався з тиском із боку представників виконавчої влади (20,8%).

Тих, хто відчув на собі тиск прокурорів, виявилося 18,5% серед опитаних, законодавців – 17,3%, керівників своїх судів – 11,9% та вищих інстанцій – 11% (під час анкетування суддя міг обрати кілька варіантів відповідей).

А днями один дисертант під час захисту кандидатської по судоустрою навів результати свого опитування 370 суддів з різних інстанцій.

На запитання дисертанта "який рівень впливу на формування внутрішнього переконання судді у судовій справі мають представники політичних сил", 22% опитаних суддів визнали цей вплив значним (4-5 балів за 5-бальною шкалою). Причому такі "внутрішньо вмотивовані представниками політичних сил" судді працюють переважно в місцевих судах в межах п’ятирічного строку.

А 70% опитаних дисертантом суддів заявили, що такий вплив на їх внутрішнє переконання у справі має авторитетна для них людина!

… Ці місцеві судді через певний час призначатимуться вищими кваліфікаційними комісіями, вищими радами юстиції та президентом у суди вищих інстанцій.

З урахуванням того, що сьогодні владі у судовій системі залишилось розібратися з останнім "головним болем" Банкової – Верховним Судом, не виключено, що хтось із цих місцевих суддів опиниться й у кріслах суддів верховних.

Слово "незалежність" у контексті діяльності судів навіть вживати буде незручно…

Олена Перепадя, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)