Какими словами?

51 просмотр
Пятница, 23 декабря 2011, 14:26
Галя Койнаш
для УП

Якими словами прощатися з незнайомою людиною, чиє життя не дозволяло повністю впадати в мізантропічний негативізм, зарозумілий цинізм? Чия смерть сприймається як особиста втрата, залишає якусь пустоту?

Жодними. Або його.

… тільки поверховий погляд дозволяє – і то лише приблизно – ділити суспільство на правлячих і пригноблених. … В посттоталітарній системі межа цього конфлікту проходить de facto через кожну людину, бо кожен по-своєму є її жертвою і опорою.

… Кожній людині, природно, ніщо людське не чуже, в кожному живе прагнення до людської гідності, моральної цілісності, свободи волевиявлення, трансценденції "світу об'єктивної реальності", водночас практично кожен тією чи іншою мірою здатний миритися з "життям у брехні", кожен певним чином піддається сірій банальності та стандартам, у кожному є велика спокуса розчинитися в безликій масі і мирно пливти за течією псевдожиття.

Прощаємося з Вацлавом Гавелом за три дні до річниці абсолютно безпідставного арешту колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Прощаємося, коли суд розглядає апеляцію Юлії Тимошенко проти вироку у "газовій справі".

Розгляд, до речі, який перенесли на день після зустрічі Януковича з європейськими лідерами, хоча він досі повторює безглузду байку, що ніби не може втручатися в діяльність судової влади. Коли третього ув’язненого колишнього урядовця, через півтора року після арешту, нарешті перевели в медчастину СІЗО.

Прощаємося в той час, як Яків Строган, який наважився публічно звинуватити міліцію в катуванні, вже понад рік сидить у СІЗО.

Коли порушено кримінальні справи проти деяких чорнобильців, а саме тих, хто не бажав грати "в постійний діалог Кабміну із чорнобильцями". Діалоги влада веде лише із правильно мислячими. Адже до звітно-виборчої конференції громадської організації "Союз Чорнобиль Україна", за участю віце-прем'єра Клюєва, тих інших не впустили.

Прощаємося з людиною, яку більшу частину життя влада вважала неправильно мислячою. Дехто в пострадянському просторі, напевно, досі так і вважає.

Прощаємося з людиною, яка у вересні цього року, разом із Далай-ламою та іншими, заступилася за Тимошенко та розкритикувала українську владу за відхід від принципів демократії та неповагу до верховенства права.

Автори звернення закликали ЄС наполягати на звільненні з-під варти Тимошенко та інших представників української опозиції. З людиною, яка в останньому своєму листі заступилася за репресованих білорусів, висловила підтримку.

Сумуємо за Вацлавом Гавелом разом із людьми в Чехії, Словаччині, Польщі.

Тихо, зі свічками.

А якими словами прощатися він сам підказав. Кожному.

Галя Койнаш, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)