Якими словами?

П'ятниця, 23 грудня 2011, 13:26

Якими словами прощатися з незнайомою людиною, чиє життя не дозволяло повністю впадати в мізантропічний негативізм, зарозумілий цинізм? Чия смерть сприймається як особиста втрата, залишає якусь пустоту?

Жодними. Або його.

… тільки поверховий погляд дозволяє – і то лише приблизно – ділити суспільство на правлячих і пригноблених. … В посттоталітарній системі межа цього конфлікту проходить de facto через кожну людину, бо кожен по-своєму є її жертвою і опорою.

… Кожній людині, природно, ніщо людське не чуже, в кожному живе прагнення до людської гідності, моральної цілісності, свободи волевиявлення, трансценденції "світу об'єктивної реальності", водночас практично кожен тією чи іншою мірою здатний миритися з "життям у брехні", кожен певним чином піддається сірій банальності та стандартам, у кожному є велика спокуса розчинитися в безликій масі і мирно пливти за течією псевдожиття.

Прощаємося з Вацлавом Гавелом за три дні до річниці абсолютно безпідставного арешту колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Прощаємося, коли суд розглядає апеляцію Юлії Тимошенко проти вироку у "газовій справі".

Розгляд, до речі, який перенесли на день після зустрічі Януковича з європейськими лідерами, хоча він досі повторює безглузду байку, що ніби не може втручатися в діяльність судової влади. Коли третього ув’язненого колишнього урядовця, через півтора року після арешту, нарешті перевели в медчастину СІЗО.

Прощаємося в той час, як Яків Строган, який наважився публічно звинуватити міліцію в катуванні, вже понад рік сидить у СІЗО.

Коли порушено кримінальні справи проти деяких чорнобильців, а саме тих, хто не бажав грати "в постійний діалог Кабміну із чорнобильцями". Діалоги влада веде лише із правильно мислячими. Адже до звітно-виборчої конференції громадської організації "Союз Чорнобиль Україна", за участю віце-прем'єра Клюєва, тих інших не впустили.

Прощаємося з людиною, яку більшу частину життя влада вважала неправильно мислячою. Дехто в пострадянському просторі, напевно, досі так і вважає.

Прощаємося з людиною, яка у вересні цього року, разом із Далай-ламою та іншими, заступилася за Тимошенко та розкритикувала українську владу за відхід від принципів демократії та неповагу до верховенства права.

Автори звернення закликали ЄС наполягати на звільненні з-під варти Тимошенко та інших представників української опозиції. З людиною, яка в останньому своєму листі заступилася за репресованих білорусів, висловила підтримку.

Сумуємо за Вацлавом Гавелом разом із людьми в Чехії, Словаччині, Польщі.

Тихо, зі свічками.

А якими словами прощатися він сам підказав. Кожному.

Галя Койнаш, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як виявити корупцію в будівництві

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови