Окончание эры "проФФесионалов"

27 просмотров
Пятница, 24 февраля 2012, 13:12
Игорь Дебенко
для УП

Чергові кадрові ротації, ініційовані Банковою напередодні парламентської кампанії, продовжують вражати.

І справа не лише в швидкості, з якою владною вертикаллю просувається Валерій Хорошковський. Останній, змінивши за якийсь місяць одразу три відповідальні управлінські посади, впевнено прямує до своєї головної цілі – прем’єрського крісла.

Більше того, не відчуваючи на собі зайвого тягаря у вигляді необхідності виконувати паралельно ще й обов’язки міністра економічного розвитку і торгівлі, Валерій Хорошковський уже сьогодні має можливість все настирливіше дихати в спину своєму формальному керівнику.

Однак, не Хорошковському судилося стати головною інтригою останніх інтенцій режиму.

Призначення Петра Порошенка на посаду міністра економіки ще напередодні афішував глава держави. Навіть при всій казуїстичності й вмінні дивувати, навряд чи Віктор Янукович, а за ним й Олександр Єфремов, пішли б на такий крок, якщо б не мали для цього доволі міцних аргументів й звичайнісінької впевненості.

Втім, в останній момент Порошенко дещо неочікувано почав вагатися, поставивши тим самим обох у вельми "затруднительное положение".

Дії, а точніше відсутність будь-якої реакції Петра Порошенка і справді у все більшій мірі скидаються на звичайнісінький торг.

Адже посада міністра фінансів виглядає куди більш привабливою, аніж відповідальність за економіку в країні, де економічна ситуація й так далеко не найкраща, а об’єктивні передумови для її стрімкого й реального зростання відсутні.

Однак, навіщо людині, яку сяк-так ідентифікують із опозицією, вважають цілком адекватною, переходити на бік влади? Ба більше – робити це усього за декілька місяців до старту виборчої кампанії?!

Невже Петро Олексійович не переконаний в доцільності й не вірить в можливість зміни конфігурації після виборів? А чи, можливо, це усього чергова спецоперація опозиції й ближче до дня голосування політик планує голосно грюкнути дверима?

Ще кілька місяців тому Порошенко стверджував наступне: "Збагачуються представники влади. Всі, без виключення. Сьогодні люди ідуть у владу заробляти. Це надзвичайно тривожна, шкідлива ситуація".

Будучи більш аніж заможною людиною, іти в чинний уряд виключно з метою легкої наживи ціною бюджетних коштів й задля можливості лобіювати власні бізнес-інтереси, їх більшої (не факт!) захищеності було б дещо легковажно. Порошенко ж – досвідчений управлінець, менеджер із прозахідним типом мислення.

Йому, як уже відзначав Володимир Фесенко, могла б бути цікавою сама робота.

Новий виклик, інакше кажучи.

Не одні ж фонтани будувати й зводити власну участь у великій політиці до диспутів у телешоу та відписок в соцмережах…

Набагато цікавіше творити зсередини й у такий спосіб хоча б частково задовольнити власні амбіції.

Водночас, українська практика уже має приклад Сергія Тігіпка. Перейшовши на роботу в уряд, політик став не лише уособленням непопулярних соціальних нововведень, закономірно понісши при цьому електоральні втрати, але й практично розвінчав, сформований під час останніх президентських виборів позитивний імідж.

Схожа доля може очікувати і на Петра Порошенка.

Щоправда, позбувшись права на критику, майбутньому урядовцю доведеться формувати у виборця ілюзію покращення життя, чому сприятимуть звичні в умовах виборів дармові подачки й бюджетне проїдання.

І при цьому переконувати, що це не стільки заслуга Партії регіонів, як його особисто.

Забувати про уже майже рідний вінницький округ також не варто.

Сумнівів у тому, що політик виявить бажання брати участь у прийдешніх парламентських виборах не виникає.

Як він сам наголосивмає достатньо можливостей, достатній рівень підтримки і достатнє моральне право для того, щоби бути в наступному парламенті.

В той же час, якщо Петро Порошенко таки наважиться на роботу в уряді, автоматично позбавить себе можливості балотуватися від будь-якої опозиційної до режиму політичної сили.

Зокрема й за квотою "Фронту Змін", причетність до фінансування якого тривалий час приписували в тому числі й Петру Порошенку.

За таких умов єдиний варіант – самовисування.

Й міністерський портфель – безпосередня ознака досягнення порозуміння про відсутність перешкод для цього з боку режиму.

Водночас, саме призначення Петра Порошенка, людини епохи "помаранчевих", яка пліч-о-пліч пройшла із Ющенком Майдан, окрім чергового свідчення вшивості вітчизняної політики, означатиме ще й закінчення ери "проФФесіоналів" біло-голубого нашестя.

Ігор Дебенко, політолог, Івано-Франківськ, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)