Валерий Хорошковский - будущий президент Украины?

145 просмотров
Вторник, 10 апреля 2012, 16:06
Сергей Багряный
для УП

Різке підвищення екс-шефа СБУ Валерія Хорошковського аж до посади першого віце-прем'єра викликало чималий суспільний резонанс.

Зрозуміло, що така кадровий крок влади має конкретну ціль. Точніше, таких цілей може бути декілька.

Перше, що одразу спливає на думку, – цим призначенням Азарову й так званим "старим донецьким" дають зрозуміти, що ніхто їх довго не буде терпіти в уряді. Якщо не буде реальних показників соціально-економічного росту.

Другий момент – Хорошковський та нові призначенці мають зменшити відразу до влади, особливо у світлі майбутніх парламентських виборів.

Третє – Банкова розраховує все-таки на певний реформаторський і переговорний потенціал новопризначеного першого віце-премєра.

Але крім усіх вищеперерахованих аспектів, у призначенні екс-голови СБУ є конкретна досить задача: посилити вплив групи Льовочкіна-Фірташа у владній вертикалі, фактично – монополізувати прийняття рішень та вплив на президента з боку саме цього угруповання, відсунувши на другий план "донецьких".

Втім, можна побачити в усіх цих перипетіях й іншу ціль – більш далекосяжну.

А полягає вона в тому, що Віктор Янукович втратив довіру в населення й має небагато шансів у чесний спосіб бути переобраним на 2-й термін. А отже, фінансовим групам, які "поімєлі" чимало вигоди після обрання ВФЯ президентом, є над чим замислитися, аби не опинитися в програші.

Іншими словами, найбільші фінансові групи, серед яких найміцніші позиції має угруповання Льовочкіна-Фірташа, до якої належить і Хорошковський, мають шукати альтернативу Віктору Федоровичу вже зараз.

Саме такою альтернативою може стати Валерій Іванович. Про це вже відзначав політолог Сергій Таран у своєму коментарі ЗІК: "Коли у 2015 році постане питання про президентські вибори, може з'ясуватися, що нинішній президент Янукович не зможе виграти в другому турі у жодного з опозиційних кандидатів. І тоді, можливо, Хорошковський стане альтеративною Януковичу від партії влади на наступних президентських виборах".

Зараз, можливо, така перспектива й видається трохи передчасною. Але якщо все розкласти по мастях, то для Валерія Івановича все є дуже й дуже перспективно.

Чому ж все-таки Хорошковський? Усе насправді просто.

Він не має того негативного сприйняття в суспільстві, як решта чиновників "першого ешелону" теперішньої влади.

Він поки не дискредитував себе різного роду реформами а-ля Сергій Тігіпко.

Він молодий, має навіть імідж "метросексуала", а значить, для, наприклад, жіночої частини електорату, він буде не менш привабливим, ніж той же Сергій Леонідович.

І при цьому Валерій Іванович є досвідченим управлінцем. За спиною якого є чимало відповідальних посад.

Крім того, якщо вірити його біографії, він є доктором економічних наук і навіть має … генеральське звання.

Важливий фактор – Хорошковський не є членом Партії регіонів, що може додати йому великий бонус, особливо, якщо правляча команда остаточно себе дискредитує.

У принципі, Хорошковський може стати тією компромісною фігурою як для влади, так і для певних помірковано опозиційних сил. Особливо, якщо враховувати, що деяких так званих опозиціонерів можуть фінансувати саме ті особи, які стоять за Валерієм Івановичем.

Сам Хорошковський непогано уживався з будь-якою владою, був на не останніх ролях і за Кучми, і за Ющенка, і от уже тепер за Януковича. Тому цілком і цілком імовірно, що він може стати єдиним провладним і не єдиним опозиційним кандидатом, що дуже сильно збільшить його шанси в президентській гонці.

А як справи в Хорошковського зі сприйняттям на міжнародній арені?

Загалом, західні партнери України не так добре знайомі з діяльністю екс-шефа СБУ. Але ні в яких скандалах цей чиновник помічений, принаймні там, на Заході, не був, що вже саме по собі добре.

Прийнятною є кандидатура Хорошковського й для Росії. Так, свого часу видання "Коментарі" включило Валерія Івановича до списку основних проросійських політиків з України. Про те, що в самій Росії Валерій Іванович має імідж проросійського політика, відзначає й політолог із РФ Андрій Окара.

При цьому Хорошковський, на відміну від Азарова і Януковича, добре володіє державною мовою, чим зводить нанівець імовірні закиди його опонентів із демократичного табору. До того ж його мати, Ольга Назарівна, є педагогом, знавцем українською мови, між іншим. Тому не виключено, що багато хто буде сприймати першого віце-прем'єра за "щирого українця", а це є важливим для отримання симпатій виборців у Західній Україні.

Хоча все-таки в одну історію Хорошковський вліз, і ця історія пов'язана з підручниками, автором яких є його мати, і які Міністерство освіти й науки закупило за підозріло високими цінами, що вилилося в перевірки від Генпрокуратури.

Але то все дрібниці. Особливо враховуючи те, що за його спиною стоять великі гроші Фірташа та адміністративний ресурс керівника Банкової Сергія Льовочкіна.

Поєднавши ці два фактори, на виході можна отримати й найвищу в країні посаду.

І наостанок хотів би звернути на один фактор, який, можливо, пройшов повз увагу експертів та аналітиків. Це – нещодавній виступ студії 95-квартал із новою концертною програмою на каналі "Інтер", який належить Валерію Хорошковському.

Хто дивився, помітив, як команда "кварталівців" кпила президента та прем'єра. Свого часу ці актори навіть з Ющенка так не "стібалися"!

Наприкінці програми генеральний продюсер "Інтера", а за сумісництвом – фронтмен студії 95-й квартал Володимир Зеленський видав дуже цікаву фразу:"Я тех (помаранчевих) не полюбил за их демократичность, и этих (регіоналів) ни за что не полюблю!"

Хто знає – це був власний "креатив" продюсера каналу? Чи за цими словами стояло чиєсь цілком конкретне побажання?..

Сергій Пархоменко-Багряний, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)