"Спецвойска" для Партии регионов

25 просмотров
Четверг, 14 июня 2012, 12:42
Павел Петренко
министр юстиции Украины

Якщо проаналізувати законодавчі ініціативи чинної влади та відповідно прийняті нею закони, принаймні протягом останнього півріччя, то між цими документами та часом, що залишився до парламентських виборів, прослідковується чіткий зв'язок – чим ближче до часу "Ч", тим відвертіше влада лобіює власні інтереси та нарощує статки за рахунок українців.

За такої ситуації невдоволення народу командою регіоналів зростає у геометричній прогресії і от-от має сягнути апогею.

Схоже, що чинна влада передчуває такий розвиток подій. Тож з острахом регіонали вже нині починають готувати плацдарм для власної безпеки та ефективний механізм для придушення демонстрацій після поразки, яка очікує на них на парламентських виборах.

Так, минулого тижня депутати від Партії регіонів Василь Грицак та Валерій Коновалюк зареєстрували у парламенті законопроект № 10579 про Державну службу правопорядку.

Ініціатори законопроекту стверджують, що наразі існує необхідність реформування спеціальних правоохоронних структур, які забезпечують громадську безпеку в країні.

Окрім того, на їхню думку, реалізація запропонованих ініціатив нібито сприятиме демократизації суспільства та наблизить принципи діяльності правоохоронних органів до європейських стандартів.

Давайте розглянемо, які саме зміни пропонує внести запропонований законопроект. По-перше, у разі його прийняття внутрішні війська МВС будуть ліквідовані, а їхніми правонаступниками стануть відповідні підрозділи Державної служби правопорядку.

На перший погляд, звичайне перейменування та зміна табличок. Але все не так просто – на додачу новостворена структура отримає низку додаткових повноважень.

Так, якщо на даний час основними завданнями внутрішніх військ є охорона та оборона важливих державних об'єктів, конвоювання заарештованих і засуджених та охорона дипломатичних представництв і консульських установ, то у новоствореної структури серед головних завдань на першому місці значиться "участь у забезпеченні захисту конституційного ладу від спроби його зміни або повалення, а також захисту державної влади від спроби її захоплення насильницьким шляхом, а також інших протиправних посягань".

А тепер – звичайний приклад. Всі пам’ятають минулорічні події у Донецьку, коли Донецький обласний окружний адміністративний суд прийняв рішення заборонити акцію протесту інвалідів-чорнобильців під стінами Пенсійного фонду області, визнавши пенсіонерів терористами.

Цілком зрозуміло, що це рішення було напряму продиктоване "згори". За такою ж схемою, використовуючи кишеньковий суд, можна легко буде визнати будь-яку мирну демонстрацію на Банковій-Грушевського як таку, що загрожує цілісності конституційного ладу.

А далі у хід підуть підрозділи Державної служби правопорядку, які силовими методами на цілком законній основі придушать вияв народної волі. Для цього у провладному законопроекті спеціально прописана сила-силенна засобів.

Зокрема, Державна служба правопорядку матиме право тимчасово забороняти доступ громадян на окремі ділянки місцевості чи об’єкти; входити до житла та іншого володіння особи, приміщення установ, підприємств, організацій, усіх форм власності та проводити їх огляд; застосувати спеціальні засоби для припинення масових заворушень та застосувати зброю та військову техніку для розосередження учасників масових заворушень.

Таким чином, законопроектом №10579 регіонали збираються створити для себе своєрідні "спецвійська", які діятимуть виключно за їхньою вказівкою та яким буде дозволено все – починаючи від обшуків і закінчуючи застосуванням вогнепальної зброї проти звичайних громадян.

Фактично такими діями чинна влада запроваджує в Україні військовий режим проти всіх, хто буде незгоден з її діями.

Павло Петренко, депутат Київської обласної ради, керівник юридичного департаменту партії "Фронт змін", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)