Российская карта, или полюбят ли олигархи "Родину"

36 просмотров
Пятница, 17 августа 2012, 15:25
Богдан Кушнир
Львов, для УП

Перед черговими виборами в Україні знову розіграли російську карту. Знедоленому народу замість створення нових робочих місць та підвищення заробітної плати підкинули кістку у вигляді "мовного" закону.

Поки східняки товчуть західняків, а Галичина мобілізує сили на поїздки до Києва, олігархічна влада отримала передишку і можливість зекономити кілька мільярдів на виборчих перегонах.

Для чого вкладати гроші в економіку, будувати заводи і фабрики, коли на підконтрольних олігархічних телеканалах народу можна показати чергове шоу, або прийняти суперечливий закон, який розділить країну навпіл.

Розсвареним народом легше понукати.

Українська владна еліта даремно захопилася політичними іграми з Росією. З Кремлем не можна жартувати. Володимир Путін і наших олігархів змусить ходити строєм та любити "Родіну". Сумніваєтесь? Поїдьте на Північний Кавказ і подивіться як працюють російські олігархи.

Випили на пеньку й почали будувати

Все починалося з того, що Володимир Путін 15 років тому повіз багатіїв в Красную поляну кататися на лижах. А в гірському селищі біля Сочі не було ні газу, ні доріг, ні комунікацій, бракувало електроенергії. Покаталися – гори казкові, багато снігу, погода субтропічна, випили на пеньочку – і взялися освоювати гори.

Нині олігархи в поті чола працюють на Зимову Олімпіаду-2014 в Сочі. На околиці Адлера на колишньому болоті виросло прибережне Олімпійське селище.

Імеретинську низовину осушили і на сваях, застосувавши надсучасні технології, спорудили шість спортивних комплексів для зимових видів спорту.

З околиці Адлера до Красної поляни проклали сучасну залізничну та автомобільну дороги. Відстань 48 кілометрів між прибережним і гірським кластерами швидкісні поїзди долатимуть за 26 хвилини. Високо в горах під час Олімпіади змагатимуться гірськолижники.

У великому Сочі з’явився новий сегмент транспорту – залізничний. З будь-якої точки до центру можна буде добратися за 15 -20 хвилин.

У десятки нових спортивних споруд та інфраструктуру росіяни вбухали майже 18 мільярдів доларів. Лише на спорудження гірської дороги Адлер-Красная поляна піде 7,8 мільярдів доларів. По 160 мільйонів доларів за кілометр.

З’єднали гори і море

Росіяни відразу вбили двох зайців. Оновили інфраструктуру Сочі та з’єднали морський і гірськолижний курорти.

Досі готелі та пансіонати на березі Чорного моря працювали по 3-4 місяці на рік. Після відкриття гірськолижних комплексів у Красній поляні, які можуть приймати до 40 тисяч осіб, вся індустрія відпочинку працюватиме цілий рік.

Вранці катаєшся на лижах в у Красній поляні, а після 26 хвилин їзди – засмагаєш на Чорному морі в Сочі.

Мер Сочі Анатолій Пахомов у розмові з автором цих рядків хвалився: Володимир Путін зумів поєднати державний і приватний капітали, попередивши всіх, що країна не має права тринькати кошти на бізнес-проекти: "Ми будемо тратити тільки на інфраструктуру, дороги".

Анатолій Пахомов каже, що приватний і державний капітал у Сочі порівно вклав по 700 мільярдів рублів.

Обов’язки між олігархами і владою розділили з першого дня після проголошення Сочі столицею Зимової Олімпіади-2014. Головним будівничим виступила державна корпорація "Олімпбуд". Вона обслуговувала ділянки під забудову і підводила комунікації.

Далі починали працювати приватні компанії. Російські олігархи на порожньому місці за свої кошти збудували чотири гірськолижні курорти.

Дорогу Адлер-Красная поляна проектували і за будівництвом наглядали швейцарські спеціалісти. Таким чином вдалося мімізувати систему відкатів, якою росіяни також зловживають. Якби свої проектували, скільки б чорних дір з’явилося.

Дорога унікальна. Проходить через 18 кілометрів гірських тунелів, численні мости та насипи.

Найбільший гірськолижний комплекс "Роза хутор", де пройдуть основні змагання в гірському кластері, теж знаходиться в управлінні зарубіжних фахівців.

Для чого видумувати велосипед? З провідних гірськолижних курортів Європи запросили кращих менеджерів, бо рахують кожну копійку й хочуть отримувати прибутки.

Багатії знають своє місце

У Сочі жоден з російських олігархів не захоплював спортивних чи відпочинкових об’єктів, не з’ясовував стосунків з конкурентами силами поліції чи Генеральної прокуратури.

Розбудовували олімпійські селища на колишньому болоті та в горах, де не було жодних комунікацій. Кожному олігарху виділили по горі – й будуй, але не відбирай міліцейську чи військову бази під виглядом підготовки до Олімпіади.

Олімпійські об’єкти починаються за 10 кілометрів від Красної поляни. Об’їзною дорогою добралися до "Горної каруселі". Поляна залишилася в стороні.

Піднімаємося на гору Аігбу на висоту 2200 метрів. Ліворуч селище, а праворуч, як на долоні, чотири гірськолижні курорти. У центрі – "Лаура", дітище "Газпрому", у якому резиденція Володимира Путіна та інших високопоставлених чиновників.

Далі – "Роза хутор" у вигляді залізничного вокзалу в Сочі, ліворуч – Альпініка-сервіс", а під нами – "Горная карусель".

Сочі – чи не найбільша будова світу, де вся будівельна індустрія працює на Олімпіаду-2014. Більшість об’єктів здають вчасно і без серйозних недоліків.

На перших порах виникали непорозуміння. Хотіли запровадити кримінальну відповідальність за невчасно здані споруди, але поки що обмежилися цивільно-правовим механізмом.

Олігархи зрозуміли, що Путін не жартує. Вони визнають свого президента за лідера країни. Сказане ним сприймається як закон. Багатії поставлені в такі умови, що змушені працювати на свою країну. Інакше їх чекає доля Ходорковського чи Березовського.

Можна говорити про авторитарний режим, про поліцейську державу, бо вночі пляжі в прикордонній зоні Сочі закриті для курортників, а без реєстрації в паспорті не купиш навіть телефонної карточки.

Робітники з інших регіонів та країн мають право виходити у місто на відпочинок тільки з представниками фірм, у яких працюють. При вході до вокзалу чи аеропорту перевіряють всі речі.

Але це Росія, де про демократію не говорять, а лише питають, якого типу авторитарний режим далі існуватиме а країні.

Що важливо, вважають росіяни, по-перше, кожен з олігархів знає своє місце й не лихоманить всю країну, бо має на кілька мільярдів більше, ніж конкуренти.

По-друге, влада вчить заможних людей патріотизму. У Росії ніхто не подумає тягнути країну під чужий вплив, інакше перед ним закриють всі дороги.

Перед ким пригнутися?

Інша картина в Україні, де олігархи змагаються, хто майстерніше пригнеться перед північним сусідом.

Українській владі та олігархам бракує не дешевого газу, а патріотизму. Лише після того, як ми всі відчуємо себе українцями, нас почнуть поважати, з нами будуть рахуватися.

Щоб зрозуміти, чому в найближчий час Зимова Олімпіада неможлива в Україні, варто поїхати в Красную поляну. Піднятися на одну з вершин Великого Кавказького хребта і з висоти три тисячі метрів глянути на чотири гірськолижні курорти – "Горная карусель", "Лаура", Альпініка-сервіс" і "Роза хутор". Це дітища російської олігархічної влади.

Проблема не в тому, що в Карпатах мало випадає снігу, а у Красній поляні – найбільші зимові опади в Росії. У селищі – 2-4, у горах – 6-8 метрів.

Для проведення змагань міжнародного рівня всюди використовують штучний покров. На Кавказі згортають верхній шар і покривають траси штучним снігом.

Проблема в іншому, у підходах найзаможніших людей до розбудови країни. З нашої мовчазної згоди, олігархи вивозять капітали за кордон і закопують перспективи України в офшорних банках Кіпру чи азійського регіону.

Щоб далі безперешкодно владарювати, суспільству кидають чергову кістку у вигляді мовного закону, який ніколи не виконуватиметься. Поки народ і політики-артисти чубляться, українські мільярди пливуть за кордон.

Богдан Кушнір, журналіст, Росія, Сочі-Красная поляна, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)