В чому сенс персонального голосування

20 просмотров
Понедельник, 25 февраля 2013, 13:54
Виктор ЧумакВіктор Чумак
народный депутат, лидер гражданского движения "Хвиля"

Одним чи не з перших коментарів, які я почув після розблокування парламенту від представників "радикального крила" українських опозиціонерів, полягав у тому, що якась це перемога неочевидна та не переконлива.

Мовляв, треба депутатів, що голосують не за себе, позбавляти права голосувати, притягати до відповідальності, вводити адміністративну відповідальність тощо.

А розблокування парламенту – це лише "гарна картинка" створена Партією регіонів для прес-конференції Віктора Януковича. І що через тиждень все повернеться назад.

Відповідь на такі закиди проста. Якщо регіонали спробують повернутися до практики порушення Конституції – ми готові і далі її відстоювати. Але, мені здається, що ми всі не до кінця розуміємо значення того, що зараз відбулося. І для чого ми це робимо.

Звичайно, персональне голосування – це вимога Конституції. І це те зобов’язання, виконання якого очікують наші виборці. Але, найважливіше, що через поновлення персонального голосування ми потроху відвойовуємо конституційний простір. А це – прямий удар по режиму Януковича.

Адже саме поступовий наступ на Конституцію був і залишається тактикою Віктора Януковича у його спробі концентрувати всю владу в Україні. Перший крок – це створення неконституційної більшості з "тушок", а не з фракцій у парламенті минулого скликання одразу після приходу Віктора Януковича у крісло президента України.

Це прямо суперечило тодішній версії Конституції, але опозиція не мала моральних та фізичних сил чинити цьому спротив. Це дало змогу створити всупереч Конституції новий уряд.

Другий крок – це більш ніж дивне рішення Конституційного Суду щодо повернення до старої її редакції. Хоча з цього ж приводу Конституційний Суд раніше приймав прямо протилежне рішення. Цей крок дозволив сконцентрувати ще більше влади персонально в руках Януковича.

Третій наступ на Конституцію – неперсональне голосування у Верховній Раді. Депутатів більшості замінили на пластик, що майже призвело до знищення парламенту. Лобістські схеми, затверджені урядом, без обговорень ставали законами.

Опозиції в такому парламенті не було місця. Їй відвели роль опонента карткам а не депутатам. Така публічна діяльність не мала сенсу.

Повернення до персонального голосування у парламенті – це перший крок до повернення реального балансу між гілками влади. Відстоявши персональне голосування, ми дуже скоро побачимо зміну у якості дискусії і у якості рішень парламенту.

Ми побачили, що Партія регіонів не має реальної більшості. Ця більшість – ситуативна, і чим далі, тим менш стійкою вона буде. Адже ми посіяли сумніви у депутатів-мажоритарників у всесильності Банкової.

А що ще важливіше – ми довели, що дійсно можемо впливати на порядок денний і відстоювати законність, хоча б для початку і в парламенті.

Віктор Чумак, для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)