Путин и его крабы

Понедельник, 29 июля 2013, 14:00
аналитическая группа имени Григория Сковороды

Розгортання інформаційної війни проти України позірне "не помічає" ніхто – ані спецслужби, ані влада, ані опозиція.

Поки більшість представників різних політичних таборів – як провладного, так і опозиційного – героїчно зализують у закордонному виборчому окрузі ментальні рани після боїв за краще майбутнє великих і маленьких українців, а українські спецслужби тим часом не менш героїчно боронять Вітчизну від російського фотографа Юрія Барабаша, ще один, вельми відомий у нас, росіянин не спить.

Володимир Путін, який свого часу отримав в інтернет-спільноті прізвисько "краб", разом зі своїми "бойовими крабами" – на кшталт "бойових ведмедів" – не стомлюється доводити світу, що Україну, навіть у далекій перспективі, таки не варто розглядати як частину Європи.

Методи роботи новітнього російського царя – котрі, заради справедливості, придумані задовго до його народження, – випливають із його біографії, стилю мислення, специфічного досвіду.

Вічно п'ята колона

Протягом останніх місяців в Україні та світі відбувся ряд подій, які серйозно дискредитують як країну загалом, так і її громадян зокрема. Усі ці події об'єднують спільні риси: вони актуалізувалися напередодні Вільнюського саміту Україна-ЄС, де ми все ще маємо шанси підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом; і їх, очевидно, інспіровано спецслужбами інших країн, зокрема – Росії.

Зрештою, перебіг цих подій свідчить: їхня мета – створити негативний імідж українців у світі, що, за задумом організаторів, мало б призвести до провалу євроінтеграційних перспектив України та навернути її в обійми "братніх" народів із Митного союзу. Чи то пак – повернути в ньюСРСР.

Але почнемо з початку.

На перший погляд виключно піарівська ініціатива, що її направлено на розігрування класичної політтехнологічної схеми поділу країни на "фашистів-антифашистів", штатного представника п'ятої колони Москви в Україні Вадима Колесніченка щодо звернення українських нардепів до Польського Сейму із проханням – ! – визнати Волинську трагедію актом геноциду українців щодо поляків, отримала несподіваний для багатьох геополітичний ефект.

Поняття "геноцид" після Другої Світової є аж надто чутливим для європейців та світу загалом. Тому дивовижне звернення Колесніченка та інших депутатів, які чи то за традицією, чи то цілком усвідомлюючи наслідки, його підтримали, – активно обговорювалося як в українських, так і європейських, і навіть у світових ЗМІ.

Ефекту, якого, очевидно, домагалися ляльководи цієї провокації з Москви, було досягнуто: європейцям напередодні саміту вчергове нагадали про українців у негативному аспекті, не забувши при цьому вкотре потовктися галасливим натовпом по кістках загиблих та по складному процесові примирення двох народів.

До речі, той же Колесніченко є чи не головним апологетом неприйняття парламентом "антидискримінаційного" закону №2342, вступ у силу якого, за твердженням більшості провідних експертів із питань євроінтеграції, є чи не основною вимогою Плану дій щодо візової лібералізації, і який обов'язково має бути прийнятий за кілька місяців до листопадового саміту Україна-ЄС.

"Група депутатів фракції Партії регіонів уже оголосила гасло "Ми в Європу, але тільки не... через це місце". Тому якщо мені потрібно через це місце йти в Європу, то мені ця Європа не потрібна",заявив Колесніченко, коментуючи засідання фракції ПР, на якому представники кабміну вмовляли колег прийняти закон, що діє в усіх країнах ЄС. "Воістину, на злодієві й шапка горить", – сказали б, якби були трохи розумнішими, активістки УПЦ МП, що роздають у Києві листівки із закликами не допустити прийняття "закону про піда…сів".

Але менше з тим. Історія про звернення українських нардепів зі зрадницьким листом до поляків виявилася довгограючою.

Якось "вчасно" на піджаку президента Польщі Броніслава Коморовського, під час його візиту в Україну для вшанування жертв Волинської трагедії, якийсь хлопчик із Запоріжжя із символікою "Свободи" на рюкзаку розчавив яйце. Інцидент так само жваво й очікувано обговорювався в європейських ЗМІ, і не менш очікувано вчергове виставив українців перед Європою повними дебілами й ідіотами.

Щоправда, пізніше виявилося, що яйцевласник не має стосунку до "Свободи", а належить до антифашистської – ! – організації "Слов'янська гвардія". Яку, своєю чергою, пов'язують з іншим представником п'ятої колони Кремля в Україні – кумом Путіна. Останній, вочевидь, завдяки особливостям своєї неоднозначної біографії щодо стосунків із КДБ, вважає за краще перебувати в тіні цих процесів. Але це тема для окремої розмови, до якої, певні, ще буде нагода повернутися.

Парад тероризму від українців

Втім, не забуваймо про "наших баранів", себто – їх "бойових крабів". А також пам'ятатимемо про їхню "тиху" діяльність із дискредитації України за кордоном.

Тепер тільки коротко, і тільки факти, які, сподіваємося, уважний читач зможе зіставити в єдину картинку. Отже:

19 липня стало відомо, що британська поліція заарештувала двох українців за звинуваченнями в тероризмі після вибухів у двох мечетях у центральній Англії. "Двоє українських чоловіків віком 22 і 25 років, яких заарештували минулої ночі в рамках розслідування вибухів біля мечетей у містах Тіптон і Уолсолл, залишаються під арештом", – повідомили пізніше в прес-релізі, оприлюдненому на офіційному сайті поліції Вест-Мідленду. Ще пізніше одного з підозрюваних відпустили.

Ефект інформаційної бомби: про подію, аж надто схожу за стилем на методи роботи НКВС із дискредитації УПА, говорять практично всі світові ЗМІ.

Про українців – зрозуміло, у негативному контексті. І дійсно: ви давно бачили українців-терористів, що воюють проти мусульман?

22 липня стало відомо, що політики польської партії "Солідарна Польща" хочуть, щоб Європарламент ушанував 70-ту річницю Волинської трагедії відповідною резолюцією й хвилиною мовчання.

"Ми хочемо, щоб Європейський парламент віддав шану жертвам страшного злочину, геноциду, який мав місце 70 років тому, – підкреслив лідер партії Збіґнєв Зьобро. Таким має бути зміст резолюції ЄП, у якій буде сказано правду про ці страшні події, і яка віддасть шану тим, хто помер у цьому страхітті".

Звісно, у нас нема підстав стверджувати, що члени правої польської партії є агентами Кремля – але є всі підстави бути впевненими, що стратеги російських спецслужб завжди вміли грати на амбіціях та протиріччях політиків у різних країнах. А стоси архівів, що їх мають у своєму розпорядженні правонаступники КДБ, дозволяють упевнено розмовляти не те що з діячами, але навіть із нащадками будь-яких політичних діячів країн Східної Європи.

Результат: про продовження скандалу зі зверненням українських депутатів до польських із проханням зганьбити українців продовжує говорити вся Європа.

Українці – звісно, знову зображені в негативному аспекті.

22 липня на весь світ стало відомо про полонення судна Etel з українськими моряками, захопленого невідомими в лівійському місті Бенгазі.

За інформацією оператора судна, крім вимог віддати їм якісь гроші за автомобілі, "бандити протестують проти недружніх дій (України – від редакції) щодо Лівії, яка вимагає звільнення громадян України, що перебувають у лівійських в'язницях після повалення режиму Кадафі. Вони заявили, що їхнім завданням є затримання кожного громадянина України, який опинився на території Лівії".

Результат: українці – у негативному контексті згадуються в усіх новинах.

24 липня стало відомо, що Спеціалізований міжрайонний військовий суд у кримінальних справах Алмати засудив співробітників "Укрспецекспорту" Олександру Школяренко та Олександру Хрульову до шести років ув'язнення за хабар.

"Громадяни України визнані винними за статтею 312, частина 5 – дача хабара в особливо великому розмірі, – за що отримали по шість років позбавлення волі в колонії суворого режиму з конфіскацією майна", – йдеться в повідомленні.

Ще один штрих до портрету українців за кордоном, який, очевидно, готувався завчасно за допомогою партнерів Путіна по Митному союзу.

Ну й, нарешті:

24 липня стало відомо, що в Єгипті затримали українця з посвідченням "моджахед Сирії"!

Цитуємо повідомлення з інформстрічок повністю: "У ЗМІ з'явилася інформація, що сили безпеки Єгипту затримали в курортному місті Шарм-Еш-Шейху на Червоному морі громадянина України, у якого при обшуку було виявлено "посвідчення моджахеда Сирії". Також у затриманого виявили єгипетську та іноземну військову форму, знаки з написом "поліція" і чорні прапори з релігійними написами.

Затриманий 23-річний українець на ім'я Рашид проживав зі своєю дружиною в одному з курортних житлових комплексів Шарм-Еш-Шейха. Він в'їхав до Єгипту по туристичній візі 30 травня й мав покинути країну 9 липня.

Українця затримали після ДТП за участю його автомобіля. Підозрюваного було відправлено до лікарні із травмами. Поліцейські при огляді його автомобіля виявили виданий владою Сирії документ на ім'я громадянина України з його світлиною, на якому поверх перекресленого офіційного тексту стояв напис "Моджахед, спеціальність — журналіст".

Дружина українця нібито визнала, що її чоловік воює на стороні повстанців у Сирії. Прокуратура Єгипту почала розслідування".

Коментарі тут зайві.

*   *   *

Це – тільки найбільш знакові повідомлення про безчинства "терористів-українців" та "українців-покидьків" за кордоном та на власній Батьківщині.

Збіг усіх цих подій та навіть віртуальних повідомлень про них у часі та просторі не може бути випадковістю. Гадаємо, це розуміє будь-яка адекватна людина.

Втім – того, що протягом кількох останніх місяців проти України розгорнулася справжня інформаційна війна, направлена на дискредитацію перед вирішальним самітом у Вільнюсі – очевидно, не розуміють ані наші спецслужби, ані політики з різних таборів. Які, до речі, могли б хоча б зараз об'єднатися заради спільної, здавалось б, мети.

Насправді це – тільки початок. "Бойові краби" Путіна, як і належить справжнім крабам, протягом найближчого часу діятимуть у суцільній тиші та темряві, і – не привертаючи зайвої уваги.

Повторимося: це – тільки початок. І що ми будемо читати про себе завтра чи післязавтра, не знає ніхто.

Або – майже ніхто.

Валерій Кучерук, керівник Аналітичної групи імені Григорія Сковороди, спеціально для УП