Где мы и что с нами будет?

96 просмотров
Воскресенье, 22 сентября 2013, 10:50
Игорь Лубкивский
психолог, аналитик, коуч, город Тернополь

Тойнбі казав, що народ, нездатний протистояти зовнішнім викликам, розчиняється в історії, не залишаючи в ній сліду. Правда в пристойній кампанії істориків згадувати про нього тепер вважається ознакою поганого тону.

Однак певний сенс в його судженні є – наше життя твориться як об’єктивними законами зовнішнього світу, так і суб’єктивною волею живих істот, що його заселяють. В першу чергу – тих, котрі наділені свідомістю, а тому й здатні жити, керуючись не одними тільки інстинктами.

Тому народам і справді доводиться протистояти цим двом силам – несприятливим впливам зовнішнього світу та активним проявам волі інших осіб (чи інших народів).

Але їхнє життя не завжди полягає в одному тільки протистоянні – іноді протягом довгого часу якийсь народ може розвиватися цілком спокійно.

Отож річ не тільки у вмінні протистояти викликам, але й у вмінні вчасно і адекватно на них реагувати. Скажімо в житті фінського народу таких викликів було всього два-три. Один – не розчинитися серед шведів і другий – уникнути небезпеки поглинання з боку Російської імперії.

Однак маленька Фінляндія змогла виконати і одне завдання, і друге. І навіть дати відсіч вже новому ворогу, зупинивши своїми командами лижників навалу радянських танків.

Так, не завжди народ стикається з загрозливими для нього викликами – і в період між ними може розвиватися цілком спокійно. Але в ситуації, яка вимагає його мобілізації і волі, основну роль відіграє взаємодія саме цих двох факторів – несприятливих для нього зовнішніх умов і суб’єктивної волі його окремих лідерів або й усіх його громадян.

Акції і реакції

Незалежно від того, який виклик отримує будь-який живий організм, реагувати на нього він може лише трьома можливими способами:

а) пристосуватися;

б) боротися;

в) втікати.

Це ж саме стосується і цілих народів – з тією тільки різницею, що втеча для них – не завжди прийнятний спосіб захисту. Хоча теж буває – у вигляді переселення і пошуку нової батьківщини. Цей шлях пройшли половці, болгари, угорці, тощо.

Але в сучасному, розділеному кордонами світі, таке масове переселення народів вже неможливе. А тому тепер їхня реакція може полягати лише в тому, щоб боротися чи пристосовуватися. Або в крайньому разі – емігрувати поодинці.

Однак насправді людина не завжди змушена діяти тільки якимсь з трьох вищезазначених способів – так ми робимо лише тоді, коли виклик оцінюємо як дійсно щось загрозливе для себе.

Володіючи свідомістю, ми не конче мусимо реагувати на геть усі виклики – деякі з них ми можемо ігнорувати як незначні чи несуттєві для себе. Або й навіть – створювати власні виклики – як для себе, так і для інших.

Що вимагає від нас, правда, хоча б мінімуму суб’єктності. А від усього народу – або наявності лідерів, здатних повести його за собою, або усвідомлення його більшістю своїх цілей.

Але цього усвідомлення немає – і тому ми не тільки пристосовуємося і боремося, не в змозі вийти за межі нав’язаного нам протистояння, але й століттями очікуємо свого месію, здатного вивести нас з того тупика, в якому опинилися.

Чекаємо довго і безрезультатно…

Загублені поводирі

А й справі – звідки народи беруть своїх лідерів? І чому українці, незважаючи на споконвічне очікування свого Месії, його так і не дістали? Може й справді – не розпізнали його серед вже живучих? А тому й далі марять лише прийдешнім, надіючись на Бога?

Але ж не обов’язково бути Богом, щоб творити – кожен з нас має свою частину творчих здібностей. І не обов’язково бути психологом, щоб допомогти людині в скрутну хвилину.

Так само і психолог не конче повинен бути духовним лідером. В нього інше завдання – допомогти людині самій віднайти свою дорогу. Ми завжди з меншого спроможні зробити більше.

Тому вирішуються наші проблеми насправді досить просто. Психологи працюють тільки з тими людьми, які самі до них звернулися. Бо якщо людина вже сформувала свій запит, зрозуміла, що з нею негаразд і хоча б приблизно уявляє, як має бути інакше – тоді з нею можна мати справу.

Щось схоже повинно статися і з Україною. Суспільство має само сформулювати свій запит – і вже тоді обов’язково знайдеться хтось, хто на нього відгукнеться.

Але це ще не все. Ходить в Інтернет-середовищі такий собі фільм "Секрет" – про те, як наші думки змінюють світ. Так, все викладене в ньому – правда. От тільки не вся.

Те, що подібні методики працюють, ще не свідчить про те, що вони працюють завжди. Бо щоб той образ майбутнього, який ми створимо в своїй уяві, дійсно запрацював, ми повинні хоч щось зробити для його досягнення.

І навіть якщо не знаємо, що саме – не страшно. Спершу можна робити що завгодно. Не слід боятися помилок – якщо дозволити собі їх виправляти. Робити і помилятися – замість того щоб жити, паралізованим страхом.

Але й це ще не все. Наші бажання залежать не тільки від нас, але й від інших людей. Тому, щоб отримати бажане, потрібно співпрацювати з ними.

Тож маємо навчитися реалізовувати свої прагнення таким чином, щоб це враховувало прагнення інших людей. Маємо сформувати певний суспільний договір: якщо росіяни хочуть, щоб поважали російську – мають поважати українську.

Якщо ми хочемо підтримки з боку російськомовних громадян, маємо визнати їхнє право на власну позицію – навіть якщо вона нам не подобається.

А тоді вже й справді все вдасться. Можливо…

Чому мрія не працює?

Ніщо, в принципі, не ново – треба створити мрію і без остраху піти за нею. Але й наші предки це знали – і без всяких там візуалізацій. Але не вдалося. Чому?

А тому, що реалізовуються не тільки наші свідомі прагнення і бажання, але й підсвідомі. А тому свій запит треба не тільки зрозуміти, але й вистраждати. Звільнити його від того зла, що ховається в нашій душі.

Бо часто навіть усвідомлюючи, що робить щось не так, людина все-одно піддається спокусі близькодосяжної легкої цілі – замість того, щоб жити якимись нереальними на той момент мріями. Не вміємо чекати і не вміємо бути терплячими.

Не доросли до розуміння того, що з СРСР треба було взяти все хороше. Не виплекали в собі готовність засудити в ньому все людиноненависницьке. А потім, відділивши одне від іншого – піти вперед.

Не готові взяти на себе відповідальність за власну долю – у вигляді прямих виборів не тільки мерів, але й голів облрад, начальників міліції (як у США – шерифів) чи й навіть – прокурорів і суддів.

Не віримо в необхідність моралі і втратили страх перед Вищими Силами. А тому й не віримо в неминучість розплати. Так одні згубили віру в справедливість, а інші – відчули власну безкарність.

А навіщо?

Так, ми створимо ідею! А далі? Далі ідея веде до ідеології. А її кінцевою ціллю завжди є лише одне – розвиток людини. Все інше – несуттєво. Але й тут потрібне вміння пройти між крайнощами.

Одна з них – все те ж відчуття безкарності і вседозволеності: людина, що стоїть вище Бога (СРСР, нацизм). Інша протилежна – Бог як всесильний володар людини, що зневажає і знищує її.

А істина десь посередині, як ідея християнська, але доповнена:

а) язичеством – в тій мірі, що стосується відродження жіночої суті природи, зневаженої християнством;

б) буддизмом – в тому сенсі, що роблячи щось для своїх дітей, ми робимо це й для себе, бо таким чином створюємо світ, в якому самі хотіли би жити – незалежно від наявності у нас віри у власне наступне народження.

Таке поєднання духовних цінностей утворило б повноцінний еволюційний напрямок розвитку – коли робиться щось заради людини, але людини майбутнього. А не сучасної, з усіма її теперішніми комплексами і невдачами.

От тільки невідомо, наскільки реально це зробити – передусім через можливий спротив духовенства. Однак в світі, де християнство втрачає свої позиції, напевно можливо все.

Особливо в Україні, не прив’язаній надто сильно ні до однієї релігійної конфесії, з її сильно збереженими язичеськими традиціями і майже буддійською готовністю до нового досвіду – зворотного боку тієї терпимості, яка так часто заважає нам жити.

Зможемо, ні?

Ігор Лубківський, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)