Существуют ли эффективные ЖЭКи?

204 просмотра
Понедельник, 28 октября 2013, 19:36
Елена СинченкоОлена Сінченко
руководитель информационного отдела в ГО "Ассоциация политических наук"

Більше року тому Кіровоградом прогриміла новина про реформу ЖКГ. Місцева влада нібито вирішила замість наявних 15 малоефективних ЖЕКів створити один всесильний і могучий…

Протестів, виступів, обговорень було море. Хтось з шашкою наголо готовий був бігти і втілювати реформу в життя, а хтось грудьми ладен був захищати рідну контору зі всіма її службовцями, мовляв, якщо ці …дцять не справляються з усіма обов’язками, як же ж буде після реформи.

Так і перемелювалась ця тема кілька місяців, поки стала неактуальною, нецікавою. А найголовніше – прийшли вибори і всім було не до ЖЕКів і тих, кого вони мали б обслуговувати.

На сьогодні в місті діє 15 ЖЕКів. За кожним закріплена певна територія, будинки, ну і, звичайно ж, мешканці цих будинків.

Перелік того, що роблять ЖЕКи, величезний, хоча маловідомий звичайному громадянину. Але сплачувати за ці маловідомі і часто дуже непомітні послуги потрібно щомісяця, а то тобі настане кара небесна і твоє ім’я назавжди увійде до темних списків типу "Онипозорятлицонашего дома"…

Діяльність ЖЕКів ми вирішили дослідити на прикладі одного з них, того що за №12.

І за що ж сплачують мешканці будинків, яким судилося жити на території саме цієї житлово-експлуатаційної контори?

За логікою статті, це мало б бути: вивезення сміття, прибирання під’їздів та прибудинкової території, обслуговування ліфтів, якщо такі в будинку є, якась сума мала б іти на поточні і капітальні ремонти, дератизація за потребою тощо.

Але ми маємо в руках пречудовий документ – договір між ЖЕКом №12 і мешканцями. Звичайно, ніякого обговорення, ніякого права на поправку люди не мали, документ їм спустили зверху через уповноваженого.

Є, виявляється, така почесна посада. Цей уповноважений, що взявся вести справи будинку, не сплачує за комунальні послуги, напевно тому, що єдиний в будинку знає, що нема за що платити.

А ще нам невідомо, хто саме з мешканців будинку цього персонажа уповноважив представляти інтереси всіх мешканців, бо ж ніяких виборів ніхто не проводив.

Побутує думка, що колись на початку "ліхіх 90-тих" якісь вибори відбувались, але то справа темна і тепер ця посада, щось на кшталт англійської королеви, – передається у спадок.

Так от, повернемось до договору. Якщо ваш будинок належить до тих, що обслуговуються ЖЕКом №12, ви мусите підписати угоду про надання послуг. А насправді ж ви підписуєте якійсь папірець з купою незаповнених граф, які потім керівництво ЖЕКу може заповнити так, як йому забажається.

А ще там написано, які у вас обов’язки і які права у виконавця. Ну, у вас, звичайно, також є право – вимагати від виконавця своєчасного надання послуг. От тільки яких послуг – ніде в договорі не вказується.

Кажуть, що мешканці деяких будинків цього ЖЕКу таки сплачують за обслуговування ліфтів. Виникає запитання: чому ж ті ліфти такі покоцані, розламані і страшні? Чому вони можуть тижнями не працювати, якщо мешканці справно, щомісяця відраховують на це гроші?

А ще запитання – куди йдуть гроші від реклами у ліфтах? За неї ж хтось комусь платить?

Однією зі статей, за яку, за логікою речей, ЖЕК бере оплату, є прибирання у будинку і біля нього. Так от, знаємо точно, що окрім того, що за це отримує ЖЕК, люди щомісяця складаються самі і наймають прибиральницю. Яка раз на тиждень прибирає під’їзди.

Виходить, що платити доводиться двічі? Це чому ж? Однієї прибиральниці з ЖЕКу не достатньо? Мешканці що, такі "засланці", що потрібно прибирати двічі на тиждень? Не думаю…Просто прибиральницю з ЖЕКа ніхто і ніколи не бачив…

А ще, виявляється, у ЖЕКів скажено роздутий штат. Там є бухгалтери, паспортисти, купа майстрів на чолі з головним інженером, диспетчери і аварійна служба, ну і, звичайно ж, начальник.

Вся ця армія мала б працювати на ваше благо і для вас. От тільки коли заходиш в ЖЕК, тебе там зустрічає "привітна" паспортистка, яка на твоє прохання видати довідку, пробурчить, що вона вся така перегружена роботою, а ти, нероба така, щось від неї хочеш.

А майстрів з ЖЕКу, які б мали лагодити, контролювати і попереджати побутові негаразди, взагалі не видно. Інколи виникає враження, що вони давно вимерли, як мамонти, і останній з їхнього роду, Афоня, і той – кіношний персонаж. А на утримання всієї цієї тучі працівників ми також платимо!

Біля всіх під’їздів, що обслуговує 12 ЖЕК, є інформаційні дошки. Так от, на мою думку, основна інформація, яка має бути там розміщена, це повний перелік послуг, які надає контора, за які вона щомісяця вимагає гроші з мешканців.

І це має бути не просто перелік з цінами, а кожен пункт має бути зрозуміло обрахований, пояснений, щоб навіть найстарша пенсіонерка в будинку чітко знала, скільки, куди і кому…

А ще, там має висіти звіт за попередній місяць. Щось на зразок: "Ви, шановні мешканці, заплатили нам певну суму, з яких стільки пішло туди, стільки туди, а там ми підлатали дах, а там пофарбували стіни". Тоді і робота кожного буде видною, і претензій не буде.

А, власне, чи допоможе реформа? А чи стане надання послуг кращим?

Очільники міста і працівники ЖЕКів не звикли звітувати, а якщо не потрібно звітувати перед громадою, то навіщо щось робити?

Хоча, напевно, головними винуватцями є не чиновники і не службовці експлуатаційних контор, а ті, кому абсолютно байдуже, за що і кому вони сплачують. Всі розмови про незадовільну роботу ЖЕКів не йдуть далі кухні чи лавки під під’їздом.

Якщо самі платники не цікавляться, куди йдуть їхні гроші і не вимагають виконання кожного пункту, то ніхто інший цього робити не буде.

Байдужість громадян до того, що відбувається навколо, і породжує нероб серед тих, хто мав би працювати на благо цих громадян і навіть отримує за це своєчасну щомісячну плату.

І повірте мені, якщо ви паскудите в ліфті власного під’їзду, то ніякий ЖЕК, хай їх буде 15 чи 1, не допоможе зробити ваш будинок гарним і придатним для життя ваших дітей. Все у ваших руках…

Олена Сінченко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)