Земельная афера года

592 просмотра
Вторник, 19 ноября 2013, 09:51
Артем Лагутенко
журналист телеканала новостей "24", специально для УП

40 років тому в Броварах звели найпотужніший український радіопередавач "Борей".

Це був головний об'єкт Радіопередавального центру, який вів передачу програм державного мовлення в діапазоні довгих хвиль, покриваючи при цьому 95% території України.

Цього року найбільший радіопередавач країни став банкрутом.

У травні земельну ділянку розміром майже 96 гектарів, на якій знаходиться радіопередавач, рішенням суду було визнано сільськогосподарською.

Після цього Радіопередавальний центр, котрий на той час уже мав кількамільйонну заборгованість – від 6 до 9 мільйонів гривень за різними джерелами, – за несплату земельного податку, відмовляється від землі на користь держави й розпочинає процедуру банкрутства.

Радіопередавач Борей (фото з вільних джерел)
Радіопередавач "Борей" (фото з вільних джерел)

96 гектарів, ринкова вартість яких коливається від 200 до 250 мільйонів гривень, переходять до Державного агентства земельних ресурсів у Київській області. Установа в повній відповідності до законодавства України передає всю цю землю в безоплатну власність 48 фізичним особам.

Участь Державного агентства земельних ресурсів у цих подіях пропоную розглянути докладніше.

Стаття 121 Земельного Кодексу передбачає безоплатну передачу землі сільськогосподарського призначення у власність однієї фізичної особи розміром не більше 2 гектарів

У відповідності до 121-ї статті Земельного Кодексу передача земель сільськогосподарського призначення в безоплатну власність одній особі можлива у разі, якщо площа ділянки не перевищує 2 гектарів і виключно "для ведення сільського господарства".

Маємо 96 гектарів і 48 фізичних осіб. Ідеально.

Офіційної відповіді від Держагентства земельних ресурсів у Київській області отримати було напрочуд важко. Після двотижневого надзвонювання вдалося "вичавити" коментар у друкованому вигляді, і те, лише завдяки попередженню про порушення установою закону "Про доступ до публічної інформації" та Кримінального ККУ в 171-й статті "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів".

Однак, на питання, що їх підготовлено в запиті:

– На підставі яких норм Державне земельне агентство або підпорядковані йому управління передали у власність фізичним особам майже 96 гектарів землі в місті Бровари за адресою вулиця Кутузова, 6?

– У які строки було це зроблено?

– Скільки було цих фізичних осіб?

– У яку саме власність передавались землі, чи укладались договори, і на якій основі – платній чи безоплатній?

– отримуємо розгорнутий на три аркуші перелік положень Конституції та різних законів, якими Держземагентство керується у своїй діяльності. З відповідей на поставлені питання знайшовся лише один абзац. Останній, найменший. У ньому Державне агентство земельних ресурсів у Київській області таки підтвердило: безоплатну передало 96 гектарів броварської землі у власність 48 фізичним особам.

Офіційна відповідь Головного управління Держземагентства в Київській області на запит телеканалу "24" 

Про терміни, у які загадкові 48 осіб отримали у власність землю, сказав їхній юрист, Тарас Лавриненко. За його словами, протягом двох місяців, одразу після переходу землі у власність Державного агентства земельних ресурсів, усі ці громадяни, з різних міст, звернулись саме до нього й саме завдяки йому отримали по 2 гектари кожен від державної установи.

Після переходу землі у власність фізичним особам, усі ділянки продаються одній фірмі ТОВ "Інтер-Профіт".

Участь цієї компанії в історії про 96 гектарів броварської землі теж пропоную розглянути докладніше.

Директор компанії Олександр Фірсов запевнив, що закупівля землі у фізичних осіб відбувалась протягом кількох місяців. Але при цьому голова фірми, яка протягом трьох місяців скуповувала землю в Броварах, не знає, за яку суму він її придбав. Нібито за "30 мільйонів". На уточнення якої валюти, Олександр Фірсов випадково вимовив "Не знаю".

Саму фірму, за його ж словами, було створено на початку цього року лише з одним завданням – знайти великий шмат промислової землі в Україні та запропонувати зарубіжному фармацевтичному концерну побудувати на ній потужне виробництво.

Тобто, після "придбання" землі, яке викликає багато запитань, виникло інше завдання – перепрофілювати ділянки сільськогосподарського призначення на промислове.

Аби вирішити це питання, 1 жовтня мер Броварів Ігор Сапожко скликав позачергову сесію. Перед депутатами виступила Жанна Денисова, яку голова міста назвав представником компанії ТОВ "Інтер-Профіт" – сама вона назвалася представником фірми-забудовника "Техенерготрейд".

Жінка демонструє депутатам докладні проекти будівництва фармацевтичного заводу, яким опікуватиметься, зокрема, міжнародний концерн "Bayer". Тисячі робочих місць, тисячі найменувань ліків та сотні мільйонів інвестицій у місто. Такими аргументами Жанна Денисова переконала 30 депутатів Броварської ради з 35, які тоді були присутні на сесії, проголосувати за перепрофілювання землі. Проти виступили три депутати з УДАРу, двоє від "Свободи" утримались.

Проект заводу. Поряд сидить масажист Азарова Сергій Федоренко, по сумісництву депутат міської ради Броварів від ПРЮ. Фото з сайту pravo-znaty.org.ua

Уже через три дні, 4 жовтня на сайті компанії "Bayer" з'являється заява, у якій заперечується участь міжнародного концерну в будь-якому будівництві в Україні. Це компанія підтвердила й телеканалу новин "24".

Відповідь міжнародного концерну "Bayer" 

Відповіді на запитання, хто збрехав і чому, можна розподілити за рівнем абсурдності.

Перше місце віддаємо директору фірми ТОВ "Інтер-Профіт" Олександру Фірсову:

"Мы не ведём переговоры с украинским представительством (компанії "Bayer" – від автора). Мы ведём переговоры непосредственно с руководителями данного концерна… Пока мы ведем только переговоры. У нас нет никаких бумаг".

Друге місце посів мер Броварів Ігор Сапожко:

"Так, на сьогодні не підтверджується інформація по будівництву в Броварах. Чому? Тому що іноземний інвестор завжди обережно відноситься до інвестицій саме в Україні. У нас маса є підприємств, які сьогодні працюють із виключно на 100% іноземними інвестиціями. І повірте, вони не любили й не люблять афішувати про ті свої майбутні плани, які плануються на декілька років".

Без відповіді залишаються запитання про загадкових 48 осіб "із різних областей України", які написали заяви на отримання землі, безкоштовно її отримали "для ведення сільського господарства", – і майже одночасно, у стислі терміни продали всі свої ділянки ТОВ "Інтер-Профіт".

Фактично, з травня по жовтень у Броварах відбувалися суцільні збіги обставин і навіть казкових подій, результатом яких стала втрата державним і броварським бюджетами 200-250 мільйонів гривень.

До речі, у червні цього року Броварський міськрайонний суд Київської області засудив екс-начальника Держкомзему в Бориспільському районі Київської області на 4 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати державні посади на 3 роки. Чиновник незаконно передав у власність шести фізичним особам землі в прибережно-захисній смузі Канівського водосховища загальною площею в 4,1 гектарів, вартістю в понад 6 мільйонів гривень.

Якщо за дерибан чотирьох гектарів саджають на 4 роки – скільки, і чи реально, отримати за 96 га?..

Артем Лагутенко, журналіст Телеканалу новин "24", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)