"Не надо печалиться – Париж впереди"

117 просмотров
Четверг, 21 ноября 2013, 10:47
Роман РоманюкRoman Romaniuk
поэт, журналист, УП

Як каже мудрий український народ, Рібері на Рібері не приходиться.

Коли минуло перше відчуття приреченості й минула складна післяпарижна ніч, варто спробувати розібратися й із тим, що сталося, і зі своїми почуттями.

Я от особисто французів недолюблюю давно. Усі ці їхні комуни, революції, Реставрації, обезголовлені королі, занудливий класицизм і смішний Резистанс – відверто не для мене. Але самим французам подобається, вони тим усім навіть гордяться. І в цій, власне, гордості й криється секрет їхньої перемоги.

Коли після жеребкування плей-офф французькі футболісти наввипередки раділи, що їм випала Україна, то їх можна було зрозуміти. Я б теж радів, якби нам довелося грати з Румунією чи Ісландією.

Але їхня п'янка, аж ейфорійна, радість так само швидко вивітрилась, як і з'явилась. Київський матч дав дуже чітке розуміння, як каже Азаров, що з нами доведеться рахуватись.

Поразка в Києві була насправді не такою страшною, як її зробили французькі газети, в інтерпретації яких вона стала приниженням, зневагою й мало що не посяганням на згадану французьку гідність.

Перемогти Україну в Парижі було не просто необхідно, "щоб поїхати на черговий чемпіонат світу". Ні, виграти слід було для себе, для синів вітчизни й неї самої.

І вони виграли. Мусили.

У Києві Фоменко використав сповна фактор несподіванки, чи то пак – Зозулі. Він знав, що французи робитимуть, а вони не знали, що він знає. Після того матчу Дешам точно знав, що щось у його команді не так.

У Парижі він забрав третього форварда, додав одного гравця в центр і просто пресував Україну катком, який далі центру поля не відкочувався.

Фоменкові треба було небагато. Злагоджений захист, точні дії в центрі й трошки "зозульчиного щастя".

І навіть коли після першого тайму команди повернулись в ситуацію, яка була до київського матчу – усе спочатку – то була якась упевненість, що Михайлові Івановичу таки вдасться дотиснути свою лінію.

Але, як кажуть в Одесі, футбол – річ непередбачувана, особливо, коли грає Хачеріді...

Часом здається, що якби поставити цього хлопця перед дзеркалом, то він і в такій ситуації зміг би добалакатися до червоної картки. Гра в Кварцяного, видно, безслідно не минає нікому.

Ну й – сталося те, про що всі й так знають: прийшла безнадія, відчай, лють, а тоді глуха, затамована образа.

Але запитаймо себе, звідки вона? З якого, пробачте, місця вона тут взялася?

Якби мені після ганебних матчів із Чорногорією чи Молдовою, хтось насмілився сказати, що ми цю Чорногорію вже дуже скоро, разом із Польщею й Англією возитимемо по полю за всіма статтями, а тоді ще й заслужено зімнемо Францію 2:0 – то я б тоді про ту людину подумав, що вона, якщо й не брат, то принаймні вже дуже давно дружить із Вадіком Колесніченком. Ну бо ж так і було!

Коли мені сказали, що між усіх можливих курортних варіантів, там Румуній та Ісландій, нам перепало грати з Францією (!), я одразу зрадів, що у мене крім Батіної "Балкантаври" нічого спільного з Бразилією немає. Бо ж зрозуміло було, що ніхто нікуди не їде.

І от тепер, коли ми отримали той результат, до якого всі й так були готові – то звідки це відчуття, наче весь світ проти тебе?

У цю найтяжчу післяпарижну ніч я довго про це думав. І зрозумів, що воно породжене іншим почуттям, яке мені у своєму недовгому житті в країні процвітаючого Донбасу рідко доводилось переживати.

Відчуття власної сили й гідності.

Можливість не соромитися того, що відбувається на полі за участю твоєї команди. Розуміння, що оцей сивий, спокійний дядь Міша знає, що й для чого він робить. І головне – це працює!

Цей стрімкий забіг відбіркового турніру, коли Фоменко, вважай, з ями витяг мою збірну й зробив із неї команду, саме він і прищепив нам усім це відчуття самоповаги, через яке зараз так боляче.

Але хай болить, бо це значить – воно приживається.

Тим паче, що наступне Євро проходитиме у Франції, і на наступному Євро, я переконаний, ми всі сидітимемо вдячні Фоменку десь неподалік від Стад де Франс і ліниво питимемо їхню каву з їхніми круасанами.

Тож тепер, коли здається, що настав уже повний Рібері, я пропоную нам усім послухати класиків, які радили, щоб не впасти у відчай, будувати плани на майбутнє.

Плюс до всього, як бачиться, це вміння стане нам у пригоді вже дуже скоро – попереду ж Вільнюс.

Роман Романюк, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)