За кого нас держит Николай Азаров?

38 просмотров
Четверг, 28 ноября 2013, 20:40
Борис Бахтеев
журналист

Факт перший. Під час виступу у Верховній Раді 22 листопада прем'єр-міністр заявив: останньою краплею, що призвела до призупинення приготувань до укладання угоди про асоціацію з Євросоюзом, стали нові вимоги МВФ щодо підвищення комунальних тарифів і ціни на газ для населення.

Саме ці його слова відтворили у випусках новин більшість українських телеканалів. Глядачі мусили вірити: Європейський Союз та Міжнародний валютний фонд – це одна "шайка-лейка", яка хоче пограбувати бідолашну Україну.

До того часу була лише одна людина, яка у своїх публічних виступах щоразу тісно пов'язувала асоціацію з Євросоюзом та Міжнародний валютний фонд. Цю людину звуть Петро Симоненко.

Ну, із Симоненком усе зрозуміло: у радянсько-комуністичній пропагандистській системі координат і Європейське Співтовариство, європейське Економічне Співтовариство, і МВФ – це були установи одного й того самого "клятого Заходу", мало не філії ЦРУ, єдиною метою яких було пригноблення й загарбання "першої у світі держави трудящих".

Але Азаров тут до чого?

І тільки під час інтерв'ю телеканалам президент Віктор Янукович пояснив: "Протягом останніх трьох років представники Євросоюзу проголошували умовою надання Україні технічної допомоги в розмірі 610 мільйонів євро підписання угоди із МВФ щодо надання Україні кредиту на умовах цієї організації".

Утім, наведена цитата залишає аудиторію в стані "щось десь чув".

І справді: що то за технічна допомога? Що то за кредит? На яку суму мав бути цей кредит? Чому таку вимогу було висунуто, у чому її сенс і причина?

Окрім того, що слова президента пролунали майже на тиждень пізніше за слова прем'єра, вони так само залишили враження якихось недомовок, якогось спрощення.

Адже Міжнародний валютний фонд, МВФ – це спеціалізований підрозділ Організації Об'єднаних Націй, що має не меті регулювання валютно-кредитних відносин і надання країнам-членам фінансової допомоги/кредитів. Ніякого формально-організаційного стосунку до Євросоюзу МВФ не має.

Так, опосередкований зв'язок між ними існує. Укладання угоди про асоціацію з ЄС підвищило б кредитний рейтинг України, а відмова від асоціації – знизила б його. Що вищим був би кредитний рейтинг нашої країни, то м'якішими були б вимоги МВФ, і то більше простору було б для коригування тих вимог.

Усе надзвичайно просто: що більшими є гарантії повернення кредиту, що більшою є довіра до позичальника – то менш прискіпливим є кредитор.

Але ж зі слів Азарова виглядало так, ніби вимоги МВФ є обов'язковою процедурою при укладанні асоціації з ЄС! Ніби асоціюється країна з Євросоюзом – аж тут одразу клятий МВФ висуває якісь безпідставні вимоги – от просто так! Про кредити Азаров узагалі не вів мови!

Факт другий. Микола Азаров заявив, що ситуація в Україні є абсолютно спокійною: "Одна справа дивитися "5 канал", а інше уявляти собі ситуацію в країні. Вона дуже далека від того, що показується іноді на наших каналах. У цілому ситуація в країні спокійна абсолютно".

Подаруймо прем'єр-міністрові його привселюдний плювок на адресу одного з телеканалів – зрештою, навіть глава уряду може мати свої особисті симпатії й антипатії. І може навіть не відрізняти своє особисте ставлення від публічних звинувачень: у СРСР не вчили відрізняти публічне від приватного. Звернімо увагу на інше: "ситуація в країні абсолютно спокійна".

Цими словами Азаров розписався: мирні акції протесту – це для нього "неспокійно". Це для нього – порушення громадського спокою.

Нарешті, невідомо, з яких джерел черпає сам Азаров інформацію про те, що показуване телеканалами є неправдивим. Дивує інше: невже глава уряду щиро вірить, що й у його слухачів, у простих українців немає інших джерел інформації, ніж його запевнення? Що їм хоч що скажеш – а вони тут саме й повірять?

Факт третій. Микола Азаров запевнив, що "люди підтримують рішення кабміну про призупинення підготовки до підписання угоди з Євросоюзом". Бо, бачте, "на мою сторінку у Фейсбуці за останні дні надходить величезний рівень підтримки нашого рішення".

Ще можна припустити, що Микола Азаров не знає, що таке Євросоюз, і що таке МВФ. Він може мати, м'яко кажучи, застарілі уявлення про те, що таке громадський спокій. Він може зеленої гадки не мати про події, що відбуваються в країні, та про масштаб цих подій. Честі як прем'єр-міністрові йому це не додавало б, але вже хай так.

Але ж не розуміти, що українське суспільство не обмежується його фейсбуківськими друзями, він не може! Ну, от не може!

А це може означати єдине: Микола Азаров зневажає всіх нас.

Зневажає публічно й неприховано. Вважає нас за недоумків, яким несили скласти два та два.

Хоча... Може, таке враження в нього з його Фейсбуку склалося?

Борис Бахтєєв, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)