Колокольный звон и слезы в 500 километрах от фронта

235 просмотров
Среда, 11 декабря 2013, 19:32
Марьяна ПьецухМар'яна П'єцух
журналіст

У Львові у середу цілий день у церквах били у дзвони. Кожної години тривав п’ятихвилинний  передзвін.  Після важкої ночі на київському Євромайдані у місті згадали стару традицію – дзвонами сповіщати про біду, мобілізувати громаду та закликати до молитви, цього разу до молитви за мир.  

Львів уже кілька днів живе в стані надзвичайної готовності. Після двох тижнів після активної діяльності Львівського Євромайдану – концертів, танців, мітингів, маршів, флешмобів – координатори вирішили – пора штаб переносити в Київ.

Настрій на євромайдані різко змінився. Типовий вечір. Кількасот львів'ян на головній площі свого міста з тривогою споглядають на екрані пряму трансляцію з Києва. Там очікується штурм барикад.

"Слава Україні! Слава Україні!", – верещить компанія хлопців, ніхто не підтримує. "Та не тут треба кричати, а в Києві", – каже їм бабця поруч. "Слава нації! Смерть ворогам!", – продовжують весело вигукувати молодики.  "Та закрийтеся вже! Рила закрили! Не заважайте слухати!", – крикнула жінка.

 "А шо?! Ми підтримуємо людей в Києві!", – відповіли розлючено хлопці. "Герої тут знайшлися! Підтримують вони! Ану ввечері бігом в одинадцятій на автобуси, покажіть, як підтримуєте!", – вигукнула ще одна жінка.

Жінки між собою почали бесіду: "В хаті їсти нуль! Додому не зайшла, з роботи зразу сюди!" – "Дивіться, що робиться! Малий поїхав в Київ, я тепер не знаю, що думати", – "Та, вони страшно б’ють! Спочатку по ногах, щоб падав, а потім добивають по голові!"

Ведучі зі сцени постійно оголошують, що всі, хто в змозі, мають їхати в Київ. В десятій вечора збір біля облради, в одинадцятій виїзд організованих колон. "Влада планує застосувати силу! Треба наша підтримка! Хоч аби на два-три дні замінити тих людей, що там втомлені, їх треба замінити!" – голосить ведуча.

"Давайте і словом їх підтримаємо. Київ і Львів разом! Київ і Львів разом!", – продовжує естафету другий ведучий, але люди реагують мляво. Вже не до криків, гасел, співів, танців. Війна… Тисячі підлітків і молоді віком 16-18 років, що тусили на концертах Євромайдану останні два тижні, як змело.

Зі сцени вже не лунає "Де ваші руки!" та "Шигі-ригі-дана-дана!". Тепер акустично співає хор "Боже єдиний, великий, нам Україну храни" під кадри прямої трансляції, де заметені снігом люди стоять впритул до військ в касках та з щитами. Заспівали "… чогось наша славна Україна зажурилася". Защемило в горлі. А на словах "Марширують наші добровольці у кривавий тан, визволяти братів-українців з ворожих кайдан" стримувати сльози на Євромайдані уже було важко.

В той час у кабінетах відділу звернення громадян Львівської облради суєта. Заходять один за одним чоловіки середнього віку. Записуються на поїздку в Київ. Всі з сумками в руках, в них змінний одяг та їда. "Ми будівельники. Другий тиждень вже не працюємо, страйк. Чи надовго їдемо? До кінця, поки не скажуть розходитися", – розказують чоловіки з маленького містечка Новояворівськ.

"Каску маєте в сумці?", – "Ні, нема. Нічого такого нема", – говорить сутулий худорлявий 37-річний львів’янин. "То на охорону Майдану не плануєте іти?", – "Та куди поставлять, туди і піду" – "А взуття на заміну маєте? Бо ж танкетка у вас тоненька, ви ж замерзнете!", – "Та які чоботи мав, такі взяв, інших нема". 

"Сестра в реанімації лежить, не можу кинути – гроші їй на лікування збираю. Але хоча би на суткі треба в Київ поїхати, замінити когось. Але треба, щоб був хтось знайомий, бо не на забаву їдемо, щоб хтось потім вісточку передав, що такий то такий загинув", – каже ще один чоловік.

Атмосфера в облраді така, ніби триває мобілізація на справжню війну. Тільки на війну везуть, а тут ще треба сто гривень заплатити, щоб взяли "воювати". І хоч з народних пожертв коштів вистачає, їх навіть більше за потребу, безкоштовно не везуть, щоб уникнути випадкових людей. Не беруть і жінок та чоловіків, молодших 21-річного віку.  

Львів протягом останнього тижня змінився. Тут уже не кричать звідусіль "Хто не скаче, той москаль!", не бігають спальними районами учні ліцеїв-коледжів, вигукуючи "Слава Україні! Героям Слава!", а школярі не втікають з уроків, щоб прибігти на яскравий і шумний Євромайдан.

Ігри закінчились, танцмайдан завершив роботу. Львівський Євромайдан перетворився в мобілізаційний та інформаційний центр. Люди продовжують зносити сюди різні речі і їжу, яка вже ледь поміщається в величезний військовий намет. Хоча і з Києва рапортують, що речей достатньо, їх далі приймають.

Львів’яни продовжують кидати гроші в скриньки для пожертв. "Сьогодні п’ятдесят гривень дала, вчора стільки дала, щодня сюди ношу, пів пенсії вже накидала", – каже літня жінка.

Гроші у Львові не припиняють збирати, хоч і визнають: їх більше, ніж достатньо. Але ніхто не знає, чим вся ця історія закінчиться, і скільки та на які потреби доведеться витрачатися.

Паралельно в церквах формуються групи священників, що чергуючись, їздять в Київ. І вони, і парафіяни сподіваються, що бодай молитвою вдасться зупинити силу. 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)