Киев - наш город!

66 просмотров
Вторник, 11 февраля 2014, 11:30
Егор Соболев
инициатива "Воля", для УП

Роками ми скандували цю кричалку на протестах проти варварської забудови, дерибану землі, нищення парків.

Насправді тоді це було скоріше проголошення мрії – на мітинги в кращому випадку виходило від двох тисяч людей. І то у крайніх випадках на кшталт руйнування Андріївського бульдозерами Ріната Ахметов чи скасування виборів Київради. Тому наступною як правило скандувалася кричалка "Вийди на вулицю – поверни собі місто".

Це сталося. Київ вийшов, Київрада в руках повстанців, а громадські варти цього тижня створювалися вже в спальних районах.

Приєднуйтесь, до речі!

Це – величезне досягнення революції. Така уродська держава, і в нашому чудовому Києві також, виникла виключно завдяки недалекоглядній відстороненості освічених, талановитих, успішних громадян.

Які громадянами були лише на виборах і вважали, що цього достатньо. А пацюки разом з бандюками в цей час планомірно окупували усе – від судів до "Беркуту".

Як написала журналістка Галина Танай, яка раніше висвітлювала виставки, фільми та вистави культурного Києва, а тепер не вилазить з судів та лікарень: "Все це було і раніше. Були тортури в міліції. Були розправи, закатування в асфальт, були трупи в шахтах, лісах і річках навесні. Але це не стосувалось кожного особисто, а тому не шокувало.

То було зло, яке помічаєш епізодично, від якого намагаєшся відмахнутись і не зациклюватись. Зло, яке ти визнаєш і приймаєш байдужістю і мовчанням. Тобто – ти сам є пасивним чинником зла.

А тепер паралельні світи раптом перетнулись, і з шоком та обуренням нарешті прийшло усвідомлення не лише чужої, а й власної провини. Все, що відбувається – це вакцинація від байдужості. Таке болюче щеплення, яке дуже довго гниє і не заживає – зате діє все життя".

Оця вакцинація і є головним досягненням революції. Вільним може бути лише суспільство, де більшість громадян цю волю щодня виборюють. Від будь-яких зазіхань, починаючи від шахрайського ЖЕКу і закінчуючи узурпатором-президентом.

В цьому сенсі ми зараз лише вчимося бути вільними людьми. І чим довше затягується протистояння – тим більше уроків і предметів ми засвоюємо.

Один з цих уроків – без своєї місцевої влади протистояти зловживанням центральної вкрай важко. Пив чай в наметі галичан із Золочева і з заздрістю слухав, як вони вже взяли під контроль все містечко, включно із витрачанням їхніх податків, які в ньому залишаються. Якраз за допомогою місцевої ради.

Якщо ми оберемо легітимну місцеву владу тут, в Києві, то справи революції одразу підуть вгору.

Перший крок очевидний – призначення виборів міського голови та міських і районних депутатів.

А далі наша місцева влада може подати приклад всій країні як:

1. Утворити муніципальну міліцію, яка займеться громадською безпекою в місті, куди навмисно звозять паліїв, крадіїв та погромників.

2. Перетворити ТРК "Київ" на міське громадське телебачення за стандартами професійної журналістики. І я не маю на увазі "рупор революції". Нам всім потрібно зважене і об’єктивне висвітлення подій.

3. Скасувати усі шахрайські землевідведення – пацюки навіть зараз намагаються пиляти, наприклад, Павлівський сквер. Розпланувати місто і продавати права на оренду землі під будівництво з чітко визначеними умовами – "тут можна до 2 поверхів, тут – до 5-ти, а це район для офісних хмарочосів, будь ласка, прозоро купуйте і будуйте".

4. Відкрити усі видатки за рахунок платників податків. Кожне комунальне підприємство і кожен ЖЕК має викладати кожну платіжку в Інтернет – щоб кожен киянин міг проконтролювати видатки, які його цікавлять. Наприклад, скільки заплатили за лавочки в дворі, яких немає.

5. Встановити за правило повну відкритість усіх комісій і усіх засідань Київради та районних рад. Ми починали боротьбу з пацюками з вимоги вільного входу на Хрещатик, 36. Тепер він вільний. І пацюки будинок тепер чомусь оминають.

Усі ідеї ми з однодумцями з ініціативи "Воля" в суботу представили на зборах Народної ради Києва якраз в будівлі нашої ради. Сусіди по місту, у тому числі представники парламентських партій, проголосували за відновлення в місті райрад та проведення виборів місцевої влади 13 квітня.

Зараз є можливість не тільки провести вибори, але й нарешті встановити правила, які поставлять київських посадовців в рамки прозорості і відповідальності. Це наблизить момент, коли кияни, які три місяці творять нову країну, зможуть впевнено сказати: "Київ – наше місто".

Єгор Соболєв, ініціатива "Воля", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)