Как работает российская пропаганда

397 просмотров
Четверг, 05 июня 2014, 10:43
Татьяна Попова
управляющий партнер рекламной группы Мех, партнер украинского кризисного медиа-центра, для УП

Наразі в Донецькій і Луганській областях здійснюється протиправне відключення від ефіру українських телевізійних каналів і заміщення їх російськими телеканалами із пропагандистським, екстремістським та фейковим змістом. Соціальні мережі із цього приводу переповнені стурбованими коментарями від жителів Сходу.

Ілюстрація – повідомлення в соціальній мережі:

"Информационный вакуум. Людям надо объяснять, что происходит. Мама приехала с дачи. Новомихайловка. Марьинский район. Показывает только ТРК Украина, ТРК Донбасс, телевидение ДНР, российские каналы в большом количестве. В головах у людей полная каша. ДНР – они постоянно общаются с народом через свой канал, доносят нужную им информацию. У нас – война, будем называть вещи своими именами. И в первую очередь информационная. А в ней мы проигрываем.

Они захватили 27 канал городской. Запустили туда сперва Россия24, а сейчас делают свои ДНРовские вставки. Вчера или позавчера еще захватили Юнион. Также они контролируют телевышку".

Ефірне телебачення

Сепаратисти сприяють поширенню зрежисованої російськими ЗМІ пропаганди. Як свідчить практика, подібний сценарій Кремль уже вдало застосував у Криму, а до того в Абхазії, Грузії та Південній Осетії. На черзі – Донецька та Луганська області. У Донецькій області захоплені "27 канал" та "Юніон".

Фактично, мовлення ведеться за допомогою відносно невеликої кількості передавачів. Нижче для ілюстрації – схема розташування передавачів каналу ЛОТ у Луганській області.

 

Нижче наведені дані по стану трансляції українських телеканалів у Луганську, Ровеньках та Лисичанську. Канали "ЛОТ" та "ІРТА" замінили "Россия24" і "LifeNews", відповідно, по всій Луганській області.

РТС Луганськ

Логотип

Власник ліцензії

Канали, на які перейшли

Час та дата переключения

УТ-2

Студія "1+1"

Передавач вимкнено

17г.15хв. 03.05.2014

УТ-1

НТКУ, ТРК Ера

Росія 24

17г.15хв. 01.05.2014

5 канал

ТОВ "ТРК "Експрес-Інформ"

Передавач вимкнено

17г.15хв. 03.05.2014

РТС-Ровеньки

Логотип

Власник ліцензії

Канали, на які перейшли

Час та дата переключения

УТ-1

НТКУ, ТРК Ера

LifeNews

19г 55хв. 06.05.2014

УТ-2

Студія "1+1"

Росія 24

23г.05хв 05.05.2014

УТ-3

ПАТ "Телеканал "ІНТЕР"

ОРТ

Подана програма Інтер

ОРТ

19г.30 хв 21.05.2014

10г.00 хв. 27.05.2014

18г. 50 хв. 28.05.2014

НТН

ТОВ ТС "Служба інформації"

ОРТ

Подана програма

НТН

19г. 07хв. 07.05.2014

19г. 30хв. 21.05.2014

РТС-Лисичанськ

Логотип

Власник ліцензії

Канали, на які перейшли

Час та дата переключения

УТ-2

Студія "1+1"

РТР планета

14г.55хв. 08.05.2014

СТБ

ЗАТ ММЦ-СТБ

Росія 24

15г.55хв. 08.05.2014

Як бачите, канали російської пропаганди вже витіснили українські телеканали в трьох містах. За останній тиждень подібна ситуація відбувається майже з усіма ретрансляторами в Луганській та Донецькій областях.

Кабельне телебачення

Екстремісти силою захоплюють офіси кабельних операторів, залякують та силоміць відновлюють ретрансляцію російських телеканалів, на розповсюдження яких накладено судову заборону.

Жителі Сходу позбавлені елементарного права вибору. За них уже все вирішено.

"Зомботелебачення" заполонило ефір і продовжує вербувати до лав російського "покращення".

У черговому сюжеті від 2 червня "LifeNews" видає атаку терористів проти луганських прикордонників за атаку Нацгвардії. Журналісти повідомляють, що бійці Нацгвардії проводять наступальну операцію, у якій взяли участь "контрактники й строковики", а також представники "Правого сектору".

Суперечливість фактів говорить сама за себе: по-перше, "строковиків" в Держприкордонслужбі немає вже більше 5-ти років. По-друге, на офіційному сайті Держприкордонслужби України повідомляється, що прикордонники тримали оборону самостійно, без допомоги будь-яких сил Нацгвардії.

Яскравим прикладом є події 2 червня 2014 року – вибух у Луганській ОДА. Очевидець подій повідомляє:

"Літак рухався за траєкторією з півдня на північ, у бік прикордонного загону, розташованого на кварталі Мирний. Вибух стався в повітрі після прольоту літака момент вибуху не бачив. Димовий шлейф від вибуху розповсюдився в напрямку руху літака, тобто на північ. У цей момент літак знаходився вже за межами міста.

Будівля ОДА знаходилася по праву сторону від руху літака, тому навіть теоретично він не міг атакувати будівлю адміністрації, так як зруйнована частина з боку "схід-захід". А це траєкторія по прямій, СБУ – ОДА. Мої припущення: було два постріли в бік літака, перший потрапив у теплову пастку літака, другий – в будівлю ОДА".

За неперевіреними словами очевидців, через кілька хвилин після вибуху біля ОДА група невідомих репортерів під охороною озброєних людей знімали постановочні кадри.

Терористи стріляли з автоматів, ініціюючи втечу мирних громадян, до яких приєднувалися й представники сепаратистів, мабуть, щоб інсценувати сцену агресії з боку українських військових.

Тож не дивно, що змонтовані сюжети вже чекають на всій вихід. Саме такими новинами щоденно "годують" східні регіони. Численні стурбовані голоси донбасівців доносяться із соціальних мереж, проте їх, на жаль, не чують.

Ілюстрація: "Если можно, распространите информацию. Сегодня в Луганске всех кабельных операторов обязали отключить следующие тв каналы: Первый национальный, 5, 112, рада, 24 новости, ICTV, 1+1. В сети эфирного ТВ, на телевышке уже давно отключили первый национальный и заменили его на россия 24".

Жителів Сходу силоміць позбавили можливості отримувати об'єктивну інформацію.

Сьогодні нам замало сухої фіксації порушень, необхідно вживати більш радикальні дії. Допоки ми лише збираємо факти – "зомботелебачення" продовжує працювати.

Сепаратисти розуміють лише метод фізичної сили, тому тактичні переговори – неможливі. Українські силовики мають повернути контроль над мережею радіопередавальних веж.

А поки що пропагандистська машина Кремля вправно крокує по східному регіону й знищує на своєму шляху будь-які перешкоди. І якщо спільними зусиллями ми її не зупинимо, наслідки будуть фатальними.

Тетяна Попова, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)