Что дальше?

24 просмотра
Среда, 13 августа 2014, 10:11
Неля Грималюк
для УП

Отак раптово і зовсім неочікуване одного дня ми прокинулись в країні, якій оголосили війну, хоча і неофіційно. Здавалося б, ми стільки зробили, відстояли, вибороли свою країну з лап холоднокровного тирана... Начебто повалили режим.

Але що змінилося? Чи стало краще? Відповідь однозначно "ні".

Радість була швидкоплинною. Не встигли ми оговтатись від подій на Майдані, як стикнулись з новою проблемою. Так званий "брат" не пробачив нам нашої перемоги і просто нахабно, на очах у всього світу вкрав у нас наш Крим. Не забрав своє, не відсудив, не відвойував та навіть не загарбав – саме вкрав. Але ніхто навіть і не побіг за злодієм, щоб спіймати його, дати по шапці і забрати своє.

Натомість що? Черговий можливий судовий процес, який затягнеться на роки.

А зараз про Крим вже все менше і менше чути на фоні поточних новин, майже ніхто вже й не згадує про нього. Багато змирились, що Крим російський.

Далі були вибори... Український народ стикнувся з проблемою відсутності сильного лідера, який би навів лад у державі, змінив би її на краще. Тоді вже почали виходити з практичних міркувань і вирішили, що краще голосувати за менше зло. В Україні завжди така ситуація, що потрібно вибирати найменше з лих.

Отож, вибір було зроблено. Що далі?

Не встигли оговтатись від втрати Криму, не встигли усвідомити, що його вже нема, як вся увага перекинулась на Схід.

І ловиш себе на думці, що в принципі, раніше ти так ніколи ним і не цікавився, ніколи там не був, не знаєш людей, що там живуть. Але стереотипів, що склалися в голові безліч. Мабуть, як і в жителів Сходу про Захід.

Суспільством гуляє думка, що не варте воно того. Для чого нам той Донбас? Віддали б Росії та й жилось би спокійно і не гинули б наші українські герої-захисники за людей, які не хочуть порятунку.

Та така думка неприпустима.

Хто хоче до Росії, то будь ласка – чемодан-білет-поїзд. Але свою землю і наш народ ми нікому не віддамо. Можливо саме ці події і об'єднають Україну в одне ціле і почнуть розмиватись в головах громадян кордони між Заходом і Сходом.

Але це потім. А чим зараз це закінчиться?

Жоден політичний аналітик не може з впевненістю передбачити хід подій. І, мабуть, кожен українець задає собі це питання. Адже що в голові в Путіна невідомо, а все, що чуємо й бачимо, це те, що Росія з кожним днем підтягує свої війська до українського кордону та намагається вдертися хоча б у вигляді нікому не зрозумілого "гуманітарного" конвою. В те, що це все може закінчитись дипломатичними перемовинами, ніхто не вірить.

Найбільш вражає стримана поведінка Європи. Чому не можна перекрити кисень Росії і дати Путіну чітко зрозуміти, що амбіції імператора, які він хоче реалізувати, не мають втілення в умовах сучасного світу – місія нездійсненна? Наскільки далеко повинен зайти Путін, щоб світ схаменувся?

Мабуть, в Європі є така спокуса думати, що окрім українців це більше нікого не стосується. Та це не той випадок, де зволікання – правильне рішення.

21 століття не час для агресії. І якщо вчасно не зупинити засліпленого лідера з комплексом імператора – то що тоді?..

Неля Грималюк, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)