Украинская мечта

62 просмотра
Пятница, 19 сентября 2014, 17:35
Александр Геревич
сценарист, публицист, для УП

Що спільного між "американською мрією" та комунізмом?

Батьки-засновники США, створюючи нову політичну систему управління, вирішили вдихнути в порожній каркас душу – і вигадали чудернацьку "американську мрію" – мрію про країну, де в кожної людини буде можливість мати те, на що вона заслуговує.

Те ж зробили й комуністичні лідери тюрми народів – ба, навіть частково виконали свої обіцянки – і колишні працівники закладів харчування таки зайняли керівні посади в новоствореній державі.

І хоча "американська мрія" більше знайшла своє відображення у формулі: "Батько гангстер, син – бізнесмен, внук – сенатор, правнук – президент", – проте сама ідея стала популярною. У першу чергу, завдяки мігрантам із того ж, скажімо, СРСР, де колишні працівники закладів харчування таки влаштували кілька голодоморів, світову війну, тотально міліцейську зсередини й напрочуд агресивну ззовні мілітаристську державу.

Власне, тому вся система державного управління Радянського Союзу й рухнула за дуже короткий період часу. Сам факт такого швидкого розпаду є напрочуд показовим. Адже великі імперії розпадаються довго – Велика Британія йде цим шляхом уже кілька сотень років.

Справа в наступному. Ідеї, що їх закладено в Декларації незалежності США, реалізувались на практиці. І свобода підприємництва, і питання добору кадрів на керівні посади, і поняття рівності перед законом кожного незалежно від будь-яких критеріїв – не залишились формальністю на папері.

А що ж таке "українська мрія"?

Давайте на хвилину уявімо, що президентом – одним із ключових представників політичної системи управління демократичної держави – намагається стати людина, яка не відповідає жодному із цензів, що їх передбачено законодавством. Яким чином цей персонаж буде спілкуватись зі своїми виборцями, не володіючи державною мовою, та управляти армією – якщо замість строкової служби в ній він проходив реабілітацію в закладах пенітенціарної служби?

Втім, може.

Якщо в цій державі закон – формальність.

Якщо закон змінюється так, як редагується стаття в дешевій газеті – швидко й за бажанням головного редактора, а єдина мотивація законотворчості – політична вигода. Якщо кожен представник системи політичного управління цієї держави нехтує законом як чимось другорядним.

Ось вона і є – "українська мрія" – "душа" новоствореної політичної, а отже, і державної системи управління України.

Скорочений варіант американського сценарію: "Із гангстерів відразу в президенти" – і калькований варіант комуністичного: "Будь-хто може зробити те ж саме, якщо прийме правила гри".

Тому головною ознакою державного управління в Україні є... Формальність. Формально виконавчо-розпорядчий характер, з такою ж підзаконністю, ієрархічністю та універсальністю.

Порошенко, поговори зі мною! Розкажи, яким чином не дозволиш процесу люстрації перетворитись в чергову формальність, якою можна знехтувати, виходячи з певних політичних міркувань?

Камо грядеши, управлінцю?

Невже не розумієш, що "українська мрія", яка, можливо, і не відображена на сторінках конституції, але комфортно оселилась у твоїй свідомості та кабінеті – вона ж і погубить Україну?..

Олександр Геревич, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)