Коллаборационисты и коррупционеры боятся света, как огня

23 просмотра
Пятница, 10 октября 2014, 16:58
Олег Махницкий
экс-генпрокурор Украины, советник президента, для УП

Колаборанти й корупціонери бояться світла, як вогню

Олег Махніцький

Ситуація довкола заступника Генерального прокурора України Анатолія Даниленка є обурливою, бо набула однозначного розголосу в суспільстві.

Якщо чиновник стоїть на захисті закону, то він повинен усвідомлювати – хоче того чи ні – що є першим серед рівних перед законом. Він повинен бути готовим вийти на Майдан у будь-який момент і в живі очі зневіреним співвітчизникам пояснити походження своїх статків.

Йому немає чого боятися, якщо він став жертвою брудного наклепу, бо з доказами нескладно відстояти правоту.

Скажімо, сам я зараз подав до суду за наклеп та дискредитацію мене, і спокійно візьму участь у засіданні суду з об'єктивними свідченнями на руках. Навіщо йти на фальшиві лікарняні, в гарячці ховатися за депутатськими мандатами й шукати виправдання тому, яким саме "нєпосільним трудом" вдалося накопичити непристойні статки в роздерибаненій злочинцями країні?

Але, не Дай, Боже, чиновник свідомо припустив кричущі зловживання, ставить власні інтереси вище державних, заплющує очі на кумівство, вважає прийнятним подвійне тлумачення закону – тоді він має бути готовим звітувати по повній програмі.

Із приходом у Генеральну прокуратуру України у в лютому цього року я звільнив, насамперед, шістьох заступників генпрокурора Віктора Пшонки, усіх прокурорів обласного й районного рівнів, усіх начальників структурних підрозділів ГПУ.

Люстрація зачепила переважну більшість прокурорів ще до того, як над нею взагалі замислилися в правоохоронній системі. І це була не чиясь особиста заслуга, а вимога часу. Натомість на звільнені місця знайшлося чимало професіоналів своєї справи, у чиїх кишенях немає мільйонів купити собі крісло. Ці люди мінімально заплямовані в колабораціонізмі зі злочинним режимом і не помічені в корупції.

На моє переконання, перші особи й фахові юристи серед державотворців повинні теж беззастережно погодитися на вимогу люстрації. Я не бачу в цьому нічого неприродного.

Я свідомо готовий пройти люстрацію так само, як запропонував свою кандидатуру міністр юстиції України Павло Петренко. Попри тонни бруду, вилиті особисто на мене за останні місяці "чорними" політтехнологами. Схоже на те, що хтось хоче перевести стрілки за свої помилки, щоб за революційними гаслами й скорботою за Небесною сотнею приховати власне справжнє обличчя від широкої громадськості.

Вони бояться світла, як вогню. Тільки за один намір на прес-конференції викрити засновників, авторів і виконавців "чорного" піару наслали на мене "тітушок", які не мали жодного стосунку до люстрації й, злякавшись, розбіглися.

Україні не по дорозі з такими професіоналами ловити рибку в каламутній воді, "розв'язувати питання" у високих кабінетах на свою користь. Бо ті ніколи не будуть зацікавлені очистити воду, гальмуватимуть рух уперед, через що в очах громадськості є ненадійними з огляду на високі очікування вибратися з усього цього бруду.

Тож на запитання Тараса Шевченка, "коли ми діждемося Вашингтона з новим і праведним законом?" – ми більше не маємо права відповідати "а діждемось-таки колись".

Сподівання на "колись" – треба виправити на "сьогодні".

Щоб завтра не було пізно.

Олег Махніцький, екс-генпрокурор України, радник президента, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)